Fra palmeolie til rektor-job

Aarhus Universitets Brian Bech Nielsen er hverken for professor-nørdet eller for forvaltnings-djøffet,lyder skudsmålet

Aarhus Universitets rektor Brian Bech Nielsen blev med ét verdenskendt i Danmark, da han gik ud med sit usædvanlige forslag om, at Cheminovas aktionærer donerer 125 mio. kr. til oprydning på høfde 42. Arkivfoto: Kim Haugaard Fold sammen
Læs mere

Aarhus Universitets rektor Brian Bech Nielsen kunne have valgt at blive en del af familiens palmeolie-eventyr i Malaysia. Hans farbror er nemlig Børge Bek-Nielsen, den navnkundige vestjyske maskinmester, der opbyggede milliardimperiet United Plantations i Malaysia, og hans fætre er de lidt yngre Carl og Martin Bek-Nielsen.

Fysikeren Brian Bech Nielsen sad i bestyrelsen i imperiets danske virksomhed, Aarhus Oliefabrik, i en lang årrække, herunder et par år som næstformand, men valgte alligevel forskervejen på universitet.

Her blev han først professor i eksperimentel faststoffysik, siden dekan for naturvidenskab og endelig rektor i 2013, hvor han også tiltrådte som formand for universitetets forskningsfond og fik ansvaret for majoritetsposten i Cheminova.

Universitets bestyrelsesformand, DR-formand Michael Christiansen, gav offentligheden en lille smule indsigt i ansættelsesproceduren, inden Brian Bech Nielsen tiltrådte. Rektor-stillingen havde været slået op internationalt, og Bech Nielsen blev valgt blandt 11 kvalificerede ansøgere, da universitets bestyrelse havde lagt vægt på hans menneskelige og faglige egenskaber og hans interdiciplinære og internationale profil.

Tilbage til adelsmærkerne

Brian Bech Nielsen havde den rigtige balance til rektorjobbet: Han var hverken for professor-nørdet eller for forvaltnings-djøffet, som Michael Christiansen udtrykte det.

Der ventede flere tunge opgaver, da Brian Bech Nielsen fik ansvaret for 11.000 ansatte, 44.000 studerende og et budget på seks mia. kr. Aarhus Universitet havde længe været plaget af en kaotisk reformproces, hvor antallet af fakulteter blev reduceret fra fire til ni, og en arbejdsmiljøundersøgelse afslørede stor utilfredshed med topledelsen og stress og manglende arbejdsglæde blandt de ansatte.

Brian Bech Nielsen blev med ét verdenskendt i Danmark, da han gik ud med sit usædvanlige forslag om, at Cheminovas aktionærer donerer 125 mio. kr. til miljø-oprydning. Vestjyden har klaret medieeksponeringen og opnået pæne karakterer for sin TV-optræden. Formentlig er han lettet over at slippe af med den besværlige kemivirksomhed, som i årevis har belastet universitets image. Tilbage af kemi-eventyret er nu kun de dejlige penge.

Brian Bech Nielsen har fremover tid til at genopbygge universitetets adelsmærke, nemlig at søge frihed, erkendelse, fordybelse, kritisk sans og uafhængighed.

Han er opvokset i Holstebro, har været spejder og pløjet sig gennem historiebøger og atlasser som barn. Han bor i Risskov ved Aarhus, cykler på job, har to voksne døtre og rejser gerne til Caribien, Sydafrika og Malaysia, hvor han formentligt tilser olie-fætrene.