Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Meget målrettet, ansvarlig og engageret. Sådan lyder beskrivelsen af 42-årige Dorthe Mikkelsen, der tidligere på sommeren blev valgt til ny formand for den danske medicinalindustris brancheorganisation, Lægemiddelindustriforeningen eller slet og ret Lif, efter tre år som medlem af bestyrelsen.
Dorthe Mikkelsen, der er øverste chef for den amerikanske medicinalgigant MSDs nordiske region, afløser den hidtidige formand, Lone Aagaard, som har startet en ny karriere som apoteker på Frederiksberg.
Som formand skal hun fremover tegne en branche, der fylder stadigt mere i Danmark. Faktisk er det kun Schweiz, der har en medicinalindustri, som vejer tungere i landets økonomi end den danske. Sidste år eksporterede Danmark lægemidler for 43 milliarder kr., hvilket gør medicin til den største enkelteksportvare herhjemme. Industrien beskæftiger omkring 17.000 medarbejdere, heraf er godt 12.000 ansat hos Novo Nordisk.
Som så mange andre startede Dorthe Mikkelsen også sin karriere hos Novo Nordisk, nærmere bestemt i Novo Nordisks danske datterselskab, i begyndelsen af 1990erne som nyuddannet farmaceut.
Fanget af forretninger
Mens Dorthe Mikkelsen studerede, overvejede hun en kort stund en forskerkarriere, men hun blev hurtigt fanget af den forretningsmæssige del af lægemiddeludvikling, noget hun ifølge flere kilder har stor forståelse for, og besluttede sig for, at hun ville arbejde i et medicinalfirma.
Det blev til omkring fem år i Novo Nordisk, hvor hun beskæftigede sig med alt fra registrering til medicinforsøg og sluttede af med at være markedsføringsansvarlig for salget af det omdiskuterede depressionsmiddel Seroxat, verdens første lykkepille, som oprindeligt blev opfundet af Novo Nordisk. Rettighederne blev dog senere solgt videre til britiske GlaxoSmithKline.
I 1997 forlod Dorthe Mikkelsen Novo Nordisk til fordel for et karrierejob hos MSD. Det lå i stillingen, at hun ret hurtigt skulle have et ledelsesansvar, og det fik hun. I 2000 blev hun medlem af den danske ledelsesgruppe og bestred efterfølgende forskellige direktørjobs i MSD Danmark.
I 2004 fik hun så titel af Director of External Affairs og måtte i den forbindelse blandt andet kommentere skandalen omkring Mercks gigtmiddel Vioxx, som viste sig at øge risikoen for blodpropper.
To år senere nåede hun helt til tops i den danske medicinalindustri som adm. direktør for MSDs daværende 140 medarbejdere i Danmark og på Island, og senere kom også en titel som direktør for den skandinaviske region til.
Sidste år fusionerede Merck/MSD med et andet amerikansk medicinalselskab, Schering-Plough. I den forbindelse fik Dorthe Mikkelsen titel af Vice President for MSDs nordiske aktiviteter, som omfatter Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.
Står det til Dorthe Mikkelsen, kommer Merck eller den øvrige medicinalindustri ikke igen til at opleve nye Vioxx–sager.
En af hovedarkitekterne
Hun betegnes som en af arkitekterne bag den forvandling, som Lif har gennemgået de senere år fra en traditionel brancheorganisation til en organisation, der arbejder på aktivt at sætte en politisk dagsorden i sundhedsvæsnet, og som samtidig kæmper for at opbygge et nyt image som en ansvarlig og etisk korrekt industri.
Den politiske dagsorden handler i høj grad om at få italesat behovet for nyudviklet medicin og få dæmpet de kritiske røster, når det gælder industriens prissætning. Med de mange interessenter, der omgiver medicinalbranchen, kræver det evnen til at holde tungen lige i munden og gennemtænke sine udtalelser. Netop at tænke før man taler er noget af det, Dorthe Mikkelsen kan. Og kræver det en længere tænkepause midt i en samtale, så tager hun den uden at blinke, før hun på stilfærdig jysk vis afleverer sit budskab.
På privatfronten danner Dorthe Mikkelsen power couple med departementschef i Finansministeriet Christian Kettel Thomsen, sammen med hvem hun har sønnen Thomas på 11 år.