Kæmpe lønforskelle mellem mænd og kvinder i England

Britiske kvinder tjener ikke bare mindre, men betydeligt mindre end mænd. Det viser tal fra fire virksomheder, der har offentliggjort kønslønforskellen forud for et stykke britisk lovgivning, der pålægger store virksomheder at gøre netop det.

Ifølge tal som fire store selskaber i Storbrtiannien har offentliggjort, tjener kvinder væsentligt mindre end deres mandlige kollegaer. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNES EISELE

Det er ikke helt ligegyldigt, om du er mand eller kvinde, hvis du gerne vil have meget i lønningsposen. Den konklusion kan man umiddelbart godt drage, efter at fire store, britiske virksomheder har offentliggjort lønforskellen mellem mænd og kvinder på deres lønningslister, og forskellene er ganske slående.

I finansvirksomheden Virgin Money tjener mænd i gennemsnit 36 pct. mere end kvinder, mens der hos kapitalforvalteren Schroders Plc er en lønkløft på 31 pct. Det ser ikke meget bedre ud uden for den finansielle branche, hvor energiselskabet SSE betaler deres mandlige medarbejdere 23,4 pct. bedre i gennemsnit, mens revisionshuset PwC har en lønforskel på 15 pct. mellem kønnene. Det viser tal, som nyhedsbureauet Bloomberg har indsamlet.

»Den måde, som mænd og kvinder er opdelte i forskellige arbejdsfunktioner er den største grund til denne kønslønkløft,« siger Andrew Chamberlain, der er cheføkonomon hos jobsøgningssitet Glasdoor.

Virksomhederne er begyndt at offentliggøre lønninger efter køn, fordi der om kort tid bliver indført lovgivning i Storbritannien, som tvinger selskaber til at gøre netop det. Loven træder i kraft i april næste år, og den kræver, at virksomhederne skal offentliggøre tal for, hvor stor lønforskellene er i de enkelte virksomheder.

På nationalt niveau er lønforskellen mellem mænd og kvinder i Storbritannien på 18 pct. Britiske kvinder har 60 pct. af de lavest lønnede job, mens mænd sidder på 60 pct. af de højst lønnende job, skriver Bloomberg.