Dansk styrmand for Europas maritime industri

Danske Kjeld Dittmann er netop blevet valgt som ny formand for den maritime brancheorganisation SEA Europe. Med sig bringer han engagement, diplomati og teknisk begejstring.

Kjeld Dittmann havde torsdag tid til en sejltur på Bosporusstrædet, inden han fredag vælges som ny formand for den europæiske maritime brancheorganisation SEA Europe. Foto: Privat Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skuer man på de turistbåde og tankskibe, der sejler gennem Bosporusstrædet, ser alt nok ud, som det plejer på farvandsfronten.

Men på Istanbuls landside vælges en ny formand for den europæiske maritime brancheorganisation SEA Europe. Det bliver danske Kjeld Dittmann, der til daglig er adm. direktør i den skibsteknologiske virksomhed Lyngsø Marine med hovedsæde i Hørsholm.

Kjeld Dittmann afløser hollænderen Govert Hamers og skal i de næste to år repræsentere Europas maritime industri inden for handel, konkurrence og arbejdskraft. Det sker både i europæisk og international sammenhæng, og hvilket sted er så bedre at blive udnævnt end ved skillelinjen mellem Europa og Asien?

Siden SEA Europe i 2012 blev stiftet som fusion mellem organisationerne CESA og EMEC, har Kjeld Dittmann fungeret som næstformand. Nu har han altså sat sig en stol frem på organisationens kommandobro, og selv udtaler hovedpersonen, at udnævnelsen er en stor ære.

»Det er jo virkelig nogle kapaciteter i den maritime branche, der mener, at jeg vil kunne gøre et godt stykke arbejde som formand. Jeg er beæret,« siger Kjeld Dittmann.

Kan gøre en forskel

Han tager imod opgaven, fordi han synes, den er spændende, og fordi han tror, at han kan gøre en forskel. Mærkesagerne tæller blandt andet et øget fokus på forskning og innovation samt en mere fair konkurrence med lige adgang til markederne gennem bedre internationale rammevilkår. Derudover håber Kjeld Dittmann, at han kan være med til at gøre den nautiske industri mere synlig og mener, at Danmark kan gå forrest med sin allerede stærke position.

Det samme tror det andet danske medlem af SEA Europes bestyrelse, adm. direktør i Danske Maritime Jenny Braat. Hun beskriver Kjeld Dittmann som en meget ambitiøs person, der går i dybden med sit arbejde.

»Jeg er ikke i tvivl om, at han kan få gode beslutninger igennem til gavn for erhvervet. Han er engageret, målrettet og en god diplomat. Så han har både egenskaberne og erfaringen,« siger Jenny Braat.

At det blev i den maritime industri, Kjeld Dittmann skulle sætte sin kurs, var dog oprindeligt et tilfælde.

Havde hans første job ikke været i søfartsområdet, kunne han med egne ord lige så godt være endt på et kraftværk. Forkærligheden ligger nemlig først og fremmest i elektronik og automatik. Det har den gjort, siden han som dreng pillede ting fra hinanden i sin fars elektromekaniske værksted.

Og langt hen ad vejen er det stadig glæden ved teknologi, der driver Kjeld Dittmann, og hver morgen får ham til at glædes over sit arbejde.

Kjeld Dittmann er ikke bange for at beskrive sig selv som nørd og holder af at bruge sine hænder i fritiden. Han interesserer sig meget for både nye og gamle biler og tager ofte fat på praktiske projekter i familiens hjem, sommerhus eller sine døtres lejligheder.