Danskerne i ny måling: Giv lønstigninger i kroner i stedet for procenter

Lønstigninger skal gives i kroner og ikke i procenter, siger et flertal af danskerne i ny undersøgelse. FOA jubler, mens sygeplejerskerne afviser ny fordelingsmodel.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal af danskerne siger i en ny undersøgelse, at de foretrækker at give en lønstigning i kroner frem for i procenter. Det skriver Avisen.dk.

Analysebureauet Epinion har bedt 1.003 danskere om at forholde sig til en konkret situation, hvor 3000 kroner skal fordeles til to medarbejdere, der tjener henholdsvis 20.000 og 40.000 kroner om måneden.

52 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer, at de foretrækker, at de to medarbejdere får 1.500 kroner hver. Det vil sige, at den lavest lønnede står til et lønhop på 7,5 procent, mens den højtlønnede må nøjes med en stigning på 3,75 procent.

En mindre andel på 30 procent svarer, at de foretrækker, at begge medarbejdere får en lønstigning på fem procent. Det vil give den lavest lønnede 1000 kroner, mens den højestlønnede vil kunne glæde sig til 2000 kroner ekstra om måneden.

Undersøgelsen er udført for fagforbundet FOA og indgår i forbundets aktuelle lønkampagne. Ifølge FOA-formand Dennis Kristensen er det på tide, at lønstigningerne til offentligt ansatte blive fordelt ligeligt i kroner.

En sådan model vil komme sosu-folk, pædagogmedhjælpere og andre FOA-medlemmer til gavn, mens i forvejen højere lønnede grupper - som eksemplet i Epinion-målingen viser - vil få en forholdsmæssig mindre stigning.

- Der er brug for at gøre indhug i de store forskelle mellem højt og lavtlønnede og mellem kvinder og mænd. De mål vil vi kunne nå, hvis lønstigninger gives i kroner i stedet for procent, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

Det er langt fra første gang, at FOA argumenterer for krone-modellen blandt kollegerne og over for arbejdsgiverne i den offentlige sektor. Hver gang er forslaget blevet skudt ned. Nu forsøger FOA forud for de overenskomstforhandlinger, der foregår i om knap et år.

- Vi har ment det her i årevis og konfliktet for det i 2008. Nu er den økonomiske krise slut og tiden dermed inde til, at der sker noget. Men forandringer kommer ikke af sig selv, og derfor er det vigtigt, hvad danskerne siger. At vi har opbakning i befolkningen. Vi vil nu bruge tiden på at få arbejdsgivere og højtlønnede grupper til at erkende, at der er et lønproblem, som der bør rettes op på siger Dennis Kristensen.

I Dansk Sygeplejeråd behøver formand Grete Christensen dog ikke mange sekunder til at overveje en ny fordeling af lønkronerne. Hun siger klart nej til FOA's model. Når Grete Christensen ser på sygeplejerskernes midter-placering i den samlede lønstatistik, er der ikke noget at give af, understreger hun.

- Sygeplejerskerne synes ikke, at at der er plads til at give noget til andre. Vi synes tværtimod, at der skal komme flere penge udefra. Vi har rigeligt at hente ind, siger Grete Christensen om grunden til, at hun står fast på de procentvise lønstigninger.

Dilemmaet for FOA er, at overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor er centraliserede. Skal der indføres en ny fordeling af lønkronerne, er det således ikke alene arbejdsgiverne, der skal overbevises, men også alle de andre medarbejdergrupper.

Set i det lys spår professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, derfor ikke FOA-strategien nogen chancer.

- Det er klart, at de lavtlønnede advokerer for lønstigninger i kroner og ører. For når rugbrødet og mælken bliver dyrere, er stigningen lige så stor for topchefen som for den lavtlønnede. Men for årtier siden blev der indgået et kompromis blandt medarbejdergrupperne om den eksisterende lønmodel. Det er med 30-40 års forsinkelse, at FOA nu prøver at stampe en ny diskussion op, og det er for sent, siger Henning Jørgensen til Avisen.dk.