Ugens internationale dødsfald, advarsel, aflysning, katastrofe og kampagne

En gang om ugen plukker Karl Kühlmann Selliken fra Berlingskes udlandsredaktion i ugens globale begivenheder.

Ifølge en tidligere politichef i Paris tager netop afdøde bordelmutter Madame Claude mange statshemmeligheder med sig i graven. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UGENS DØDSFALD

Det er en af de menneskeskæbner, man ikke kan finde på, der nu er slut.

Frankrigs mest berømte – eller snarere berygtede – bordelmutter, kendt som Madame Claude, er død i en alder af 92 år, skriver BBC.

Hun drev et luksusbordel på Champs-Élysées i Paris tæt på Frankrigs magtcentrum. Ifølge det britiske nyhedssite var der på et tidspunkt flere end 500 kvinder tilknyttet stedet.

Som den professionelle forretningskvinde, hun var, afslørede Madame Claude aldrig selv navnene på nogle af de berømtheder, der angiveligt benyttede sig af hendes etablissement, men franske medier har tidligere nævnt notorisk dameglade berømtheder som John F. Kennedy, Muammar Gaddafi og Marlon Brando. Historien går, at Kennedy bad om en Jackie-lookalike »men lækker«.

»Hun tager mange statshemmeligheder med sig i graven,« siger den tidligere politichef i Paris Claude Cances om Madame Claude til nyhedsbureauet AFP.

Hun blev født Fernande Grudet og hævdede selv at være vokset op i et kloster. Både den påstand såvel som at hun skulle have været fange i en KZ-lejr, er der dog sået tvivl om i en dokumentarfilm om hendes liv fra 2010. Derimod er der ingen tvivl om, at hun var en del af den franske modstandsbevægelse under krigen.

Foruden dokumentaren kom der i 1977 en spillefilm med det sigende navn »Hos Madame Claude« i 1977.

Der bliver sandsynligvis sjældent bedt om kvitteringer på bordeller (selv i Frankrig, fristes man til at sige), og Madame Claude måtte også flygte til USA midt i 1970erne for at undslippe en skattesag. Hun blev fængslet, da hun vendte tilbage til sit fædreland. I 1992 blev hun desuden dømt for rufferi.

»Der er to ting, folk altid vil betale for: mad og sex,« citerer BBC Madame Claude for at have sagt. »Jeg var ikke god til at lave mad.«

UGENS ADVARSEL

I denne søde juletid … skal man passe gevaldigt på, hvis man tilhører de godt og vel tre fjerdedele af befolkningen i Brunei, der er muslimer.

Igen i år lader det til, at landet, der i 2013 indførte sharia i sit retssystem, har tænkt sig at straffe muslimer, der på nogen måde fejrer eller blot markerer julen, med bøde- og fængselsstraf, skriver Washington Post.

Ifølge landets lovgivning kan muslimer, der udøver ikke-islamiske ritualer, straffes med bøde på godt 100.000 kr eller op til fem års fængsel.

Der er altså ikke noget med at gøre naboen en tjeneste og komme forklædt med gaver, hvis hans familie tilhører de otte procent af landets befolkning, der er kristne. Sidste år udtalte Bruneis minister for religiøse anliggender, at det var kriminelt for muslimer at iklæde sig tøj og hovedbeklædninger, der lignede Julemandens. Han har såvidt vides ikke sagt noget om, at ældre mænd ikke må have store hvide skæg.

.. Fold sammen
Læs mere

UGENS AFLYSNING

Det var meningen, at den republikanske præsidentkandidat Donald Trump skulle tage på officielt besøg i Israel. Foruden at tale i landets parlament, Knesset, på mandag, skulle han sætte ben på Tempelbjerget, der som bekendt har enorm betydning for både jøder og muslimer og den seneste tid har været et af omdrejningspunkterne for en række knivoverfald begået af palæstinensere.

Trump er, efter en udmelding om, at han midlertidigt vil formene alle muslimer indrejse i USA, blevet kritiseret af så forskellige folk som Storbritanniens premierminister, David Cameron, og 18-årige Malala Yousafzai, som i 2014 modtog Nobels Fredspris.

Trump har nu aflyst sin tur til Israel, og det er den tidligere israelske udenrigsminister Tzipi Livni (på billedet), der nu er oppositionsleder, ærlig talt lettet over, skriver nyhedssitet Jewish Insider.

»Det er det sidste, vi har brug for nu – noget, der kan antænde hele regionen ved at (lade Trump) betræde og komme fokus på Tempelbjerget,« sagde Livni i et interview på CNN.

Livni understregede, at hun ikke ville blande sig i det amerikanske præsidentvalg, men bemærkede med slet skjult henvisning til Trumps ønskede indrejsestop for muslimer at »ikke alle muslimer er terrorister, og ikke alle arabere er terrorister«. Sådan en udmelding kan også give bagslag i kampen for at bekæmpe yderligtgående islamister, fortsatte hun. »Ved at sige, at alle muslimer er ens, påvirker man USAs muligheder for at samarbejde med de arabiske lande.«

Jewish Insider citerer premierminister Benjamin Netanyahu for at sige, at han »bestemt ikke« har bedt Donald Trump om at aflyse sin rejse til Israel.

.. Fold sammen
Læs mere

UGENS KATASTROFE

 

I Kina er det ikke usædvanligt at tænke vækst først og sikkerhed siden.

 

Alt tyder da også på, det er menneskelig sjusk, der har medført et katastrofalt jordskred i den kinesiske storby Shenzen. Jordskreddet blev udløst af en blanding af mudder og industrielt affald fra byggeprojekter, oplyser de kinesiske myndigheder. I alt 33 bygninger blev begravet i storbyen Shenzen.

De statslige myndigheder har nu beordret en undersøgelse af jordskredet, der ifølge myndighederne sandsynligvis skyldes, at mudderblandingen var opbevaret for stejlt, skriver Ritzau.

Kina har tidligere haft store problemer med korrupte lokale embedsmænd, der mod bestikkelse har set igennem fingre med grove brud på sikkerhedsreglerne. Det har med jævne mellemrum ført til tragiske tab af menneskeliv, og efter stigende folkelige protester er styret I Beijing begyndt at slå hårdt ned på den slags.

.. Fold sammen
Læs mere

UGENS KAMPAGNE

 

Gang på gang har USAs præsident, Barack Obama, efter et masseskyderi raset over den liberale amerikanske våbenlovgivning, uden der er sket videre. Nu forsøger en gruppe våbenmodstandere sig med nye metoder for at nå ud til et bredere publikum, skriver Huffington Post.

 

I samarbejde med den nordamerikanske basketball-liga, NBA, har organisationen Everytown for Gun Safety lanceret en række korte indslag, der er instrueret af ingen ringere end Spike Lee (på billedet), der står bag film som »Malcolm X«, »Jungle Fever« og »Do the Right Thing«.

I indslagene er nogle af NBAs største spillere flankeret af de efterladte til ofre for skuddrab.

Kampagnen vil blive vist i forbindelse med de meget populære basketball-kampe i juletiden. Om sammenblandingen af sport og politik kan gøre større indtryk på amerikanerne end deres præsident, vil tiden vise.