Ugens selverkendelse, løsningsforslag og opdrætsgate

Politiinspektør Garry McCarthy. Fold sammen
Læs mere
Foto: TANNEN MAURY

Ugens selverkendelse

Chicago har USAs tredjestørste politistyrke. Så meget desto værre har den seneste tids uroligheder over politiets behandling af sorte været for nationens selvfølelse.

Byen har været ramt af demonstrationer efter offentliggørelsen af en videooptagelse af en betjent, der skyder den sorte teenager Laquan McDonald 16 gange. Da betjenten åbner ild, er McDonald, der har en foldekniv i hånden, adskillige meter fra ham og på vej i anden retning. Flere skud bliver affyret, efter at McDonald ligger ubevægelig på jorden.

Chicagos borgmester, Rahm Emanuel, der var præsident Obamas første stabschef i Det Hvide Hus, fyrede i december politiinspektør Garry McCarthy efter offentliggørelsen af videoen. Den nye politichef, Eddie Johnson, er sort og har lovet at fjerne alle spor af racisme i politiet.

Politiinspektør Garry McCarthy. Fold sammen
Læs mere
Foto: TANNEN MAURY.

Det bliver ikke nogen nem opgave, viser en ny rapport, som borgmesteren har bestilt. Tilsyneladende er styrken gennemsyret af racisme og har med overdreven brug af magt over for minoriteter samt en uskreven regel om at tie, når man ser dette udøvet af kolleger, fremmedgjort byens sorte og latinoer.

Rapporten peger på, at lige knap tre ud af fire af dem, der er blevet skudt af politiet i de seneste år, er sorte, selv om de kun udgør en tredjedel af byens befolkning.

Lori Lightfoot har stået i spidsen for den task force, der har udarbejdet rapporten. Hun kalder den ifølge BBC for en »plantegning til forandring«:

»Den smerte og vrede, som borgere i byen har givet udtryk for (…), er noget, vi må forstå og respektere. Vi må tage den til os, hvis vi nogensinde skal kunne komme videre.«

Ugens løsningsforslag

Også i Israel er man bekendt med spændinger mellem politiet og minoritetsgrupper. En femtedel af landets befolkning er af arabisk herkomst, og blandt dem hersker en stærk mistillid til politiet, som, mener de, diskriminerer dem som befolkningsgruppe. En holdning, som menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch i øvrigt deler.

Desuden har de seneste måneder været præget af voldelige sammenstød mellem israelere og palæstinensere – ofte hvor palæstinensere har angrebet israelere med knive. Nu er en politimand med arabisk baggrund blevet udnævnt til den højeste stilling, en muslim har haft i israelsk politi, skriver BBC.

Israelsk politi visiterer en ung mand i en af de arabiske områder i Isreal. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM HOLLANDER.

Jamal Hakrush tiltræder som vicepolitichef og får ansvaret for en nyoprettet politienhed, der skal forbedre forholdet mellem politi og indbyggere i de arabiske områder i Israel. På opgavelisten står at holde ulovlige våben ude samt at få skruet gevaldigt ned for alt fra mordrater til hustruvold.

Ugens opdrætsgate

Det er ikke kun i Danmark, at ministre kan komme i modvind på grund af anklager om at lægge pres på forskere for at få dem til at nå frem til »det rigtige« resultat – som vi så det i Kvælstof-sagen.

I Norge raser en sag nu om fiskeopdræt. Her er der sat godt med plads af i medierne, efter at fiskeriminister Per Sandberg fra Fremskrittspartiet ved et møde mellem Norske Sjømatsbedrifters Landsforening (NSL) og Havforskningsinstituttet (HI) gav sidstnævnte en verbal lige højre, så instituttets forskere så sol, måne og stjerner, skriver Bergens Tidende.

HI var kommet for skade at nå frem til, at opdrætsfarmene er ansvarlige for de frygtede luseproblemer på vildlaks og havørred i Hardangerfjorden. Et problem, der er steget i takt med udbredelsen af fiskeopdræt.

Den norske fiskeriminister, Per Sandberg fra Fremskrittspartiet. Fold sammen
Læs mere

Og så var fanden løs i Laksegade. I medierne føg anklagerne frem og tilbage mellem brancheorganisationen og forskningsinstituttet, indtil NSL klagede til fiskeriministeren, som indkaldte de to parter til møde. Og her gik det ikke stille af sig. HI havde misforstået sin opgave, mente ministeren.

»Vi politikere må se, om disse faglige råd påvirker udformningen af vores politik på en måde, som er forkert i forhold til de målsætninger, vi har,« udtalte han til Bergens Tidende.

Regeringens ambition er, at væksten inden for opdrætsfiskeri skal fem-seks-dobles inden 2050, og så hjælper det jo ikke, når forskerne kaster sådan en spand skidtfisk ud over rælingen.

Ministeren siger, at instituttet må forstå, at det skal være erhvervsvenligt. Direkte adspurgt, hvad HI så skal gøre, hvis forskningsresultater viser, at sådan en vækst ikke er forsvarlig, svarer ministeren, at »HI må påvise, at det er forsvarligt, og så må de lave modeller, som gør det forsvarligt at nå de mål.«

Ønsket om, at forskerne skal nå frem til bestemte resultater, har ikke overraskende rystet universiteterne. Blandt andet udtaler professor Steinar Vagstad, der sidder i Forskerforbundets bestyrelse til Bergens Tidende, at »pointen med, at politikere har forskere, er, at forskerne skal komme med fagligt forsvarlige analyser af ting og sager, som er mindst muligt påvirket af andre forhold. Arbejdsdelingen bliver vældig underlig, hvis Sandberg skal lægge politiske holdninger i munden på forskerne. Sådanne forskere vil jeg ikke stole på.«