Rederiforening glæder sig over udvidet jagt på pirater

Danmarks Rederiforening er godt tilfreds med, at regeringen nu vil udvide bekæmpelsen af pirater til også at omfatte Guineabugten i Vestafrika, hvor der er stigende problemer med kapring af skibe.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er godt for dansk søfart, at regeringen nu også vil tage kampen op mod pirater i Vestafrika.

Sådan lyder det fra Danmarks Rederiforening, der hilser regeringens nye strategi til bekæmpelse af pirateri til søs velkommen.

»Det er meget positivt, at regeringens nye piratstrategi for 2015-2018 lægger op til, at man fastholder presset på pirateriet i Adenbugten (ud for Somalias kyst, red.) og samtidig helt naturligt, at man udvider indsatsen til også at omfatte Guineabugten i Vestafrika, hvor skibsfarten i stigende grad oplever udfordringer med kapringer, røverier, kidnapninger og ofte voldelige angreb,« siger direktør Anne H. Steffensen i en skriftlig kommentar.

Det er lykkedes at fortrænge pirater fra Adenbugten på Afrikas Horn, og ingen handelsskibe er siden 2012 blevet kapret i dette farvand. Til gengæld har pirateriet kronede dage i Guineabugten på den anden side af det store kontinent.

Sidste år blev der officielt registreret 41 hændelser, heraf fem skibskapringer. Situationen tvinger rederierne til at foretage omfattende sikkerhedsforanstaltninger. Ifølge rederiforeningen er der konstant omkring 35 danskejede skibe i Guineabugten.

Danmark har hidtil bidraget til kampen mod pirater med støtteskibet Esbern Snare og fregatten Iver Huitfeldt. Desuden har et dansk overvågningsfly været udsendt til støtte for operationen.

Den nye strategi åbner mulighed for militær tilstedeværelse i Vestafrika, ligesom der afsættes penge til opbygning af kapacitet og til at udsende rådgivere.

Men selv om piraterne er jaget væk fra Adenbugten, er det vigtigt at fortsætte indsatsen i området, påpeger rederiforeningen.

»Den forbedrede situation skyldes, at skibe der sejler gennem bugten, tager en række forholdsregler kombineret med den militære tilstedeværelse og indsatsen på land. Derfor er det vigtigt at fastholde grebet, at sætte ind over for bagmændene, så problemet ikke blusser op igen,« siger Anne H. Steffensen.