»Jeg tog på barsel med ro i maven«

Stine Frederiksen er tilbage i en lederstilling efter 11 måneders barsel. Et forløb, der har været en god oplevelse. Men det gode barselsforløb kræver, at man selv kan række ud, mener hun.

Det er lykkedes IKEA Danmark med ligestilling både i forhold til kønsfordeling og løn. HR-chef Theresia og medarebejderen Stine fotograferet i IKEA, Taastrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man går glip af noget. Bliver sat til side. Det kan ligefrem være en karriere-killer: De bange anelser melder sig, når ordet barsel nævnes. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis være, mener Stine Frederiksen.

For to uger siden kom hun tilbage til sit job i IKEA efter 11 måneders barsel – og hendes oplevelse har været, at virksomheden har taget hånd om de frygtede problemer, inden de kunne opstå.

Det er ikke ubegrundet, at babylykken være forbundet med en frygt for, at karrieretoget er kørt videre, når man vender tilbage. Og der er noget om det: En undersøgelse fra sidste år foretaget for Institut for Menneskerettigheder viste, at godt hver tredje oplevede diskrimination i forbindelse med deres barsel. Et billede, som Stine Frederiksen godt kan genkende.

»Jeg kender en del kvinder, der har været rigtig usikre på, hvordan deres situation ville udvikle sig, når de gik på barsel,« siger Stine Frederiksen.

God gennemsigtighed

Det afgørende for Stine Frederiksens egen oplevelse har været, at der har været en god gennemsigtighed både før, under og efter barslen. Der har været planlagt møder gennem hele forløbet, hvor ambitioner og forventninger kunne vendes.

»Jeg tog på barsel med ro i maven. For de vidste godt, at jeg gerne ville fortsætte på det her ledelsesniveau,« siger Stine Frederiksen, når hun tænker tilbage på planlægnings- og opfølgningssamtalerne.

For Stine Frederiksen betød samltalerne, at hun kom tilbage til en anden lederstilling end den, hun sad i for et år siden. Men sparringen kræver, at begge parter rækker ud til hinanden. Det er et samarbejde mellem virksomhed og medarbejder. Som medarbejder kan man være med til at definere, hvilke rammer man skal arbejde i efter endt barsel for at få kabalen med barn, mand og job til at gå op.

»Det kræver, at man tør være lidt fremme. At man sætter sig ned og siger: »Det her vil jeg, og jeg har de her ambitioner.« Men så er der også plads til det,« siger Stine Frederiksen.

Spørger man HR-chefen i IKEA Danmark, Teresia Palm, er det i IKEAs interesse, at både mænd og kvinder tager barsel. For de nybagte forældre kommer tilbage med energi og en god oplevelse i bagagen, der kan bidrage med en ekstra dimension, når de tager på arbejde. Et af de vigtigste fokusområder for arbejds­pladsen ligger i at få medarbejderen til at udvikle sig og blive sluset ind i organisationen igen, når babyalarmer og bleskift skal byttes ud med ledelse, mails og logistik.

»Her ser vi det ikke som om, man bliver sat til side, men snarere som en fordel, at man kommer tilbage med en positiv indstilling,« siger Teresia Palm.