Sådan bliver Danmark mere konkurrencedygtigt

Det er muligt for Danmark igen at blive Europas mest konkurrencedygtige økonomi og bevare vores velfærdssamfund, mener en gruppe fremtrædende danske erhvervsfolk bosat i udlandet. Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er positiv.

Foto: Flemming Krogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi skal gøre langt mere for at tiltrække udenlandske talenter. Vi skal satse endnu mere på uddannelse, og der skal slet ikke være ufaglærte i Danmark. Og vi skal reformere den offentlige sektor og begrænse bureaukratiet og papirarbejdet for hjemmehjælperen, lægen og læreren.

Anbefalingerne kommer fra en række af Danmarks mest fremtrædende erhvervsfolk bosat i udlandet, de såkaldte Copenhagen Goodwill Ambassadors, der netop har givet deres bud på Danmarks fremtid i en hvidbog om vejen til større konkurrencekraft. Men flere af konklusionerne kunne lige så godt komme fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager.

Berlingske Business har bedt Margrethe Vestager om at forholde sig til Goodwill-ambassadørernes anbefalinger og Danmarks tab af konkurrencekraft. Økonomi- og indenrigsministeren slår fast, at det bliver en hård, men langt fra umulig kamp at genvinde den tabte konkurrencekraft.

»Der venter et hårdt arbejde, hvor alle danskere skal bidrage, for at få væksten tilbage i Danmark. Det er bestemt relevant at se nærmere på anbefalingerne fra goodwill-ambassadørernes hvidbog, og ministeriet vil kigge nærmere på hvidbogen,« siger hun.

Ambassadørkorpset er udpeget af Wonderful Copenhagen og Copenhagen Capacity, der begge har til formål at tiltrække flere investeringer og turister til hovedstaden. Baggrunden for korpsets anbefalinger er, at Danmark mister konkurrencekraft i forhold til vores nabolande, og siden finanskrisens hærgen er faldet fra en placering som nummer to til nummer syv på den verdensberømte schweiziske ledelsesskole IMDs liste over Europas mest konkurrencedygtige lande.

Derfor skal der ske betydelige ændringer på en lang række områder, hvis vi skal genvinde vores tabte konkurrencekraft, mener goodwill-ambassadørerne. Vi skal bl.a. være klar til langt flere strukturreformer, vi skal give skattefrihed for nye virksomheder de første fem år, og vi skal indføre »minisvendebreve« med etårig læretid for dermed helt at afskaffe begrebet ufaglærte, lyder nogle af anbefalingerne.

Omvendt kan vi bevare vores velfærdssamfund, og vi behøver ikke nødvendigvis at sænke indkomstskatten markant, mener ambassadørerne, der bl.a. tæller fremtrædende profiler som Waldemar Schmidt, Martin Roll, Jesper Balser og mange andre succesfulde erhvervsledere.

»Vi har brug for en langt mere effektiv offentlig sektor med mindre politisk indblanding i selve driften, og vi har brug for et bedre uddannelsessystem. Til gengæld mener vi ikke, at skatten nødvendigvis skal ned - vi skal blot sikre, at vi får nok ud af den høje skat,« siger tidligere ISS-topchef Waldemar Schmidt, der er initiativtager og en af de bærende kræfter i arbejdet med hvidbogen.

Det moderne velfærdssamfund

Margrethe Vestager er enig i store dele af Goodwill-ambassadørernes konklusioner. Hun fremhæver bl.a., at hun er enig i hvidbogens konklusioner om, at der kan gøres mere for at begrænse bureaukratiet og papirarbejdet for hjemmehjælperen, lægen, læreren, pædagogen og andre offentlige faggrupper.

»Vi har ambitiøse mål for en effektiv offentlig sektor med fokus på tillid, ledelse og faglighed. Opgøret med mange års centralisering og bureaukratisering handler ikke kun om antallet af formelle regler, men også om kultur og traditioner og dermed om lokal ledelse,« siger Margrethe Vestager.

Hun deler ligeledes opfattelsen af, at vi kan sikre betydelig øget konkurrencekraft uden at ændre markant på skattetrykket.

»Der er ikke udsigt til et markant fald i skattetrykket set fra min stol. Men jeg vil gerne slå fast, at det for mig aldrig bliver et mål i sig selv at holde skattetrykket oppe. Sigtepunktet for mig er et moderne velfærdssamfund, hvor der er plads til ambitiøse investeringer i uddannelse og forskning, gode sundhedsydelser og til at tage hånd om sårbare og udsatte grupper,« siger hun.

40 år på arbejdsmarkedet

Margrethe Vestager afviser til gengæld ambassadørkorpsets forslag om, at alle arbejdsdygtige danskere skal være minimum 40 år på arbejdsmarkedet. Hun er enig i, at der er behov for at sikre, at danskerne bliver flere år på arbejdsmarkedet, men hun mener, at det er »for firkantet« at sætte et bestemt antal år som mål.

Hun afviser ligeledes hvidbogens konklusioner om at friholde iværksættervirksomheder for selskabsskat de første fem år af en virksomheds levetid. Idéen er, at selskaber, der indgår i ordningen, skal betale en exit-skat til Danmark, hvis de forlader landet, når skattefriheden er slut.

»Jeg kan ikke støtte forslaget, da det indebærer, at nye virksomheder får en konkurrencefordel. Der er andre måder, hvorpå vi kan skubbe til væksten i små og mellemstore virksomheder. Et godt eksempel er de nye skattekreditter,« siger Margrethe Vestager.

The Copenhagen Goodwill Ambassador Corps håber i samarbejde med erhvervsorganisationer, fagbevægelsen eller andre relevante aktører at kunne afholde en workshop i løbet af efteråret, hvor der arbejdes videre med en række af hvidbogens anbefalinger.-