Verdens dyreste maleri solgt til 2,8 milliarder kroner

Et cirka 500 år gammelt Leonardo Da Vinci-maleri slog salgsrekorden og blev solgt for 2,8 milliarder kroner, WWF frygter at handel med truede dyrearter vil føre til udslettelse, potentiel seriemorder løs i Florida og anklager om upassende seksuel opførsel mod republikansk kandidat til Senatet. Vi har samlet nattens vigtigste nyheder.

Leonardo da Vinci-maleriet Salvator Mundi blev natten til torsdag solgt for svimlende 450,3 millioner dollar ved en auktion i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eduardo Munoz Alvarez
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en svimlende pris på 450,3 millioner dollar - svarende til godt 2,8 milliarder kroner - blev et Leonardo da Vinci-maleri natten til torsdag det dyreste maleri, der nogensinde er blevet solgt.

Den italienske kunstners cirka 500 år gamle maleri »Salvator Mundi« blev solgt i auktionshuset Christie's i New York efter knap 20 minutters budkrig.

Allerede inden auktionen var der store forventninger til maleriet pris, men den rekordhøje salgspris oversteg alligevel alle forventninger.

De fleste eksperter forventede således en pris omkring 100 millioner dollar.

Prisen på 450,3 millioner dollar smadrer den hidtidige rekord for et maleri solgt på en auktion. Den lød på 179,4 millioner dollar, som var prisen på et Picasso-maleri, der blev solgt på en auktion i maj 2015.

Den højeste pris, der hidtil overhovedet var betalt for et maleri, var i en privat handel i september 2015, hvor Willem de Koonings maleri »Interchange« blev solgt for 300 millioner dollar.

Maleriet »Salvator Mundi« (Verdens Frelser) er 66 centimeter højt og blev angiveligt malet af Leonardo da Vinci omkring år 1500.

»Salvator Mundi« er et oliemaleri på valnøddetræ, og det forestiller Jesus Kristus, der holder højre hånd op i en velsignelse.

Det er ukendt, hvem der har købt maleriet, men sælgeren er den russiske forretningsmand Dmitri Rybolovlev.

Han købte maleriet i 2013 for 127, millioner dollar i en privat handel.

Man kender til mindre end 20 eksisterende malerier af Leonardo da Vinci, og »Salvator Mundi« er altså et af de få, der stadig findes.

Det er samtidig det eneste, der er på private hænder.

De fleste kendere er enige om, at maleriet rent faktisk er et Leonardo da Vinci-maleri, men der hersker stadig en smule tvivl om billedets ægthed.

Leonardo da Vinci er en af verdens mest legendariske kunstnere og er blandt andet kendt for malerierne »Mona Lisa« og »Den sidste nadver«.

Den italienske kunstner blev født i 1452 og døde i 1519.

/ritzau/AP

WWF: Handel med truede dyrearter eksploderer i Asien

Tigeren er det mest eftertragtede truede dyr på det sorte marked i Sydøstasien. Stort set alle dele af kroppen bruges. Kranie, tænder og skind udstilles, kødet spises, og knoglerne pulveriseres og bruges i alternativ medicin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix.

Vin af tigerknogler, en skammel af elefanthud eller et levende skældyr.

På markeder i Sydøstasien stortrives illegal handel, hvor tusindvis af kropsdele fra nogle af verdens mest udryddelsestruede dyr er til salg.

Det viser en undersøgelse, som Verdensnaturfonden, WWF, har lavet i samarbejde med organisationen Traffic, der overvåger salg af truede dyr.

Undersøgelsen har ført til en liste over de ti dyr, der er størst efterspørgsel på i Sydøstasien.

Øverst på listen er tigeren, efterfulgt af elefant og skældyr.

Fælles for alle ti dyr på listen er, at de er truet af udryddelse, fortæller Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF.

»Den Gyldne Trekant er dyrehandlens Pusher Street. Alle, der har en interesse for handlen, samles her. Det er kernen i markedet, og den illegale handel er eksploderet,« siger han.

Den Gyldne Trekant er området, hvor Myanmar, Thailand og Laos støder sammen. Foruden truede dyr er det centrum for handel med opium, heroin og prostitution.

Asiens marked for alternativ medicin gør de sjældne dyr eftertragtede. Dyreknogler og -galde bruges til naturmedicin, der skulle hjælpe på alt fra gigt til potensproblemer.

I Asien er der samtidig stor prestige i at udstille skind og kranier fra sjældne dyr.

Og dyrene er ikke skjult, fortæller miljøorganisationen Environment Investigation Agency, EIA, ifølge netmediet Mongabay.

»Besøgende kan helt åbent købe produkter, der er lavet af udryddelsestruede dyr. Restauranter tilbyder alt fra sauteret tigerkød og bjørnepoter til reptiler og skældyr,« skriver de.

Ifølge Bo Øksnebjerg skyldes problemet blandt andet, at det flere steder er lovligt at handle med de sjældne dyr.

»Det går ikke lige så hurtigt fremad med lovgivning i Asien, som det går tilbage for dyrene. Kurverne krydser ikke hinanden, før det er for sent.«

Hvis salget fortsætter, uddør både skældyr, næsehorn og elefanter inden for en kort periode.

/ritzau/

Uhyggelig bølge af drab spreder frygt i amerikansk bydel

Fire drab, der alle er sket tæt på hinanden, har den seneste måneds tid skabt frygt i en bydel i Tampa i den amerikanske delstat Florida. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Newman.

Fire drab, der alle er sket tæt på hinanden, har den seneste måneds tid skabt frygt i en bydel i Tampa i den amerikanske delstat Florida.

Senest blev en 60-årig mand tirsdag dræbt i bydelen.

Det har nu fået politiet til at udlove en dusør på 91.000 dollar - svarende til knap en halv million kroner - for oplysninger, der fører til en anholdelse.

»Lad os håbe, at det her motiverer nogle til at stå frem og fortælle os, hvem der gør det her,« siger politichef Brian Dugan.

»Det betyder ikke noget, om mordene hænger sammen. Men det er jeg overbevist om, at de gør,« tilføjer han.

Bølgen af drab begyndte 9. oktober, hvor 22-årige Benjamin Mitchell blev skudt og dræbt. To dage senere blev Monica Hoffa på 30 år dræbt.

Det tredje drab skete 19. oktober, hvor Anthony Naiboa på 20 år blev skudt, inden 60-årige Ronald Felton altså blev skudt og dræbt tirsdag.

Alle mord er sket inden for kort afstand af hinanden.

Politiet har bedt folk i bydelen ved navn Seminole Heights om at være særligt på vagt og om ikke at gå ud på egen hånd om aftenen. Og 56-årige Michael Haynes siger, at drabene spreder frygt i den ellers fredelige bydel.

»Alle er meget nervøse, men vi prøver at fortsætte vores normale liv så godt som muligt. Vi gider ikke at leve i skyggen,« siger Michael Haynes.

Han er blandt andet stoppet med at gå lange ture med sin hund. Han holder sig nu i området, der overvåges heftigt af politiet, skriver CNN.

Selv om politiet altså mistænker samme gerningsmand for at stå bag alle mord, så har det endnu ikke benyttet ordet »seriemorder«.

Ifølge FBI er der tale om en seriemorder, når »den samme person slår to eller flere personer ihjel ved uafhængige episoder«, skriver CNN.

/ritzau/AFP

Anklager hagler ned over republikansk kandidat til Senatet

To kvinder rettede onsdag nye beskyldninger mod Roy Moore, der stiller op som republikansk kandidat til Senatet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Bachman.

To kvinder rettede onsdag nye beskyldninger mod Roy Moore, der stiller op som republikansk kandidat til Senatet.

Roy Moore, der har været favorit til at vinde en plads i USA's senat for staten Alabama, blev i sidste uge beskyldt for tidligere i livet at have haft et seksuelt forhold til en 14-årig pige.

Ifølge netmediet AL.com fortæller en kvinde fra Moores hjemby, Gadsden, at politikeren gramsede på hende, da hun besøgte hans advokatpraksis i 1991.

En anden kvinde fortæller, at Roy Moore spurgte hende, om hun ville være hans kæreste, da hun var blot 17 år. Det var i 1982, hvor Roy Moore var i midten af 30'erne.

Roy Moore skulle i samme forbindelse have fortalt pigen, at han »gik ud med piger på hendes alder hele tiden«.

Beskyldningerne er de seneste i en række anklager mod Roy Moore, der er tidligere højesteretsdommer i Alabama.

I alt syv kvinder har beskyldt Moore for anstødelig, seksuel opførsel - eller deciderede overgreb.

Roy Moore har nægtet alle beskyldninger og har tilsyneladende ikke tænkt sig at trække sit kandidatur til Senatet.

Moores advokat, Philip Jauregui, afviste onsdag beskyldninger fra en af kvinderne - Beverly Young Nelson.

Hun havde tidligere på ugen beskyldt Moore for et seksuelt overgreb, der skal have fundet sted i hans bil i 1977. På det tidspunkt var Nelson 16 år.

Den 70-årige Roy Moore er Republikanernes kandidat til at udfylde justitsminister Jeff Sessions' sæde.

Flere fremtrædende republikanerne i Washington har sagt, at de vil have Moore til at trække sit kandidatur.

USA's præsident, Donald Trump, sagde i sidste uge, at Moore burde trække sig, hvis beskyldningerne viste sig at være sande.

Han understregede i samme forbindelse, at beskyldninger alene ikke bør ødelægge Moores karriere.

Onsdag skrev Roy Moore på Twitter: »Vi giver ikke op«.

/ritzau/AFP