Udenrigsministeren fra olieindustrien

Rex Tillerson blev grillet for sit venskab med Putin ved kongressens høring, der skal afgøre, om han bliver udenrigsminister.

»Jeg vil gerne have flere informationer,« svarede Rex Tillerson, USAs måske kommende udenrigsminster, undvigende til de fleste af de spørgsmål, han blev stillet under Kongressens høring. Foto: Jonathan Ernst Fold sammen
Læs mere

Donald Trumps valg til USAs udenrigsminister, Rex Tillerson, vil blive grillet igen og igen om sit forhold til Ruslands præsident, Vladimir Putin, nøjagtig som han blev i går under Kongressens høring om hans egnethed som udenrigsminister. De politikere, der mener, at Rusland er USAs fjende nummer et, vil holde øje med alt det, han siger og gør. Hvis noget af det første, han beslutter at anbefale præsident Donald Trump, er at droppe sanktionerne mod Rusland, vil en bred kreds af politikere i Kongressen spørge sig selv hvorfor?

Tillerson har modtaget den højeste venskabsorden i Rusland, som han modtog af Putin i 2013 i sin egenskab af direktør for det magtfulde olieselskab, Exxon Mobil.

Men Tillerson tøvede flere gange med at svare tydeligt på, om han er enig i, at Putins Rusland bryder menneskerettighederne, om sanktioner er det mest virkningsfulde middel over for stater, som bryder det internationale samfunds regler, og om Putin er medskyldig i krigsforbrydelser på grund af det, de russiske styrker har foretaget sig ikke alene i Syrien, men også i Tjetjenien.

»Er Putin krigsforbryder?«

Den republikanske senator, Marco Rubio, som selv stillede op som præsidentkandidat, lagde meget kritisk ud og spurgte Tillerson, om han mente, at Putin er krigsforbryder.

»Jeg vil ikke bruge det ord,« sagde Tillerson. Derefter opridsede Rubio det, der er sket i Aleppo i Syrien, hvor russiske styrker har angrebet hospitaler og bombet civile. Tillerson sagde: »Det er forfærdelige nyheder, men jeg vil gerne have flere informationer«. Og sådan fortsatte det. Rubio stillede kritiske spørgsmål, og Tillerson ønskede flere informationer. Den måske kommende udenrigsminister har tidligere udtrykt sig kritisk om Rusland på trods af, at Exxon Mobil har haft store interesser i Rusland. Men under høringen var den tidligere direktør forsigtig med at angribe Rusland og Putin. Iagttagere sagde, at det formentlig også skyldtes, at Trump flere gange har rost Putin og hans ledelsesevner.

Tillerson var tillige meget svag i sine svar på, om han synes, at sanktioner er et virksomt udenrigspolitisk middel.

Han sagde, at det kom an på, hvordan de var »designede«, og om de skadede det amerikanske erhvervsliv og ikke reelt havde nogen effekt. Nogle af senatorerne ville dog have mere konkrete svar, hvilket de ikke fik.

På ét område var han dog klar i mælet i forhold til Rusland. På spørgsmålet, om han ville straffe Rusland for invasionen af Krim, sagde Tillerson, at han – hvis det var sket, mens han var udenrigsminister – ville sende våben til den ukrainske regering. Han anklagede den amerikanske præsident Barack Obamas brug af sanktioner for ikke at have været virkningsfulde nok.

Tillerson har tidligere været klimaskeptiker, men sagde, at han de senere år havde skiftet standpunkt, så han nu mente, at klimaændringerne også er menneskeskabt. »Vi ved bare ikke, hvor meget det har skadet miljøet«, sagde han.