Trump overlader sin virksomhed til sønnerne

Donald Trump tog beskyldningerne om eskapader i Rusland med rimelig ro og af og til med humor.

Donald Trump overlader sin virksomhed til sine to sønner, Donald Trump Jr. og Erik Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag var der ifølge Donald Trump kun to uhæderlige medier tilbage i USA, nyhedskanalen CNN og web-sitet Buzzfeed. Sidstnævnte valgte onsdag at offentliggøre samtlige 35 sider af en såkaldt »efterretningsrapport«, der hævder, at Rusland har en klemme på USAs kommende præsident.

De resterende medier, som har holdt en relativ lav profil i at fortælle om rapporten, blev for første gang nogensinde rost af Trump på hans første pressekonference siden valget.

Den kommende præsident var så rasende på CNN, at han nægtede at svare på det amerikanske nyhedsmedies spørgsmål under pressekonferencen, hvor han også bebudede, at han overlader sin virksomhed til sine to sønner, Donald Trump Jr. og Erik Trump.

»Selv om jeg som præsident ikke ifølge loven kan have modsatrettede interesser, og vicepræsidenten heller ikke, så vil jeg alligevel overlade mine forretninger til mine to sønner, selv om jeg ikke behøver det. Jeg vil helt adskille mig fra det, og jeg vil ikke tale med mine sønner om de forretninger, de laver,« sagde Trump.

Medier lagt på is

Men det var den såkaldte efterretningsrapport, journalisterne i første omgang stillede skarpt på.

Rapporten hævder, at russerne har videomateriale med Trump, der har sex med russiske kvinder, og at de har informationer om Trumps forretninger i Rusland – informationer, som angiveligt også skulle være kompromitterende for den kommende præsident. Intet af det er dokumenteret.

Men fordi tre amerikanske efterretningstjenester har taget dele af rapporten relativt alvorligt, ramte den mediernes forsider onsdag. Nogle af dem gik længere end andre, og CNN og Buzzfeed er lagt på is af den kommende præsident, fordi de efter Trumps mening gik for langt.

Donald Trump sagde, at han mente, at russerne stod bag hackingen af dele af valget i USA. Men han understregede også, at mange andre lande forsøgte at hacke sig ind på interessante computere under valget. Han roste sit eget parti, Republikanerne, for at have sikret sine computere, så de ikke blev tappet for vitale valgpapirer, sådan som Demokraterne blev det.

»Reince Priebus (Republikanernes tidligere formand, red.) var klog og fik anskaffet sig firewalls. Det var Demokraterne ikke. Men derfor skal vi også sørge for at få sikret de statslige computere og andre, der er vitale for vores sikkerhed,« sagde Trump på pressekonferencen.

På et tidspunkt jokede han med rapporten, som angiveligt skulle være sendt til en række republikanske politikere fra en pensioneret britisk efterretningsagent. En agent, som amerikanske efterretningstjenester kender i forvejen, og det påstås, at han tidligere har leveret pålideligt materiale.

Trump sagde, at han for nogle år siden var i Moskva med sin Miss Universe-konkurrence, og at han dengang sagde til alle, at de skulle passe på, hvad de foretog sig – især på hotelværelserne – som altid var forsynet med skjulte kameraer.

»De er så små i dag, at man aldrig opdager dem,« lød det fra Trump på pressekonferencen. Samtidig jokede han og sagde, at han aldrig kunne finde på sådan noget, fordi han lider af bakterieforskrækkelse.

CNN kom ikke til orde med spørgsmål på trods af, at Trump gentog, at han har stor respekt for mediernes rolle i samfundet.

Det udviklede sig til en diskussion mellem CNNs udsendte medarbejder og Donald Trump, som fejede ham ad vejen med bemærkningen: »Nu skal du ikke blive grov.«

Rådgiver skal se på forretningsaftaler

Selv om Donald Trump overgiver sine forretninger til de to sønner, siger kritikere, at det ikke er nok. De anerkender dog, at en præsident arbejder efter andre regler end resten af befolkningen.

Trump meddelte, at hans virksomhed har afviklet en række igangværende forretninger, der endnu ikke var skrevet kontrakter på. Virksomheden vil fremover ikke lave forretninger med personer i udlandet, lød det, og de penge, der kommer ind ved at sælge hotelværelser på hans hoteller til udenlandske regeringsmedlemmer, vil blive foræret til det offentlige.

Samtidig sagde han, at de forretningsaftaler, Trump Organization indgår, skal gennemgås af en etisk rådgiver udpeget af præsidenten, før de bliver til noget.

Er det nok? Som nævnt mener en del, at det næppe er tilstrækkeligt. Men til gengæld er Donald Trumps forretninger også så svære at adskille og endda at sælge, at det næppe vil kunne gøres uden store komplikationer og konsekvenser for hans børns fremtid.

Faktisk er der mange, der fortsat mener, at det eneste, han ville kunne gøre, er at anbringe det hele i en såkaldte Blind Trust, som hverken han eller hans børn har noget at gøre med.

Men som Trump sagde: »Jeg har ikke tænkt mig at sælge mine forretninger. Det er ikke en mulighed.«