Mens du sov: Bombetrussel får fly til at nødlande i Prag

Pilot fyret for fuldemandssnak i cockpittet, USA tror stadig IS-leder er i live og Merkel forsvarer sin flygtningepolitik. Berlingske giver dig her overblikket over nattens vigtigste historier fra ind- og udland.

Foto: FILIP SINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pilot fyret efter fuldemandsagtig snak fra cockpittet

 

En indonesisk pilot har mistet sit job, fordi han med sin opførsel satte en skræk i livet på sine passagerer.

Først passerede han sikkerhedskontrollen i slingrende gang og tabte på sin vej gentagne gange sin taske og andre ejendele.

Oppe i cockpittet talte han derefter så sløret over flyets højttalersystem, at flere af de 154 passagerer blev nervøse for hans evne til at sidde ved rorpinden.

Skrækslagne passagerer kontaktede myndighederne og beskyldte piloten for at være beruset eller på stoffer.

En optagelse på YouTube underbygger tilsyneladende påstanden.

Her ses den 32-årige pilot vakle gennem sikkerhedskontrollen og tabe ting på gulvet. Piloten var også ankommet for sent til sin flyvning onsdag fra lufthavnen i Surabaya til hovedstaden Jakarta.

Flyvningen blev gennemført med en anden pilot. Men flere passagerer valgte at annullere deres billet.

Fredag oplyste luftfartsselskabet Citilink, et datterselskab af det nationale flyselskab Garuda Indonesia, at piloten er afskediget.

- Resultatet af vores undersøgelse indtil nu er tilstrækkelig for vores ledelse til at tage en fast beslutning og fyre piloten, siger en talsmand for selskabet.

Citilink mangler endnu at fastslå, om piloten var påvirket af stoffer eller alkohol.

Men, lyder det fra talsmanden:

- I luftfartsindustrien tror vi på nul fejl.

Pilotens adfærd var så særpræget, at passagerernes sikkerhed blev bragt i fare. Og det er grund nok til en afskedigelse, forklarer han.

Citilinks administrerende direktør har erklæret sig villig til at indgive sin afskedsansøgning for at tage ansvar for hændelsen. Bestyrelsen har endnu ikke taget stilling til topchefens tilbud.

Indonesien har en dårlig statistik for luftfartssikkerhed. De senere år har der været flere flykatastrofer.

/ritzau/AFP

 

Passagers bombetrussel får polsk fly til at nødlande i Prag

 

Et charterfly på vej fra Las Palmas i Spanien til Warszawa i Polen måtte fredag nødlande, efter at en passager truede med at detonere en bombe.

Flyet tilhører det polske luftfartsselskab Enter Air og nødlandede på en nedlagt flyveplads i nærheden af Vaclav Havel-lufthavnen i den tjekkiske hovedstad, Prag.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

 

- En mand, som truede med at detonere en bombe, er nu i hænderne på tjekkisk politi, siger indenrigsminister Milan Chovanec til tjekkisk tv ifølge AFP.

- Manden er polsk ligesom de fleste andre passagerer på flyet, tilføjer ministeren, der ikke oplyser, hvorvidt politiet rent faktisk har fundet en bombe.

Ifølge ministeren blev 160 passagerer evakueret fra flyet umiddelbart efter nødlandingen.

Han tilføjer, at passagerne nu skal tilbringe natten i Prag, mens politiet foretager en grundig undersøgelse af flyet.

/ritzau/

Merkel forsvarer sin flygtningepolitik i nytårsbudskab

 

Terrortruslen mod Tyskland er et de centrale temaer i forbundskansler Angela Merkels nytårsbudskab til sine landsmænd.

I talen, der bliver vist på tysk tv lørdag aften, gør Merkel det klart, at hendes regering vil tage alle nødvendige skridt for at sikre sikkerheden i Tyskland og indføre nye love.

Samtidig opfordrer hun, i lyset af de angreb Tyskland har været udsat for i år, tyskerne til at holde fast i "demokratiske" værdier.

Budskabet kommer mindre end to uger efter et angreb mod et julemarked i Berlin, som kostede 12 mennesker livet. En tunesisk asylansøger, der siden blev dræbt af italiensk politi, er hovedmistænkt i sagen.

Den blodige hændelse satte nok engang fokus på Merkels ofte debatterede flygtningepolitik.

Blandt andet har efterfølgende meningsmålinger vist stigende opbakning til det indvandrerkritiske højrefløjsparti Alternative für Deutschland.

Men Merkel forsvarer i nytårstalen den tyske regerings beslutning fra 2015 om at åbne landets grænser for tusindvis af flygtninge, der var strandet i Ungarn, skriver nyhedsbureauet dpa.

Billeder af den bombede syriske storby Aleppo bekræfter ifølge Merkel, at det var rigtigt at tilbyde beskyttelse til mennesker på flugt fra krigens rædsler.

- Vi må endnu en gang sige, hvor vigtigt og rigtigt det var af os at hjælpe dem, der havde brug for vores beskyttelse, til at komme hertil og til at integrere sig, siger hun.

Og det bedste middel mod hadefulde personer er netop værdier som humanisme og åbenhed, mener Merkel.

- Ved at gå videre med vores liv og arbejde fortæller vi terrorister: I er mordere fulde af had, men I kommer ikke til at bestemme, hvordan vi lever og ønsker at leve. Vi er frie, medfølende og åbne, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP i talen, som blev optaget fredag.

Men rækken af angreb i Tyskland i 2016 har været en hård prøvelse for tyskerne, erkender Merkel og nævner en hændelse i Bayern i juli, da en 17-årig afghaner angreb togpassagerer.

At den slags "terrorangreb udføres af personer, som angiveligt er i vores land for at søge beskyttelse, gør det ekstra frastødende", siger Merkel.

/ritzau/

 

USA tror stadig IS-leder er i live trods ihærdig jagt

 

Trods ihærdige forsøg på at komme lederen af den militante bevægelse Islamisk Stat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, til livs, så er det endnu ikke lykkedes.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, er overbevist om, at Baghdadi stadig er i live.

Det oplyser ministeriet fredag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Baghdadi har holdt lav profil, selv om han har udpeget sig selv som lederen af det nye muslimske kalifat.

I sidste måned offentliggjorde han dog en lydoptagelse, hvor han opfordrede sine tilhængere til at forsvare den irakiske by Mosul.

Det er uklart, om Baghdadi selv befinder sig i byen i det nordlige Irak, hvorfra han deklarerede sit kalifat i 2014, efter at IS havde taget kontrollen over store områder i det østlige Syrien og nordlige Irak.

- Vi tror stadig, at Baghdadi er i live, og at han stadig står i spidsen for Isil. Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan, for at opspore ham, siger talsmand for Pentagon Peter Cook til CNN.

Isil er en anden betegnelse for IS.

- Hvis vi får muligheden, vil vi helt sikkert udnytte chancen for at levere ham den retfærdighed, han fortjener. Vi gør alt, hvad vi kan, tilføjer talsmanden.

I midten af december forhøjede USA dusøren for oplysninger, der kan pege i retning af IS-lederen, til 25 millioner dollar - omkring 175 millioner kroner.

/ritzau/

Ishockey-talenter taber til Schweiz trods stor føring

 

Danmarks U20-landshold i ishockey kunne natten til lørdag ikke gentage succesen fra holdets to foregående kampe mod Finland og Tjekkiet, som begge blev vundet.

Trods en dansk føring på 4-1 lykkedes det Schweiz at kæmpe sig tilbage og vinde opgøret.

Den ordinære kamp sluttede 4-4. I overtiden formåede ingen af holdene at få pucken i nettet, og afgørelsen skulle derfor findes på straffeslag. Og her var Marco Mirando ene om at score og sikre Schweiz en sejr på 5-4.

Danmark lagde forrygende ud med tre mål i første periode af Alexander True, Joachim Blichfeld og Niklas Andersen.

Med to minutter tilbage af første periode reducerede Schweiz til 1-3.

Bare 28 sekunder inde i anden periode bragte Mathias From Danmark foran 4-1, men det blev også Danmarks sidste scoring i kampen.

Schweiz reducerede til 3-4 i anden periode og udlignede til 4-4 efter knap fire minutter af tredje periode.

Målt på skudstatistikken ser sejren fortjent ud.

53 gange hamrede Schweiz pucken mod det danske mål, mens Danmark kun havde 22 forsøg.

- Det var ret vildt, siger Danmarks målmand Kasper Krog efter kampen ifølge turneringens hjemmeside.

- Vi holdt ikke rigtig fast i vores kampplan, og vi gav dem mulighed for en del angreb, som de nok ikke skulle have haft, fordi det er et godt hold. De ved, hvordan man skal score, siger Kasper Krog, der efter afslutningen af overtiden blev hyldet af tilskuerne i Montreal for en stærk præstation.

Nederlaget til trods er Danmark for tredje VM i træk nu blandt de sidste otte hold.

Der er endnu ikke sat navn på modstanderen i kvartfinalen, men sandsynligvis bliver det enten USA eller Canada.

/ritzau/

Brutalt narkokartel deler julegaver ud til fattige i Mexico

 

Mexicanske myndigheder efterforsker nu meldinger om, at et mexicansk narkokartel har uddelt legetøj, tæpper og julemad til indbyggere i en by tæt på grænsen til USA.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Ifølge lokale medier har Cartel del Noreste, der bedst er kendt under navnet CDN, delt julegaverne ud til borgerne i Nuevo Laredo 26. december.

Gaverne var tilsyneladende alle udstyret med det samme klistermærke med en tilsyneladende hjertevarm julehilsen.

- Må glæden være den bedste påklædning, dit smil være den bedste gave, dine ambitioner være din bedste skæbne og din lykke være mit højeste ønske. CDN ønsker dig en glædelig jul 2016, står der på klistermærket.

Blandt gaverne var en julemiddag bestående af kalkun og kartoffelmos.

CDN er en gren af det ultravoldelige Zetas-kartel, der står bag en række af de værste grusomheder i den mexicanske narkokrig.

Anklageren i den nordvestlige stat Tamaulipas siger ifølge AFP, at han vil undersøge kartellets fordeling af julegaverne.

Mens narkokartellerne i Mexico har plaget befolkningen i hele landet, forsøger flere af dem at kultivere en slags "Robin Hood"-image i de byer, der plages af kartellernes forbrydelser.

I bjergene i den nordvestlige stat Sinaloa, siger indbyggere ifølge AFP, at den mexicanske narkobaron Joaquin "El Chapo" Guzman, der sidder i fængsel, har sendt julegaver til børnene.

/ritzau/

LÆS MERE