Ugens desperate tiltag

Thailands ladyboys får nu deres egne uniformer på landets læreranstalter. Foto: AFP Photo/ Christophe Archambault Fold sammen
Læs mere

Det er muligt, at Venezulas afdøde præsident, Hugo Chavez, vender sig i sin grav, mens nogle af landets 2,8 millioner offentligt ansatte har fundet det brede smil frem. Men det er i hvert fald ikke et udtryk for, at tingene går efter planen, når præsident Nicolas Maduro har bebudet, at Venezuelas offentlige institutioner i den kommende tid kun skal være åbne mandag og tirsdag.

Det drastiske tiltag sker for at mindske energiforbruget, skriver al-Jazeera. Landet har nemlig store problemer med at skaffe tilstrækkeligt med elektricitet, og i mandags bebudede Maduro fire timers strømafbrydelse i døgnet.

Regeringen henviser til, at vandstanden ved landets største dæmning er kritisk lav, og at det derfor er svært at lave elektricitet nok. Man giver blandt andet vejrfænomenet el Niño skylden. Kritikere peger på dårlig planlægning og inkompetence som årsagen til landets fortrædeligheder der går langt videre end dårlig strømforsyning.

Desuden påpeger kritikerne ifølge al-Jazeera, at det ikke vil gøre nogen forskel at sende de ofentligt ansatte hjem – med fuld løn, vel at mærke – da de bare vil bruge den samme mængde strøm hjemme, som de ville have gjort på arbejdet.

Ugens forskrækkelse

Det ville ikke være så underligt, hvis Gabriel Daudu så lidt stram ud i betrækket, da han blev idømt 154 års fængsel for korruption og hvidvask af penge.

Det tidligere medlem af Nigerias parlament blev fundet skyldig i 77 tilfælde af ulovligheder, skriver BBC, men fordi dommeren har besluttet, at dommene skal afsones simultant, slipper Daudu med to års fængsel.

Sagen kommer efter præsident Muhammadu Buharis valgløfte fra sidste år om at gøre noget ved Nigerias massive problemer med korruption.

Som BBC skriver, har man da også siden valget anholdt en række fremtrædende medlemmer af den forrige regering, men kritikere påpeger, at det kun er oppositionen, der er i søgelyset. Måske vælgerne skal overveje et magtskifte ved hvert valg, så man kan være sikker på, at alle de skyldige kommer ind at ruske tremmer?

Ugens new look

Mens LGBT-grupper kæmper mod diskriminerende lovgivning i Vladimir Putins Rusland og for den sags skyld flere amerikanske stater som North Carolina og Georgia, ser man anderledes pragmatisk på den slags i Thailand.

Her kalder man transkønnede drenge og mænd for ladyboys – herhjemme måske bedst kendt fra Henrik Lists rejseessays »Bangkok Ladyboys« – og det er noget mere udbredt i Thailand end de fleste andre steder.

Men hvor landet har et frit og åbent forhold til seksualitet, er man mere formel, når det gælder påklædning på læreanstalterne. Derfor kan man i magasinet »Udvikling« da også læse, at Bangkok Universitet nu har udvidet udbuddet fra to til fire skoleuniformer. Før havde man én til mænd – der skulle være iklædt bukser – og en til kvinder – nederdel. Men nu kommer der også uniformer til henholdsvis ladyboys og de såkaldte tomboys, der i Thailand er betegnelsen for lesbiske, der gerne vil se mandige ud.

Ugens lettelse

Hvis man lider af tandlægeskræk, skal man måske overveje at springe den følgende historie over: I Frankrig er hollandske Jacobus van Nierop blevet idømt otte års fængsel og har fået forbud mod nogensinde at praktisere tandlægegerningen igen. Sagen omfatter svindel, lemlæstelse af flere end 100 patienter, en flugt tværs over kloden og tilsyneladende et selvmordsforsøg. Den dømte har fået tilnavnet »rædslernes tandlæge«.

I 2008 slog van Nierop sig ned i det franske landdistrikt Château-Chinon, men snart fossede det ind med patientklager over hans metoder, skriver The Guardian.

Van Nierop hev gladeligt otte tænder ud af en patient ad gangen, og flere end hundrede af de stakkels mennesker, der fik tid i hans stol, blev decideret lemlæstet af hans smertefulde og ofte unødvendige indgreb, der havde til formål at fore hans lommer med patienternes – og deres forsikingsselskabers – penge.

En af patienterne organiserede 120 af tandlægens ofre, og van Nierop blev arresteret i 2013. Han flygtede dog til New Brunswick i det østlige Canada, inden retssagen gik i gang, skriver BBC. Men lige lidt hjalp det. Der blev udstedt en international arrestordre, og i september 2014 blev tandlægen anholdt af canadisk politi. De lokale siger ifølge Guardian, at han forsøgte at skære halsen over på sig selv under anholdelsen, og han hævdede også at være psykisk ustabil og derfor uegnet til at blive udleveret til Frankrig. Det blev han dog, og her var franske psykiatere uenige om hans mentale helbred – en mente ikke, at han kunne holdes ansvarlig for sine gerninger, mens en anden mente, at han var »fuldstændig klar over, hvad han foretog sig«, skriver avisen. Retten var altså enig med den sidstnævnte, og det kan »rædslernes tandlæge« så gå at tygge på bag tremmer i de kommende otte år – hvilket formentlig er mere end mange af hans patienter kan.