Ugens afsløring, beskyldning og udfald

Hver fredag skriver Karl Kühlmann Selliken om et udpluk af ugens internationale begivenheder

Taiwans præsident, Tsai Ing-wen. Foto: EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

... Afsløring

Det kan godt være, at der tales meget om politikerlede herhjemme, men de folkevalgte på Christiansborg er de rene lam sammenlignet med andre lande. I Brasilien skal præsident Dilma Rousseff for en rigsretssag, og i Sydafrika brænder jorden under præsident Zuma på grund af hans forhold til skatteydernes penge.

Særlig uhyggelig er en sag fra det israelske parlament, Knesset, hvor 28 af de 32 kvindelige parlamentsmedlemmer siger, at de har været udsat for enten sexchikane eller ligefrem overgreb. To af kvinderne siger, at de har været udsat for dette i selve Knesset. Det skriver Washington Post.

Undersøgelsen kommer, efter at Israels daværende indenrigsminister, Silvan Shalom, i december trådte tilbage, efter at adskillige kvinder anklagede ham for enten sexchikane eller overgreb.

»Det, at jeg er en enlig kvinde, skaber stadig ubehagelige situationer,« fortæller Merav ben Ari fra midterpartiet Kulanu. Hun har efter eget udsagn for nylig »håndteret« sådan en situation i Knesset.

I 2007 måtte daværende præsident Moshe Katsav træde tilbage efter anklager om voldtægt. Han blev siden dømt skyldig og dømt til syv års fængsel.

… beskyldning

At der er et anstrengt forhold mellem Kina og Taiwan, kommer nok bag på de færreste. At Kinas kommunistparti er glad for propaganda og statsstyrede medier ligeså.

Alligevel har en kommentar i det kinesiske statslige nyhedsbureau, Xinhua, om Taiwans nye præsident, Tsai Ing-wen (foto), skabt stor opstandelse på de sociale medier.

Det er en højtstående officer ved navn Wang Weixing, der har skrevet indlægget, hvor han langer hårdt ud efter Tsai Ing-wens »ekstremistiske« politiske stil, der ifølge ham skyldes, at hun er single. Det skriver BBC.

»Som enlig kvindelig politiker har hun ikke den følelsesmæssige ballast (som man får fra) kærlighed, familie eller børn, så hendes politiske stil og strategier er mere følelsesladede, personlige og ekstreme,« skriver Wang.

Tsai Ing-wens DPP-parti, der vandt valget i Taiwan i januar, går ind for selvstændighed, hvor den nu afgåede regering støttede tættere bånd med Kina, der ikke accepterer Taiwan som selvstændig nation. Tsai blev indsat som præsident for 14 dage siden.

Men indlægget var alligevel for skrapt for tusindvis af brugere på kinesisksprogede sociale medier, hvor en bruger ifølge BBC kaldte det »det dummeste og mest forargelige, jeg har læst i meget lang tid«, og mange roste Tsai for netop hendes selvstændighed.

I Taiwan har en bruger fundet en mulig forklaring på det store fokus på præsidentens civilstand og den påståede betydning, den har for hendes evne til at regere: »De er nok intimideret over, at en cat lady som fru Tsai kan slå enhver mand, hun måtte ønske – de føler sig truet.«

Wang Weixings indlæg er nu fjernet fra Xinhuas hjemmeside, men florerer stadig online.

… udfald

Lige siden terrorangrebene 11. september 2001 har USA haft et anstrengt forhold til Saudi-­Arabien. På den ene side er det olierige kongedømme en strategisk vigtig partner for amerikanerne, ikke mindst i bestræbelserne på at holde snor i den fælles fjende, det shiamuslimske Iran.

På den anden side var 15 af flykaprerne fra Saudi-Arabien, og mange amerikanere mener, at angrebene var sanktioneret fra højtstående medlemmer af det saudiske kongehus.

Både den siddende præsident, Obama, og hans forgænger, George W. Bush, har været påpasselige med at nævne denne mulighed, men sikkert er det i hvert fald, at en kongreshøring om angrebene endte med, at 28 sider ikke måtte offentliggøres.

Ifølge Foreign Policy hævder forhenværende amerikanske embedsmænd, at de hemmeligstemplede sider implicerer saudiske myndigheder. Præsident Obama over­vejer, hvorvidt siderne nu skal offentliggøres, hvilket Saudi-Arabien siger, at man støtter, da det vil bevise landets uskyld.

Samtidig overvejer man i Repræsentanternes Hus, om man skal vedtage en lov, der vil gøre det muligt for ofre for terrorangreb på amerikansk jord at sagsøge andre lande for at støtte disse terrorangreb. Der er ikke stor tvivl om, hvilke angreb og hvilket land der først og fremmest tænkes på.

En række folkevalgte tordnede mod Saudi-Arabien, og ifølge Foreign Policy kom der et særligt uforsonligt udsagn fra den republikanske Dana Rohrabacher, der sagde, at »saudi-araberne og det saudiske kongehus har været indblandet i terrorisme til op over begge ører«.

Det Hvide Hus er modstander af lovforslaget, som man mener, vil gøre USA sårbar over for lignende sagsanlæg i udlandet,