Mænd opdrages til skattesnyd

Flere mænd end kvinder snyder i skat og laver fejl på skatteopgørelsen. De bliver opdraget til det, forklarer mandeforsker.

Foto: Scanpix
50 procent flere mænd end kvinder snyder og laver fejl i skatteopgørelsen, viser en undersøgelse fra Skat. Men faktisk starter mændenes flirten med grænser allerede fra barndommen.

"Det overrasker mig overhovedet ikke, at det mest er mænd, der snyder. Det er mere oplagt for mænd at tage chancer og gå over stregen. Hvis de kan spare nogen penge, prøver de oftere at gå den vej og tænker "går den, så går den", siger mandeforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitet, RUC.

Kvinder bliver ikke på samme måde opdraget til at tage chancer som mænd samtidig med, at de tænker mere på samfundet, forklarer han.

Mænd er usolidariske
"Mænd er ikke lige så solidariske som kvinder og tænker ikke på, at skattesnyd skader resten af samfundet. På den måde er de mere umoralske. Penge betyder mere for mænd," siger Kenneth Reinicke.

Skats undersøgelse afslører, at 16 procent af alle mænd med såkaldte komplicerede skatteforhold som aktier og andre sideindtægter snyder eller laver fejl i skat, mens tallet for kvinderne ligger på 11 procent.

Ser man til gengæld isoleret på snyd, har dobbelt så mange mænd som kvinder svært ved at holde sig på dydens smalle vej. 1,7 procent af mændene snyder skattekassen, mens kun 0,9 procent af kvinderne løber om hjørner med skattefar.

Lettere ved at snyde
Chefkonsulent Martin B. Knudsen fra Skat forklarer, at mænd generelt har nemmere ved at snyde og lave fejl på grund af mere besværlige skatteforhold.

"Der er flere mænd, der for eksempel handler med værdipapirer eller står som ejer af et fælles sommerhus. De er altså i en situation, hvor der er flere muligheder for at snyde. Med simple skatteforhold, som mange kvinder har, er det svært at snyde," siger Martin B. Knudsen.

Og mændene får udnyttet hele skattepaletten. Skats opgørelse viser, at det særligt kniber med at indberette renter af pantebreve, anden kapitalindkomst, fortjeneste og tab på skibsprojekter, lejeindtægter på sommerhuse og anden aktieindkomst. Samlet blev der i 2006, hvor tallene er fra, forkert indberettet for 3,3 milliarder kroner.

I nogle tilfælde går den forkerte indberetning dog i den anden retning, hvor borgeren snyder sig selv for penge.

Svært at følge loven
Direktør Kim Valentin fra rådgivningsfirmaet Finanshuset forklarer, at reglerne i sig selv gør det svært at følge den slagne lovlige vej.

"Reglerne er komplicerede, så det kan være svært at finde ud af dem. Men det er rigtigt, at mænd ofte har flere ingredienser i økonomien, så de har flere muligheder for at snyde. De, der har muligheder, de søger måske efter at komme billigere ud af skatten end, hvad rigtigt er," siger Kim Valentin, der understreger, at han kun forklarer, hvordan reglerne er, og ikke hvordan de kan bøjes.

Straffen for skattesnyd spænder fra en bøde til fængselsstraf.

/Ritzau/