Frank Jensen: Alle bør tegne dansk overenskomst

Overborgmester Frank Jensen (S) vil gerne stille krav om, at alle kommunens leverandører skal indgå en dansk overenskomst for at sikre, at de betaler det samme i løn. Problematisk, mener forsker og arbejdsgivere.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) kræver, at alle kommunens leverandører betaler overenskomstens mindsteløn. Det er dog problematisk at forlange, at leverandørerne skal indgå danske overenskomster. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke nok, at kommunernes leverandører skal følge mindstelønnen. De skal også indgå en aftale om overenskomst med fagforeningerne.

Sådan lyder det fra overborgmester i København, Frank Jensen, der mener, Danmark skal arbejde på at få ændret EU-lovgivningen på området, så kommunerne lovligt kan stille kravet. I dag blokerer EU-reglerne for det.

»Det er social dumping, hvis en virksomhed aflønner under hovedoverenskomstens niveauer for mindsteløn og pension. Derfor så jeg gerne, at leverandørerne også skulle være omfattet af den samme overenskomst, men det forhindrer EUs udbudsregler desværre,« siger Frank Jensen.

I dag kræver kommunen blot, at alle leverandører aflønner efter 3Fs mindsteløn, fordi 3F har de mest repræsentative aftaler om fag- og ufaglært arbejde. Derudover skal virksomhederne betale overenskomstens pension, barsel og feriepenge. Ligesom mange andre kommuner bruger København den såkaldte ILO-aftale som juridisk baggrund for at stille kravet.

»Desværre kan vi i dag kun kræve, at leverandørerne aflønner på overenskomstniveau. Det forsøger vi at håndhæve så godt vi kan. Vi skal beskytte de lønvilkår, vi har kæmpet os til de sidste 100 år,« siger overborgmesteren, der understreger, at virksomhederne kun skal overholde mindstelønnen og altså ikke nødvendigvis give en dansk gennemsnitsløn, der ofte er højere. Hvorfor tror du ikke, EU tillader et krav om overenskomst? »Som jeg forstår det, hænger det sammen med, at vi adskiller os fra alle andre europæiske lande ved ikke at have nogen lov om løn.«Så det ville hjælpe, hvis vi fik det?»Nej, jeg har fuld respekt for den danske model, hvor parterne aftaler lønnen i overenskomsten. Det, mener jeg ikke, forhindrer, at kommunerne kræver overenskomst af deres leverandører. Det her handler jo om at undgå lønninger på 40 kroner i timen. Vi skal sikre lige konkurrence. Det kan vi gøre ved at stille krav om, at vores leverandører følger hovedoverenskomsten på området, så der er lige vilkår for alle. Lønninger på 40 kroner i timen er jo ikke sund konkurrence.«Hovedoverenskomsten vil sige overenskomsterne mellem LO og DA?»De mest repræsentative overenskomster, ja.«

På Københavns Universitet fastslår arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen dog, at kommunerne er ude i en svær balancegang, når det handler om at stille krav om løn.

»Kommunerne går så langt, som de kan. Men det er et dilemma for kommunalpolitikerne, for på den ene side vil man gerne sikre danske lønvilkår men helst ikke blande sig i, hvordan den danske aftalemodel fungerer. Det kommer man imidlertid let til her,« siger han og peger på, at udtrykket social dumping først og fremmest er et politisk begreb.

Klausuler strider mod EU-lov

Dansk Arbejdsgiverforening mener derfor også, at klausulerne er i strid med EU-retten.

»Kommunerne bryder EUs regler ved at stille krav om et bestemt lønniveau, for det vil aldrig kunne retshåndhæves i praksis over for udenlandske virksomheder. Den danske arbejdsmarkedsmodel bygger jo netop på, at det er fagbevægelsen, der skal sikre, at arbejde bliver overenskomstdækket,« siger underdirektør i DA, Steen Müntzberg.