Vladimir Putin vil samarbejde – i hvert fald hvis Donald Trump makker ret

Vladimir Putin nedtoner forventningerne til parløb med Donald Trumps kommende regering. Ukraine advarer mod studehandler med Rusland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For tre uger siden blev Donald Trumps valgsejr mødt med stående klapsalver i Ruslands parlament. Det var dengang. I sin årlige tale til parlamentet forsøgte den russiske præsident torsdag at lægge låg på forventningerne om en mulig tilnærmelse mellem Moskva og Washing­ton.

I sin timelange tale anklagede Vladimir Putin USA og de øvrige vestlige lande for at sprede »myter om russisk aggression, propaganda og indblanding i valg«. Et samarbejde med USA i kampen mod »international terrorisme« er ønskeligt, men det vil kræve indrømmelser fra Washington, understregede den russiske præsident.

»Vi vil ikke tillade en krænkelse eller tilsidesættelse af russiske interesser,« sagde Vladimir Putin.

De kølige meldinger kommer, efter at Trump – der under valgkampen flere gange roste Putin – har udpeget topfolk, der regnes for hard­linere i forhold til Rusland.

Det gælder blandt andre Donald Trumps kandidat til posten som ny CIA-chef, Mike Pompeo, og sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, der har kaldt Putin en »totalitær diktator«.

Forventningen er dog stadig, at de russisk-amerikanske forhold skal »genstartes«, når Donald Trump tiltræder i januar. Derfor ses Putins tale som en markering af de russiske forhandlingpositioner.

Rusland ønsker en fjernelse eller opblødning af de vestlige sanktioner, der blev indført efter annekteringen af Krim-halvøen i 2014. Moskva håber også, at Trump vil gøre alvor af vage udmeldinger om at »overveje« at anerkende Krim som en del af Rusland.

Nabolandet Ukraines frygt for at blive ladt i stikken fik forleden den ukrainske udenrigsminister til at indrykke et åbent brev til Donald Trump i The New York Times under overskriften »Vi har brug for allierede«.

Trods Putins kølige ord fra talerstolen er Kreml stærkt interesseret i at slå en handel af med USA om alt fra Ukraine-krisen til en fremtidig magtdeling i Syrien, påpeger flere russiske analytikere.

Og faktisk var Putins tale relativt afdæmpet i sine formuleringer. Ved samme lejlighed i 2014 sammenlignede han bramfrit USAs fremfærd med Adolf Hitlers. Denne gang nøjedes Putin med at advare mod »farlige populister og demagoger«.

Præsidenten trak en parallel til Oktoberrevolutionen i 1917, der ifølge Putin efterlod et blivende sår i det russiske samfund.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland.