I disse brancher er det mest normalt at overarbejde "gratis"

Flere end hver tredje med overarbejde får ikke betaling eller afspadsering for det, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Der er dog stor forskel på, hvor udbredt tendensen er i de forskellige brancher. Se her, hvem der har mest ubetalt arbejde.

Det er mest udbredt at få betaling for overarbejde i bygge- og anlægsbranchen, viser ny arbejdskraftundersøgelse fra Danmarks Statistik. Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du ofte overarbejde uden at få ekstra kroner i lønposen, er du ikke alene. Faktisk er det i de fleste brancher mere almindeligt at have ubetalt end betalt overarbejde. Det viser Danmarks Statistiks netop offentliggjorte arbejdskraftundersøgelse.

Ifølge den har 14 procent af danskere med en lønaftale arbejdet over i den uge, som undersøgelsen tager udgangspunkt i. Og blandt dem svarer 36 procent, at de har haft ubetalt overarbejde, mens 32 angiver, at de har haft betalt overarbejde. 26 procent forventer at afspadsere overarbejdet. De sidste seks procent ved ikke, hvordan timerne bliver godtgjort.

Tendensen med at arbejde »gratis« ud over den almindelige arbejdstid er mest udbredt blandt dem, som arbejder med information og kommunikation. Her angiver hele 49 procent af dem, der har haft overarbejde, at de ikke modtager betaling for det.  Det er samtidig den branche, hvor det generelt er mest almindeligt at arbejde over, hvilket 23 procent har gjort.

Også indenfor handel og transport er det et udbredt fænomen med ubetalt overarbejde (44 procent).

Mindst almindeligt er det, hvis man arbejder med offentlig administration eller i bygge- og anlægsbranchen.  Indenfor begge fagområder svarer kun 29 procent, at de har arbejdet over uden løn.

Samtidig er der størst sandsynlighed for, at man bliver økonomisk kompenseret for sit overarbejde i bygge- og anlægsbranchen, hvor 50 procent svarer, at de har fået betaling for det. Inden for offentlig administration er det mere udbredt at afspadsere. Kun 28 procent har fået udbetalt overarbejdstimerne.

Generelt er kvinder bedre til at gå til tiden end mænd, da det kun er 12 procent af kvinderne, der har haft overarbejde, mod 17 procent af mændene. Til gengæld er mænd bedre til at kræve betaling for de ekstra timer, de bruger på arbejde.

Flere end hver tredje mand angiver, at den ekstra indsats på jobbet udløser flere knaster, hvilket kun gælder for godt hver fjerde kvinde.

Tilsyneladende prioriterer kvinder i højere grad frihed over penge. I hvert fald svarer 36 procent af kvinderne, at de afspadserer overarbejdet, mens det kun er hver femte mand.