Ugens udnævnelse, udmelding og hyldest

Hver fredag skriver Karl Kühlmann Selliken om et udpluk af ugens internationale begivenheder.

Karl Kühlmann Selliken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann

Ugens udnævnelse

For fremtiden kan amerikanerne sige »næh, i min tid var en mand en mand og en bøsse var en mand, der bestemte over hæren.« I tirsdags godkendte Senatet nemlig en indstilling fra Det Hvide Hus om at gøre Eric Fanning til landets nye minister for hæren. Dermed bliver han den første åbent homoseksuelle mand, der har så høj en stilling inden for de væbnede styrker, skriver Defence News.

Arkivfoto: Eric Fanning. Fold sammen
Læs mere

Forud var gået en otte måneder lang studehandel, hvor den republikanske Kansas-senator Pat Roberts nægtede at stemme for Fannings udnævnelse og dermed sikre denne. Ikke fordi senatoren gik op i Fannings seksualitet eller mente, at Fanning var uegnet til at bestride stillingen. Nej, han ville såmænd have noget til gengæld. Nemlig regeringens garanti for, at fanger i den herostratisk berømte militærlejr i Guantanamo ikke ender i Kansas, nærmere betegnet på militærbasen Fort Leavenworth. Præsident Obama har som bekendt lovet at lukke Guantanamo-lejrens fængsel, der siden invasionen af Afghanistan har huset formodede terrorister og andre uønskede elementer.

»Jeg ser frem til at stemme for Hr. Fanning, som altid har haft min støtte, hvad angår denne udnævnelse,« udtalte Roberts, der altså har fået sin vilje.

… udmelding

I et interview med den franske avis La Croix (Korset, red.) har Pave Frans sendt endnu en bandbulle mod de kræfter, der ser immigrationskrisen som tegn på, at Europa og islam ikke er forenelige.

»Ja, Europa har kristne rødder, og det er kristendommens ansvar at vande de rødder,« udtalte paven, der understregede, at dette skulle ske ud fra et ønske om at tjene Gud snarere end ud fra et ultranationalistisk synspunkt.

Arkivfoto: Pope Francis. Fold sammen
Læs mere

»Når folk taler om Europas kristne rødder, bliver jeg nogle gange bange for tonen, som kan opfattes som triumferende eller endda hævngerrig. Så lyder den kolonialistisk,« fortsatte paven ifølge Washington Post. Ved samme lejlighed lykønskede Pave Frans London med valget af den muslimske Sadiq Khan til borgmester. Det er et godt eksempel på Europas evner for integration, mente paven, der samtidig beklagede den ghettodannelse, der ifølge ham har affødt de terrorister, der udførte de blodige angreb i Paris og Bruxelles.

… pensum

En ny spændingsroman er garanteret en plads på bestsellerlisten i USA, hvor den på det nærmeste er blevet pensum i alle dele af forsvaret – og læses af militæranalytikere og på officersskoler såvel som af firestjernede generaler, skriver Foreign Policy.

»Ghost Fleet«, der udkom sidste år, er skrevet af militæranalytiker Peter W. Singer og August Cole, der tidligere har været forsvarsreporter for Wall Street Journal.

I romanen, der foregår i en nær fremtid, har Kina og Rusland rottet sig sammen mod USA og indleder en ny verdenskrig. Fordi det amerikanske forsvar er blevet al for afhængigt af højteknologisk isenkram, som man ikke har råd til at udvikle og sikre ordentligt, er det en smal sag for fjenden at infiltrere dets militære infrastruktur.

Amerikanerne er hårdt presset, indtil de begynder at slå igen mod den teknologiske overmagt ved blandt andet at benytte sig af guerilla-krigsførelse som den, Koalitionen selv har kæmpet mod i Afghanistan.

Bogens succes i det amerikanske forsvar skal ses i lyset af, at den seneste Pentagon-rapport om Kina advarer om, at USA er ved at miste sit militære teknologiske forspring, mens kineserne gør store fremskridt.

Forfatterne understreger, at selv om bogen foregår i en nær fremtid, er al teknologi, der er omtalt i bogen, baseret på nutidens. Det kan nævnes, at et af de stykker isenkram, der får flest hug med på vejen som dyrt, men dårligt, er det F35-kampfly, som Danmark efter al sandsynlighed nu skal investere mange milliarder i.

… hyldest

Efter fodboldklubben Leicester Citys mildest talt usandsynlige mesterskab i Premier League tog træner og spillere tidligere på ugen til Thailand for at blive hyldet med manér, skriver BBC.

Hyldet var klubben nu også blevet derhjemme, hvor den engelske fodboldverden nærmest eksploderede af benovelse over underhundens sejr i den prestigefulde engelske liga, som de færreste havde set komme. Heller ikke bookmakerne, der blandt andet måtte hoste op med flere millioner til en mand, der i en – formentlig ganske betydelig – brandert havde tippet på Leicester som mester.

Thailands-rejsen skyldes klubbens ejer, den thailandske milliardær Vichai Srivaddhanaprabha, der sjovt nok ikke kan få hænderne ned. Det er der mange af hans landsmænd, der nu heller ikke kan.