Danmark siger nej til europæiske studerende

Danske uddannelsesinstitutioner afviser europæere, som vil studere gratis i Danmark, efter pres fra statslig styrelse - men afvisningen skader dansk erhvervsliv og internationaliseringen, mener både rektorer og borgmestre.

For polske Gosia Wolska er det afgørende, at hendes kandidatuddannelse i Danmark er gratis. Ved siden af studierne tjener hun en ekstra skilling som underviser i swingdans. Fold sammen
Læs mere

Den danske stat griber ind over for landets uddannelsesinstitutioner, der rundhåndet har inviteret Europas unge til gratis uddannelse i Danmark.

47.781 EU-borgere har fået et gratis såkaldt »Erasmus«-udvekslingssemester i Danmark de seneste ti år. Det koster statskassen i nærheden af en milliard kroner, og det er mere end dobbelt så meget, som Danmark får retur, idet kun 21.398 danskere har taget et ophold af samme slags i udlandet. Statskassens udgifter til udlændingenes uddannelse stiger, idet antallet af EU-studerende i Danmark vokser hurtigere end antallet af danske studerende i Europa. På den baggrund lægger Styrelsen for Universiteter og Internationalisering massivt pres på landets universiteter.

»Det har fået os til at reducere antallet af europæiske udvekslingsstuderende med adskillige hundreder,« siger John E. Andersen, chef for Københavns Universitet internationale kontor.

Også erhvervsakademier og professionshøjskoler har fået strenge ordrer fra staten om at rette op på forskellen mellem antallet af danske og udenlandske udvekslingsstuderende.

»Det betyder, at vi må afvise flere hundrede europæiske elever til næste år,« siger prorektor Peter Friese fra VIA University College, der er landets tredjestørste uddannelsesinstitution.

Afvisningerne af de udenlandske studerende bekymrer to socialdemokratiske borgmestre, der i et brev til uddannelsesminister Morten Østergaard (R) retter skarp kritik af regeringens politik:

»Modtagelse og fastholdelse af udenlandske studerende i Danmark vil bidrage til at sikre forsyningssikkerheden af højt kvalificeret arbejdskraft og sikre sprog- og kulturkompetencer afgørende for at øge samhandel på tværs af grænser. Det er helt afgørende at holde fast i denne kurs,« skriver borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard og borgmester Peter Sørensen i Horsens.

Kritikken gør indtryk på uddannelsesministeren, der til Berlingske Business oplyser, at han overvejer at ændre reglerne.