København bruger fem millioner kroner på kædeansvar

Overborgmester i København Frank Jensen (S) vil ikke lovgive om kædeansvar. Men kommunen bruger næste år fem millioner kroner på at sikre det i København.

»Social dumping er noget svineri. Vi har siden 2011 stillet krav om, at vores leverandører og underleverandører følger de niveauer for mindsteløn og pension, som ligger i hovedoverenskomsten på området. Kædeansvar er med til at sikre, at det bliver overholdt, og det sikrer vi også ved at gennemføre kontroller ude på arbejdspladserne.« siger Frank Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overborgmester Frank Jensen (S) mener ikke, at regeringen skal lovgive om kædeansvar.

De sidste to år har han imidlertid krævet det af kommunens egne leverandører og har netop afsat fem millioner kroner til at kontrollere, at det bliver overholdt. Til næste år skal et eksternt firma derfor ud at kontrollere lønnen på kommunens arbejdspladser, og hvis den er lavere end mindstelønnen i hovedoverenskomsten på området, skal hovedleverandøren punge ud med resten.

»Social dumping er noget svineri. Vi har siden 2011 stillet krav om, at vores leverandører og underleverandører følger de niveauer for mindsteløn og pension, som ligger i hovedoverenskomsten på området. Kædeansvar er med til at sikre, at det bliver overholdt, og det sikrer vi også ved at gennemføre kontroller ude på arbejdspladserne. Vi vil ikke have, at der går ansatte rundt, som får mindre end mindstelønnen i hovedoverenskomsten på området og snyder i skat,« siger han.Hvis det er så vigtigt, at I kontrollerer det, hvorfor vil du så ikke lovgive om det? »Fordi jeg mener, at vi skal respektere det kommunale selvstyre. Jeg står som overborgmester til ansvar over for borgerne i København og vil sikre, at deres skattekroner ikke går til underbetalt arbejde. Det er ikke i nogens interesse, at vi har løndumping. Men vi skal ikke lovgive om hverken løn eller kædeansvar,« siger Frank Jensen.

Nej til lovbestemt løn

Ifølge forskere på FAOS på Københavns Universitet kan man ikke lovgive om kædeansvar uden at lovgive om løn. Er du bange for, at kædeansvaret i kommunens kontrakter er første skridt mod en lov om løn?

»Vi har desværre ikke mulighed for at stille krav om overenskomst, men loven giver os mulighed for at stille krav om lønninger på overenskomstniveau. Det ændrer ikke på, at jeg har fuld respekt for den danske model, som går ud på, at parterne skal forhandle lønningerne. Det er til enhver tid at foretrække fremfor lovbestemt løn.«Københavns Kommune kæmper med et dårlig ry blandt virksomhederne, og du har bebudet, at kommunen skal være mere serviceorienteret. Hvorfor bruger du flere penge på kontrol af erhvervslivet?

»Jeg ser ingen modsætning mellem at have en servicekultur og sikre, at virksomhederne konkurrerer på lige vilkår. Virksomhederne er jo heller ikke interesserede i at blive underbudt af udenlandske plattenslagere, og dem, der har styr på deres lønsedler og skatteindbetalinger, burde jo ikke have svært ved at dokumentere det. Det er sådan set ret simple krav, vi stiller« siger overborgmesteren.Hvad siger du til argumentet om, at fagforeningerne i forvejen kontrollerer lønningerne?

»Vi vil ikke stå i en situation, hvor fagforeninger eller andre pludselig opdager, at medarbejdere bliver groft underbetalt. Det her er ligeså meget en forebyggende indsats, fordi vi ikke vil have underbetalte folk i kommunen.«

Minimal risiko

Hvor stor, vurderer du, risikoen er, når I har haft en enkelt sag med lavere lønninger end 3Fs overenskomst, på trods af at I har haft kædeansvar i to år?

»Det er rigtigt, at vi på byggeområdet kun har haft en sag om løndumping, men der kan være sager, som ikke er kommet til vores kendskab og sager i andre forvaltninger. Vi har truffet et valg om, at vi ikke vil acceptere lønsnyd.« Finansministeren har udtalt, at kædeansvar begrænser konkurrencen, og regeringens Produktivitetskommission undersøger, om det er med til at hæmme produktiviteten i hjemmemarkedserhvervene. Du bruger penge på at fremme det? »Det er meget vigtigt for mig, at vi får øget produktiviteten i byggeriet, og jeg har også holdt møder med Produktivitetskommissionen om det. Lige netop produktivitet handler om meget mere end bare løn, det handler blandt andet om sygefravær og ledelse. Det er en fejl at tro, at hvis bare vi konkurrerer på de laveste lønninger, får vi også højere produktivitet. Jeg vil gerne understrege, at Københavns Kommune ikke er en lukket fest, og vi ser meget gerne, at udenlandske virksomheder byder ind. Vi har mange udenlandske virksomheder allerede i dag, men det nytter ikke, hvis deres medarbejdere går til 40 kroner i timen.«

Københavns Kommune har et dialogforum med 3F og Dansk Byggeri om brugen af klausuler og kædeansvar. Dansk Arbejdsgiverforening mener dog, at klausulerne er i strid med EU-retten.