IKEA vil ikke bestemme hvordan din sofa ser ud

Langt fra Ford T-tankegangen om én model i én farve, lancerer IKEA nu en ny sofa, der indbyder til samarbejde med slutbrugeren. Det skal nemlig være muligt at tilpasse og ændre møblet løbende.

IKEA flags are seen outside IKEA Concept Center, a furniture store and headquarters of the IKEA brand owner Inter IKEA, in Delft, the Netherlands March 16, 2016. REUTERS/Yves Herman/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nogle firmaer er designet selve sjælden i deres produkt. For andre er det ikke tilfældet.

Med en ny og anderledes tilgang til design- og funktionalitetskismaet, lægger møbelgiganten IKEA sig tungt i den sidste kategori. Svenskerne vil nemlig ikke længere selv bestemme, hvordan deres design ser ud - de vil bare bygge rammen, og så lade brugerne selv skræddersy og tilpasse.

Under navnet The Delaktig - »Den delagtige« - har IKEA således lanceret en ny type sofa, der er skabt til at blive ændret og udviklet. Det skriver The Wall Street Journal. De fortæller desuden, at The Delaktig forventes at komme på markedet i starten af 2018.

Med til historien hører dog, at det allerede er populært at modificere IKEAs produkter. Der findes således internetportaler, hvis eneste formål er at sprede idéer til såkaldte ”IKEA Hacks”, ligesom der, særligt i Sverige, er vokset en hel lille underindustri frem af virksomheder, der beskæftiger sig med at ændre eksisterende IKEA-produkter.

Med The Delaktig går IKEA dog skridtet længere. Den nye sofa er nemlig kendetegnet ved at være bygget, så det skal være lettere og mere muligt, at ændre og udvikle på den for kunderne. Ifølge IKEAs chef for projektet, James Futcher, er det meningen.

»Folk ændre alligevel - vi vil gerne opfordre til det,« siger James Futcher ifølge Wall Street Journal. IKEA fortæller desuden, at de har ladet sig inspirere af Apple, der byggede Iphonen, men lod udviklere være med til at skabe telefonens indmad med forskellige apps.

Selve sofaen består af en aluminiumsramme og en træbund. Derudover kan man vælge mellem ting som armlæn, et hovedgærde og en sofaryg, der alt sammen kan sættes fast på rammen efter temperament og brug. Desuden vil IKEA fra start sælge en lampe, der ligeså kan sættes fast på aluminiumsrammen, og et sofabord, der også kan klikkes på.

Over tid regner IKEA med at præsentere mere udstyr og tilbehør til The Delaktig, ligesom den blå-gule gigant lægger op til, at andre designere også kan byde ind med idéer. Ifølge Tom Dixon, den britiske designer, der har arbejdet sammen med IKEA i udviklingen af The Delaktig, kunne det være ting som, at lave sofaen om til en køjeseng eller at tilføje lys, der gør, at hele sofaen bliver én stor lampe.