Ugens internationale datingside, næse og dårlige spøg

En gang om ugen plukker Karl Kühlmann Selliken fra Berlingskes udlandsredaktion i den globale nyhedsstrøm.

Foto: Screendump. Du store, hvide verden: Sådan ser åbningssiden ud på WhereWhitePeopleMeet.com - et meget omtalt, men endnu ikke særligt  succesrigt mødested for hvide mennesker.
Læs mere
Fold sammen

Ugens kridhvide datingside

Hvis man er gæst på datingsites, men træt af at bruge tid på profiler, der ikke er lige så, hm… hvide (eller gustenblege – alt efter temperament) som en selv, er der godt nyt.

I USA har datingsiden WhereWhitePeopleMeet.com. – Hvor Hvide Mennesker Mødes – set dagens lys.

På hjemmesiden gør man ifølge Fox 13 meget ud af at understrege, at der ikke er noget racistisk i foretagendet.

»Vi vil gerne have, at vores datingforum er ligetil og billigt og giver mulighed for at finde ligesindede på en ikke-diskriminerende måde,« understreger folkene bag – der desuden pænt understreger: »Vi mener, at alle mennesker, uanset race, overbevisning, farve eller religion fortjener at være lykkelige, og at ingen bør gå gennem livet alene.«

Man kan selvfølgelig spørge, hvorfor der er behov for et datingsite kun for hvide, i betragtning af, at de udgør størstedelen af USAs befolkning – men dertil svarer firmaet bag det nye mødested på nettet: »Hvorfor ikke? Der er en række datingsider, der henvender sig til stort set enhver race, religion og livsstil derude. Så vi spørger igen, hvorfor ikke WhereWhitePeopleMeet.Com?«

Hvis man trods de pæne ord og logiske argumenter synes, at ovenstående er en forfærdelig, åbenlys racistisk idé, kan man glæde sig over, at selv om sitet har fået massiv omtale i amerikanske medier og ikke mindst på de sociale medier, er der ifølge Slate kun ganske få, der har oprettet en profil.

Skulle det vise sig, at der ikke er brugere nok til at få sitet til at løbe rundt, skal der herfra lyde et godt råd til de kærlighedssøgende, for hvem lys hudfarve er højt på listen: Kig grundigt på din potentielle soulmates profilfoto, inden du foreslår en date.

Ugens næse

Når Donald Trump ifølge meningsmålingerne ligger mere end dobbelt så højt som en selv i kampen om at blive republikanernes præsidentkandidat, bliver man måske nemt så desperat, at man glemmer at faktatjekke sine påstande.

Ted Cruz var i hvert fald lige hurtigt nok ude i sin kritik af Australiens våbenlovgivning, der ifølge ham er et klokkeklart eksempel på, at færre våben kan få gruelige følger i USA, hvor våbenlovgivningen er et varmt emne i præsidentvalgkampen.

Indtil 1996 havde Australien ligesom USA en ret liberal våbenlovgivning, men det år indførte man det såkaldte tilbagekøbs-program, der betød en stor nedgang i antallet af våben. Siden har der ikke været masseskyderier down under.

Det blev til de maksimale fire Pinocchio-næser, ?da avisen Washington Post faktatjekkede den republikanske præsidentkandidat Ted Cruz. Fold sammen
Læs mere

Cruz har udtalt, at den direkte konsekvens var en voldsom stigning i antallet af voldtægter, »fordi kvinder ikke kunne forsvare sig selv.« Det har fået Washington Post til at give Cruz en næse – eller faktisk hele fire næser. Avisen tildeler Pinocchio-næser alt efter hvor løgnagtig en påstand er, og Cruz er med fire nået op på det maksimale antal.

Avisen begrunder det med, at selv om der var en lille stigning i antallet af voldtægtsanmeldelser mellem 1996 og 2014, peger intet på, at det skyldes våbenlovgivningen, ligesom det heller ikke før den ændrede lovgivning var lovligt at bruge skydevåben til selvforsvar – i modsætning til i USA.

Ugens dårlige spøg

Tjekkiets præsident, Milos Zeman, er kommet i modvind, efter at han i spøg foreslog at skyde landets premierminister – der også er hans politiske modstander.

Al Jazeera skriver, at Zeman talte til et politisk møde i byen Tisnov, da han blev spurgt, hvordan han ville tackle premierminister Bohuslav Sobotka og dennes blødere tilgang til flygtningekrisen.

»Hvis man vil slippe af med en politiker (...) er der kun én demokratisk måde, og det er et frit valg, som vil finde sted om et års tid,« sagde Milos Zeman.

»Og så er der en udemokratisk måde, som hedder en Kalasjnikov,« smilede han.

Folkevalgte fra regeringen såvel som oppositionen er gået sammen om at fordømme bemærkningen.

»Vi er højst sandsynligt det eneste land i en civiliseret verden, hvor præsidenten offentligt foreslår at slå premierministeren ihjel,« sagde Bohuslav Sobotka ifølge nyhedsbureauet CTK.

Ugens score-varsel

I straffesager plejer det gerne at ende med, at den anklagede enten erklæres skyldig og bliver idømt en forhåbentlig passende straf, eller bliver frifundet og kan forlade domstolen som et frit menneske.

Sådan er det imidlertid ikke gået for en 40-årig britisk mand, der af juridiske hensyn ikke må nævnes ved navn.

Manden kom for retten anklaget for at have voldtaget en kvinde, skriver BBC, men efter at han blev frifundet sidste år, har dommere i York nu pålagt ham at varsle politiet 24 timer før han påtænker at dyrke sex. Han skal oplyse den udsete kvindes navn, adresse og fødselsdato.

Hvis manden ikke gør det mindst et døgn før den planlagte hyrdetime, risikerer han fem års fængsel.

I første omgang gælder beslutningen frem til maj, hvor retten beslutter, om den skal opgraderes. Hvis det sker, vil ordningen være gældende i mindst to år, og teknisk set kan den fortsætte resten af mandens liv.

Der er tale om en såkaldt sexual risk order, der blev introduceret i det engelske og walisiske retssystem sidste år og kan pålægges enhver, som politiet mener, kan tænkes at begå seksuelle overgreb – også selv om pågældende aldrig er dømt, skriver BBC.

Der forlyder ikke noget om, at manden skal aflægge rapport, hvis det påtænkte samleje aldrig finder sted ­– f.eks. fordi en score­replik som »Må jeg lige få dit navn, adresse og fødselsdag, så politiet ved, hvem jeg går i seng med i morgen aften?« ikke virker hver gang.

Ugens arbejdsmoral

På den amerikanske østkyst har den seneste tids voldsomme snevejr givet folk andet at tænke på end politik – i hvert fald den ene halvdel af befolkningen, lader det til.

Som CNN kunne vise, var det en atypisk dag i senatet, da senator Lisa Murkowski (foto) forleden morgen stillede sig op for at tale til de fremmødte. De var nemlig alle sammen kvinder.

Den republikanske Murkowski er fra Alaska og må forventes at være vant til sne og kulde, så det var måske ikke så overraskende, at hun var blandt de få fremmødte, men foruden sit køn var der ikke noget, hun havde tilfælles med dem.

Om det gjaldt senatorerne, deres assistenter, eller senatets personale, var hver eneste person i salen kvinde.

»Noget er helt anderledes, og jeg synes, at det er helt fantastisk,« bemærkede Lisa Murkowski om fremmødet.