Her er verdens største guldmønt

Et driftigt investeringsselskab i Australien har begået intet mindre end verdens største guldmønt. Alene vægten gør, at en lommetyv ikke lige stikker af med den.

Foto: PERTH MINT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun PR-værdien, der er stor. Verdens største guldmønt er i sig selv stor – og det er prisen også.

Investeringsselskabet Perth Mint i den australske by af samme navn har slået en mønt, hvis guldværdi er sat til intet mindre end 40 millioner euro (knap 300 mio. kroner). For det beløb er det naturligvis mere end en fedtet lommemønt, man har skabt. Guldmønten har da også nogle dimensioner, der ligger i en klasse for sig selv.

Se billederne: Sådan slår man verdens største guldmønt

Mønten har en diameter på 80 centimeter og en tykkelse på 12 centimeter. Den er lavet af 99,99 procent rent guld, og det giver en den en kampvægt på 1.012 kilo, skriver Perth Mint på dets hjemmeside. Og det er mere end rigeligt til at gøre den til verdens største af slagsen.

Da mønten er et australsk produkt, er den naturligvis præget med dronning Elizabeth på den ene side, og en kænguru på den anden.

Arbejdet med at slå den enorme mønt tog 18 måneder og krævede nogle helt unikke redskaber, da både vægt og størrelse gjorde det til en udfordrende opgave, forklarer Perth Mints administrerende direktør Ed Harbuz.

”Det at designe og slå en mønt i den størrelse og vægt har været en utrolig udfordring. Det tror jeg ikke andre vil overveje at gentage,” siger han ifølge avisen Sidney Morning Herald.

Sidste sommer blev en anden af de helt store guldmønter solgt på auktion i Østrig. Det drejede sig om den canadisk en af slagsen, der dog ”kun” havde en diameter på 53 centimeter og en vægt på 100 kilo. Den gik for 24,3 millioner kroner.