Tysk regeringsparti vil sende bådflygtninge tilbage til Afrika

Bjærgede bådflygtninge i Middelhavet skal returneres til Afrika. Efter angrebet på julemarkedet i Berlin kræver det tyske regeringsparti CSU flygtningepolitiske stramninger

Bådflygtninge, der reddes under forsøget på at krydse Middelhavet, skal sendes tilbage til Afrika. Sådan lyder det i nyt forslag fra det tyske regeringsparti CSU. Fold sammen
Læs mere
Foto: UMIT BEKTAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Efter terrorangrebet på et berlinsk julemarked, der kort før jul kostede 12 mennesker livet, er tyske politikere klar til at skærpe kursen over for illegale bådflygtninge fra Afrika.

På et partimøde i begyndelsen af januar vil en gruppe CSU-politikere i forbundsdagen ifølge avisen Rheinische Post stille forslag om yderligere stramninger af EU’s flygtningepolitik.

CSU ønsker at sende flygtninge og migranter, der reddes på Middelhavet, tilbage til Afrika. Dermed vil partiet både bekæmpe menneskesmugleri og forhindre, at migranter automatisk bringes til Europa. Samtidig ønsker CSU at forbedre samarbejdet med nordafrikanske stater som Algeriet, Marokko og Tunesien, der i flere tilfælde har nægtet at tage imod udvisningsdømte statsborgere.

Allerede i november fremlagde den tyske indenrigsminister Thomas de Maizière et lignede forslag om tilbagesendelse af bjærgede bådflygtninge i Middelhavet. Dengang stødte indenrigsministeren på modstand hos den socialdemokratiske regeringspartner.

Tuneseren Anis Amri, der formodes at stå bag angrebet på julemarkedet i Berlin, kom til Europa som bådflygtning i 2011. Efter sin ankomst til Lampedusa  blev Amri dømt til hjemsendelse fra Italien. Siden rejste han til Tyskland, hvor han fik afslag på asyl. På grund af manglende ID og manglende samarbejdsvilje fra de tunesiske myndigheder, der nægtede at tage imod den udvisningsdømte tuneser, måtte både italienske og tyske udlændingemyndigheder opgive at sende Amri tilbage til Tunesien.

Torsdag meddelte tysk politi, at man har løsladt en 40-årig tuneser, der dagen forinden blev anholdt under mistanke for at stå i ledtog med Anis Amri.

Efter angrebet i Berlin har CSU derfor skærpet kritikken af kansler Angela Merkels flygtningepolitik.

»Tyskerne forventer, at deres stat er i stand til at forsvare dem«, sagde den ledende CSU-politiker Markus Söder torsdag. »Terrorister og kriminelle skal vide, at der ikke venter dem et godt liv her hos os, de skal have at vide, at det ikke betaler sig at angribe Tyskland.«

Ifølge FN har mere end 3800 mennesker i år mistet livet i forsøget på at krydse Middelhavet fra Afrika til Europa. I 2015 mistede 3371 mennesker livet under flugten til Europa.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland