Danmark smidt ud af top ti i konkurrenceevne

World Economic Forum sender Danmark fire pladser ned i sin årlige undersøgelse af konkurrenceevnen i alle verdens lande.

World Economic Forum sender Danmark fire pladser ned i sin årlige undersøgelse af konkurrenceevnen i alle verdens lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL
Der er ganske vist ikke tale om nogen stor tilbagegang; Danmark ryger fra en ottendeplads til en 12.plads og er dermed stadig blandt toppen af de 144 lande, som i år er med i undersøgelsen Global Competitiveness Index.

Men Danmarks samlede indeks for konkurrenceevne er også faldet en lille smule, og vi er blevet overhalet af fire lande på én gang, nemlig Storbritannien, Hong Kong, Japan og Qatar. Og nedturen har været voldsom; så sent som i 2010 var Danmark nummer tre på listen og altså dermed regnet som verdens tredjebedste land at drive virksomhed i.

Det er nogle af de områder, som vi ellers i Danmark bryster os af, der bliver hårdere bedømt end tidligere. I år er det det især bedømmelsen af vores institutioner, altså den offentlige sektor og retsvæsenet, der trækker ned, samt vurderingen af finansmarkedet. Men der er også markant lavere karakterer til Danmark på områderne infrastruktur, højere uddannelse og arbejdsmarked.

World Economic forum kommer også med nogle gode råd til Danmark om, hvad vi skal gøre, hvis vi vil forbedre vores placering i opgørelsen.

"Et fortsat stærkt fokus på uddannelse ville både bidrage at ændre den nedadgående tendens (fra en tredjeplads i 2010 til en 12.plads i år) og til at opretholde de kvalifikationer, der er nødvendige som basis for en fortsat innovationsdrevet vækst."

Danske erhvervsledere angiver i undersøgelsen, at de tre vigtigste forhindringer for vækst er adgang til finansiering, skattesatserne og offentligt bureaukrati.

"Man kan egentlig ikke være overrasket over virksomhedernes oplevelse af vækstbarrierer,"siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

"Vi har verdens højeste skattetryk og herunder høje kapitalskatter, vareskatter med videre. Dette er selvfølgelig en barriere for virksomheders muligheder for at konkurrere og vokse. Herudover er bankerne blevet mere forsigtige med at låne ud, efter at de før finanskrisen lånte for meget ud til for risikable projekter. Dette oplever nogle virksomheder selvfølgelig også som en vækstbarriere. Danmark har verdens største offentlige sektor, og det kan bidrage til øget bureaukrati, når virksomheder skal opnå byggetilladelser, ekspandere med videre.”

"Den gode nyhed i undersøgelsen er, at vi kan ændre på nogle af de faktorer, der udgør vækstbarrierer. Det er muligt at sænke skattetrykket, som det er sket ved den seneste skattereform, hvor skattetrykket bliver sænket med syv milliarder kroner. Herudover kan man slanke den offentlige sektor og ad den vej reducere det offentlige bureaukrati. Derimod er det svært at gøre noget ved bankernes mådehold i udlån til virksomheder."

World Economic Forum ledes af økonomen Klaus Schwab og er bedst kendt for det årlige seminar af samme navn i den schweiziske skisportsby Davos. WEFs opgørelse af konkurrenceevnen i hele verden bygger både på statistiske undersøgelser og rundspørger blandt erhvervsledere.