Verdens mest magtfulde kvinder

Kvinderne skaber røre i erhvervslivet, politik og nonprofit-organisationer over hele verden. Deres indflydelse er stigende.

Foto: Lennart Preiss.
Læs mere
Fold sammen
Forbes' liste over de mest magtfulde kvinder handler ikke om berømmelse eller popularitet – den handler om indflydelse. Eksempelvis dronning Rania af Jordan (nr. 75), er måske den kvinde, der lyttes mest til i Mellemøsten. Der er 600.000, der følger hendes Twitter-opdateringer.

Ved sammensætningen af listen søgte Forbes kvinder, der leder lande, store selskaber eller indflydelsesrige nonprofit-organisationer. Deres placering er en kombination af to pointtyper: synlighed – i form af presseomtale – og størrelsen på den organisation eller det land disse kvinder leder.

På billeder: De 100 mest magtfulde kvinder

På video: De mest magtfulde kvindelige ledere

De mest indflydelsesrige kvinder i medierne

Højtbetalte job til kvinder

Verdens rigeste kvinder

Højtbetalte kvindelige adm. direktører for de største virksomheder i USA

Nr. 1 på listen, for fjerde år i træk, er den tyske kansler, Angela Merkel. Hun er på genvalg til september og er leder af verdens fjerdestørste økonomi. Hun har et hårdt år i vente: Tysklands BNP forventes at falde i år på trods af et lille opsving i andet kvartal.

Formanden for Federal Deposit Insurance Corp., Sheila Bair, som ligger nr. 2 på listen, har indtil videre ledet overtagelsen af 77 banker i år. I kampen for at hendes institution kan opnå mere magt, har hun været oppe imod formanden for den amerikanske centralbank, Ben Bernanke og den amerikanske finansminister Timothy Geithner.

Indra Nooyi, adm. direktør for PepsiCo (nr. 3), Cynthia Carroll, adm. direktør for Anglo American (nr. 4) og Irene Rosenfeld, adm. direktør for Kraft Foods (nr. 6) er blandt verdens mest magtfulde erhvervskvinder og skal styre deres virksomheder gennem usædvanligt mange udfordringer i disse tider.

Singapores statslige investeringsfond, Tamasek, har leveret helt ekstraordinære årlige forrentninger på 18 % i gennemsnit under Ho Chings ledelse (nr. 5). Hun søger i øjeblikket en efterfølger.

Årets liste indeholder flere nye betydningsfulde personer – fra USA og udlandet. Den nyligt udnævnte amerikanske højesteretsdommer, Sonia Sotomayor, får sin debut som nr. 56. Hun bliver den tredje kvinde og første latinamerikaner, der udnævnes til højesteretten. USA’s førstedame, Michelle Obama, der er forkæmper for arbejdende kvinder og familierne til de amerikanske soldater, kommer ind på listen som nr. 40.

Blandt de kvindelige amerikanske ministre finder man ministeren for intern sikkerhed, Janet Napolitano, og sundhedsministeren, Kathleen Sebelius, på henholdsvis plads nr. 51 og 56. Formanden for SEC, Mary Schapiro (nr. 55) er imidlertid midt i en malstrøm, da Kongressen overvejer nye reguleringer af finanssektoren.

Alles øjne hviler ligeledes på Islands nye premierminister, Johanna Sigurdardottir (nr. 74), da hun søger at rekapitalisere bankerne på hendes lille ø-nation, som for nylig var meget tæt på økonomisk kollaps. Hun er fortaler for Islands indtræden i EU og indførelse af euroen – synspunkter, som ikke er populære blandt hele befolkningen.

I teknologisektoren står Carol Bartz (nr. 12), som blev udnævnt til adm. direktør for Yahoo! i januar og er tidligere chef for Autodesk, overfor et enormt pres. Med aftalen om Microsoft Search bag sig skal hun nu vise investorerne, at hun er i stand til hurtigt at understøtte omsætningen og bundlinjen.

Som ingeniør af uddannelse blev Ursula Burns (nr. 14) for nylig udnævnt til adm. direktør for Xerox og er den første afroamerikanske kvinde, der leder et stort amerikansk børsnoteret aktieselskab.

I år har vi, i stedet for at medtage højtplacerede mediepersoner, sat fokus på dem med deres helt egen liste.