Ugens katastrofe, misforståelse og principielle dom

Den canadiske by Fort McMurray står i flammer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

… misforståelse

I Indonesien er der mange, der tror på bidadaris, som vel bedst kan beskrives som en form for engle. I landets mere øde områder lever folk uden kendskab til ting, som man i »civiliserede« områder betragter som dagligdags, og det har medført en yderst aparte misforståelse. Således kan BBC fortælle, at en fisker fandt en dukke, der flød i havet. Kort forinden havde der været en solformørkelse, hvilket fiskeren tog som et tegn på dukkens guddommelige herkomst. Han tog den med hjem, hvor han og familien klædte den tækkeligt på og snart rygtedes det, at familien havde fundet en engel. I takt med at billeder af »englen« spredte sig på de sociale medier, blev historien bedre og bedre, og det hed sig blandt andet, at englen var fundet grædende.

Politiet frygtede, at historien skulle skabe uroligheder og satte sig for at undersøge sagen. Betjentene fandt dog hurtigt frem til, at der var tale om en lolitadukke, som man må formode, at den forrige ejermand var blevet træt af, inden han smed den over bord.

… katastrofe

Den canadiske by Fort McMurray står i flammer. Fold sammen
Læs mere

I den canadiske by Fort McMurray er 88.000 indbyggere blevet evakueret efter en enorm skovbrand, der har forvandlet dele af byen til aske.

Allerede i tirsdags nåede branden frem til byens forstæder og fortærede flere hundrede bygninger. Myndighederne erklærede kort tid efter området i undtagelsestilstand og ifølge National Post flygtede borgere i biler, busser og sågar på cykel.

Godt og vel 250 brandmænd, 12 helikoptere og 17 brandfly, der kan kaste store mængder vand ned over et udsat område, kæmper stadig mod flammerne, der dog ikke lader sig slukke så let. I skrivende stund har de fortæret flere end 1.600 bygninger, selv om indbyggernes hurtige flugt fra branden har medført, at der indtil videre ikke er meldinger om omkomne.

Evakueringen er den største, området til dato har oplevet, og i de omkringliggende landsbyer var folk hurtige til at hjælpe nødstedte naboer, der i mange tilfælde ikke havde andet end det tøj, de havde på, samt hvad der nu var i tegnebogen.

… præsidentkandidat

Den 71-årige Rodrigo Duterte. Fold sammen
Læs mere

Nej, det er ikke ham newyorkeren igen. Her skal det handle om den 71-årige Rodrigo Duterte, der nok er præsidentkandidat i Filippinerne, men dog først og fremmest en damernes ven, hvis han selv skal sige det. Borgmesteren fra byen Davao i den sydlige del af østaten praler gerne af at have to koner foruden indtil flere kærester.

Men uden Viagra går det naturligvis ikke, indrømmer han beredvilligt og udbreder sig dermed om et af de to emner, han aldrig bliver træt af: Kvinder og forbrydere.

Hvor de andre kandidater til mandagens præsidentvalg lover vælgerne guld og grønne skove, nøjes Duterte med at prale af sine erobringer og fortælle, hvad han agter at gøre ved landets kriminelle, når først han har indtaget Malacañan-paladset som Filippinernes nye præsident. Og det ser ud til at virke. I hvert fald fører Duterte klart i meningsmålingerne, hvis man skal tro Neue Zürcher Zeitung.

Rodrigo Duterte blev valgt til borgmester i 1988 og erhvervede snart tilnavnet Dirty Harry, fordi han lod handling følge ord og gav sig til at »rydde op« blandt narkohandlere og andre kriminelle i byen på Mindanao. Hans metode var lige så enkel, som den var brutal: Han oprettede Davaos Dødspatruljer, gav dem frit råderum i forhold til politiet og slap dem derpå løs i byens gader. Ifølge menneskerettighedsgrupper og kirkelige organisationer har dødspatruljerne 1.424 liv på samvittigheden. Det afviser Dutarte imidlertid: Det drejer sig om 1.700, fastslår han.

… principielle dom

En italiensk domstol har afsagt dom i en sag, der nok drejer sig om et meget lille beløb, men som kan få enorm betydning fremover.

I 2011 stjal den subsistensløse Roman Ostriakov ost og pølser i et supermarked, idet han ikke havde råd til mad. Tyvekosterne havde en værdi på under 40 kroner, skriver tidsskriftet Foreign Policy, men det er som bekendt ulovligt at stjæle, og så kunne man måske mene, at tyveri er tyveri er tyveri. Ostriakov blev da også snuppet, fundet skyldig og idømt et halvt års fængselsstraf samt en bøde på 750 kroner.

Strafudmålingen blev fundet meget hård, så sagen kom for en appeldomstol, der fastholdt straffen, men nu har Italiens Højesteret bestemt, at det ikke er en forbrydelse at stjæle »livsvigtig føde på grund af ren og skær nødvendighed«, skriver Foreign Policy. Mediet har talt med den amerikanske forsvarsadvokat Alec Karakatsanis, der ikke mindst finder den italienske afgørelse opsigtvækkende i sammenligning med sagen om den amerikanske hjemløse Michael Riggs. Som følge af den såkaldte »three strikes-lov«, hvor hammeren falder hårdt ved tredje lovovertrædelse, blev Riggs idømt 25 års fængsel for at stjæle vitaminer hos en købmand.