Ugens internationale dårlige omtale, ærlige udmelding, rettidige omhu og følelesesudbrud

En gang om ugen plukker Karl Kühlmann Selliken fra Berlingskes udlandsredaktion i den globale nyhedsstrøm.

Narko- og flugtkongen Joaquin »El Chapo« Guzman er så sagnomspunden, at han ofte er en figur ved mexicanske piñata-fastelavnsfester. Nu er han bag topsikrede tremmer igen – så længe det varer. Foto: Daniel Becerril Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens dårlige omtale

Korruptionsanklager mod en minister i et lille land højt mod nord lyder måske ikke som et oplagt nyhedsemne for israelske medier, men undersøgelsen af den svenske udenrigsministers boligforhold fylder godt i landets avisspalter, skriver EUobserver.

Margot Wallström hævdes at have takket ja til en lejlighed med kunstig lav husleje, som hun skulle være blevet tilbudt af fagforeningen Kommunal. Wallström siger selv – måske ikke så overraskende – at der ikke er noget at komme efter og byder undersøgelsen velkommen. Under alle omstændigheder er sagen blot én af en række, der sætter fagbevægelsen i et særdeles uheldigt lys.

Og hvorfor interesserer det israelerne, kan man med god ret spørge. Jo, Margot Wallström er hverken ukendt eller afholdt i landet, siden hun opfordrede til at gennemføre en »grundig og troværdig undersøgelse« af de 155 tilfælde, hvor palæstinensere er blevet dræbt i konfrontation med israelske sikkerhedsstyrker siden oktober sidste år – ikke mindst i forbindelse med de mange knivangreb på israelere gennem de sidste måneder.

Foruden at Israels viceudenrigsminister, Tzipi Hotovely, har gjort det klart, at Wallström ikke er velkommen i Israel, karakteriserede premierminister, Benjamin Ne­tanyahu, ifølge Reuters forleden den svenske udenrigsministers ønske som »uhyrligt, amoralsk og tåbeligt«.

De fleste artikler nævnte da også Wallströms tidligere bemærkninger i omtalen af korruptionssagen. »Sveriges Israel-angribende underigsminister indblandet i bolig­skandale,« lyder en rubrik i Times of Israel ifølge EUobserver.

epa05039701 Swedish Foreign Minister Margot Wallstrom and Finnish Foreign Minister Timo Soini (not pictured) attend a press coference in Helsinki, Finland, 24 November 2015. EPA/KIMMO BRANDT FINLAND OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: Kimmo Brandt.

Ærlige udmelding

Som bøsse og onkel til filmstjernen Emily Blunt er Crispin Blunt (foto) ikke et typisk konservativt parlamentsmedlem. Men nu har den tidligere fængselsminister (ja, sådan en har man altså i Storbritannien) atter skabt opmærksomhed om sin egen person, skriver BBC.

I Underhuset diskuterede man en lov, der vil forbyde en række lovlige stoffer, herunder poppers, der er populært blandt nogle homoseksuelle mænd, da det angiveligt kan give en mere intens oplevelse under sex.

Under debatten sprang Blunt så at sige ud af skabet igen, denne gang som bruger af poppers – som er mildt euforiserende stoffer, der inhaleres. Det udvider blodkarrene og giver en momentan rus, der ifølge netdoktor.dk forsvinder efter to-tre minutter. Det har i årtier været et kendt elskovsmiddel, som i Danmark er forbudt.

»Nogle gange er der lovforslag, der bliver personlige for en og det går op for en, at regeringen er ved at gøre noget helt utroligt dumt, og i de tilfælde er det ens pligt at sige fra,« sagde Crispin Blunt:

»Jeg tager poppers. Jeg »outer« mig selv som bruger af poppers. Jeg er forbløffet over at regeringen vil forbyde dem og det vil mange andre homoseksuelle mænd også være.«

Blunt advarer om, at et forbud mod poppers vil få hele lovforslaget til at fremstå tåbeligt og skabe større omsætning for kriminelle, hvilket vil få flere brugere til at begynde at tage stoffer, der i dag er ulovlige.

Lovforslaget blev vedtaget med 309 for og 228 imod. Indenrigsminister Mike Penning forsikrer dog ifølge BBC, at poppers ikke vil blive endeligt forbudt uden nærmere undersøgelse af stoffets påståede skadelige virkninger.

Ugens rettidige omhu

Han er flygtet fra fængslet to gange og blev efter lang tid på fri fod først anholdt forrige uge, efter at et interview med Hollywood-stjernen Sean Penn bragte myndighederne på sporet af ham.

Verdens mest omtalte narkobaron, mexicaneren Joaquin »El Chapo« Guzman, er nu tilbage i det topsikrede fængsel, som han flygtede fra sidste år. Man kan så spørge sig selv, hvor topsikret fængslet er, og hvor smart det er at sætte El Chapo tilbage i det, hvis han allerede er flygtet fra det en gang, men nu tager de mexicanske myndigheder ingen chancer, skriver CNN.

Fængslet har indtil videre installeret 400 nye kameraer og satser på at nå 1.000 inden april. Der er installeret bevægelsessensorer, der registrerer Guzman konstant, armerede cellegulve og sporhunde er blevet trænet til at få færten af netop El Chapo.

Ifølge avisen El Universal bliver han flyttet fra celle til celle med enten timers eller minutters mellemrum.

I 2001 flygtede El Chapo angiveligt fra et andet »topsikret« fængsel i en vaskeri-lastbil – man må formode, at han har set flere fængselsfilm end vagterne – og sidste år benyttede han sig af en tunnel, som hans folk udefra fik bygget efter rådgivning hos tyske ingeniører.

Hvis det hele lyder som en Hollywood-film, kan det da heller ikke undre, at mexicanske myndigheder hævder, at de delvis kom på sporet af El Chapo fordi narkobaronens lakajer tog kontakt til filmfolk for at diskutere muligheden for at lave en spillefilm om hans liv.

Den amerikanske vicepræsident, Joe Biden, »har fået nok« af forfølgelse verden over af LGBT-personer: »Der er ingen kulturel undskyldning. Ingen. Ingen. Ingen,« dundrede Joe Biden på det verdensøkonomiske topmøde i Davos i Schweiz. Foto: Ruben Sprich/Reuters Fold sammen
Læs mere

Ugens følelsesudbrud

Det var en tydeligt ophidset Joe Biden, der på World Economic Forum i Davos, Schweiz, talte om LGBT-personers - altså homo- og biseksuelle og transpersoners - rettigheder.

Ved en rundbordsdiskussion om LGBT-personers rettigheder slog USAs vicepræsident helt bogstaveligt i bordet og løftede pegefingeren.

»LGBT-personer udsættes for vold, chikane, forskelsbehandling, mishandling af politiet, afslag på sygesikring, isolation – altid med »kultur« som undskyldning. Jeg har fået nok af »kultur«. Det mener jeg virkelig. Ens kultur kan aldrig retfærdiggøre rå og utilsløret diskriminering og overtrædelse af menneskerettigheder. Der er ingen kulturel undskyldning. Ingen. Ingen. Ingen,« sagde Joe Biden til klapsalver.

»Mennesker har tidligere været kannibaler – skal det også retfærdiggøres med kultur?« spurgte vicepræsidenten.

Joe Biden sagde, at han har bragt emnet på bane i samtale med mindst fire statsledere, uden at han dog nævnte navne.

Ifølge Huffington Post er homoseksualitet forbudt i mindst 75 af de lande, der er repræsenteret i Davos.