Ugens tegneseriefigur, ugens fatwa og ugens arbejdsindsats

Hver uge plukker Berlingske i de internationale begivenheder.

Manden i centrum: Canadas glamourøse premierminister, Justin Trudeau, klar til kamp på forsiden af tegneserien »Civil War II: Choosing Sides«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens internationale tegneseriefigur

Justin Trudeau, har siden han blev valgt som Canadas premierminister sidste år, været lidt af en mediedarling. Men nu har hans berømmelse også gjort ham til en tegneseriefigur i Marvel-universet. Således kan både Marvel- og Trudeau-fans se frem til at se ham på forsiden af tegneserien »Civil War II: Choosing Sides«, der udgives 31. august, skriver BBC.

På billedet er Trudeau, der tidligere har bokset, iklædt en undertrøje med det canadiske ahornblad samt shorts og boksehandsker. Og så er han omgivet af en canadisk gruppe af superhelte. Og det er premierministerens alt andet end støvede profil, der har gjort ham velegnet til historien, fortæller tegneren bag, Ramon Perez, der selv bor i Toronto, til BBC.

»Han har en meget ungdommelig demografi og er aktiv på sociale medier. Og så har han oven i købet en fortid som bokser. Og eftersom boksning er en del af den historie, han medvirker i, var han det perfekte match,« lyder det.

I historien henvender Alpha Flight, der er Canadas fremmeste samling af helte i underhylere, sig til premierministeren for at få hans råd om en politisk situation.

Mens Justin Trudeaus stab ikke direkte vil bakke op om tegneserien rent officielt, har de ingen problemer med, at han medvirker i den.

Ugens internationale fatwa

Når man hører ordet fatwa, vil de fleste måske først og fremmest tænke på Salman Rushdie og »De sataniske vers«, ayatollah Khomeini og sure, langskæggede typer. Men egentlig er en fatwa bare et religiøst dekret, der i sagens natur også kan bruges i den gode sags tjeneste.

Det beviste 50 gejstlige fra Lahore i det ellers religiøst konservative Pakistan ved at udstede en fatwa, hvoraf det fremgår, at transkønnede skam også er Allahs skabninger. Derfor skal de have lov til at blive gift, arve ejendom og at blive begravet på muslimske gravpladser. Desuden er det den pakistanske stats ansvar at beskytte dem, fremgår det af fatwaen ifølge Washington Post.

»Enhver, der behandler dem dårligt – samfundet, regeringen, deres egne forælre – er syndere,« udtaler Zia-ul-Haq Naqshbandi, som leder den islamiske organisation, der bad de gejstlige om at udstede fatwaen.

Selv om visse menneskerettighedsorganisationer ikke mente, at fataen var vidtgående nok (transkønnede mænd må gifte sig med transkønnede kvinder, men det gælder ikke for et par af samme køn), er den et fremskridt i Pakistan, der har bevæget sig i en stigende islamistisk retning gennem de sidste mange år.

Som Washington Post skriver, har man i en række lande i den del af Asien en tradition for at acceptere transseksuelle i nogen grad. I 2012 blev de i Pakistan officielt anerkendt som en minoritet med dertilhørende rettigheder, men det er ikke ualmindeligt, at transeksuelle udsættes for voldelige overfald eller ligefrem myrdet.

Men det håber fatwaen altså at sætte en stopper for. I det religiøse dekret står blandt andet, at »at gøre grin med dem, drille dem eller se dem som underlegne er imod sharialov, fordi det vil være at modsætte sig en af Allahs skabninger.«

Apropos Allahs skabninger: Pakistans Nationale Råd af Gejstlige bekendtgjorde sidste måned, at Koranen tillader mænd at slå deres hustruer – dog ikke for hårdt ...

Ugens internationale arbejdsindsats

Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, kaldes ofte for Europas sidste diktator, og det er naturligvis nemmere at styre et land, når man ikke skal tage alle mulige kedelige hensyn til vælgere og den slags.

Men alt er ikke vel for Lukasjenko. Hviderusland er midt i en den alvorligste økonomiske krise i årtier, rublen styrtdykker og arbejdsløsheden stiger, skriver BBC.

Det kan ordnes med knofedt, mener Lukasjenko åbenbart, for forleden gav han med en mindre talefejl sit folk besked på at »klæde sig af og arbejde, til sveden springer.« På russisk lyder den vending nemlig meget som »at udvikle sig«.

Og mange brave hviderussere tog præsidenten på ordet og uploadede billeder, hvor de arbejdede (mere eller mindre koncentreret) i adamskostume. Det være sig foran computeren, som kvinden, der skriver »Farmand taler, vi adlyder« – med henvisning til et »kælenavn«, som hviderusserne har givet Lukasjenko. Eller som den unge pige, der foran et jordbærbed skriver: »Jeg ordnede jordbærene i dag. Og hvordan har du efterfulgt regeringens ordrer?«.

Således er det såkaldte hashtag #getnakedandwork – vær nøgen og arbejd – blevet udbredt på de sociale medier. Desuden har afklædte hviderussere skrevet sange om præsidentens dekret, som de muntert synger på nettet.

Faktisk er hashtagget blevet så populært, at det nu også bruges af nøgne russere, ukrainere, estere, letter og litauere, der alle har haft ualmindeligt godt sommervejr på det seneste. Og så går det jo gerne lidt nemmere med at smide tøjet.