Tyrkiet truer med at åbne for flygtningestrømmen til EU ovenpå diplomatisk krise

Tyrkiet er, som tingene ligger, ikke forpligtet til at stå ved flygtningeaftalen med EU. Det fastslår den tyrkiske EU-minister, Omer Celik.

Tyrkiet EU-minister Omer Celik truer med at annulerer flygtningeaftalen med EU / AFP PHOTO / Adem ALTAN Fold sammen
Læs mere
Foto: ADEM ALTAN

Den tyrkiske regering bør genoverveje den flygtningeaftale, som Tyrkiet og EU indgik for et år siden.

Det fastslår Tyrkiets minister for EU-anliggender, Omer Celik, der tidligere har tjent som politisk rådgiver for den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan.

»Tyrkiet har på dette tidspunkt ingen forpligtelse til at fortsætte med aftalen, eftersom EU ikke har efterlevet den,« fastslår den tyrkiske EU-minister på et pressemøde i Tyrkiets hovedstad Ankara.

Ifølge aftalen skal de tyrkiske myndigheder forhindre flygtninge og migranter fra Mellemøsten, Asien og Afrika i at bruge Tyrkiet som transitland på vejen til Europa. Til gengæld vil EU give Tyrkiet seks milliarder euro, men indtil videre har tyrkerne kun modtaget 677 millioner euro, klager tyrkerne, der også kritiserer, at EU endnu ikke har givet dem den visumfrihed, som også er en del af flygtningeaftalen.

Humanitære grunde

Ifølge Omer Celik har Tyrkiet holdt fast i aftalen af humanitære grunde. Antallet af flygtninge og migranter, der drukner i Ægæerhavet mellem Tyrkiet og Grækenland, er faldet markant efter aftalen med EU, påpeger EU-ministeren.

»Men Tyrkiet bør genoverveje denne sag (flygtningeaftalen. red.) især med hensyn til folk, der krydser landegrænsen,« sagde den tyrkiske EU-minister sent mandag på et pressemøde, der faldt sammen med, at EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, og EU's udvidelseskommissær, Johannes Hahn, gik ud med en fælles erklæring, hvor de opfordrer Tyrkiet til at skrue ned for retorikken i den aktuelle strid med Holland.

Det ser den tyrkiske regering dog ingen grund til. Omer Celik opfordrer i stedet Hollands EU-partnere og det internationale samfund til at stå skulder ved skulder med Tyrkiet i striden med hollænderne.

»Mogherini er kommet med en erklæring, der ikke har nogen effekt og er fuldstændig ukorrekt,« sagde Omer Celik.

Ingen plan B.

Det er ikke første gang, at den tyrkiske regering truer med at opsige flygtningeaftalen med EU. Det har Tyrkiets præsident Erdogan også gjort flere gange - blandt andet i forbindelse med, at EU-Parlamentet i november vedtog en erklæring om at indefryse forhandlingerne om Tyrkiets EU-medlemskab.

Indtil videre er det dog blevet ved truslerne, og det vil det nok blive ved med, mener udenrigsminister Anders Samuelsen, der dog ikke har en plan B, hvis tyrkerne alligevel trækker stikket og åbner for flygtningestrømmen mod Europa igen.

»Jeg tror ikke, den bryder sammen. Det har Tyrkiet ikke interesse i, og det har EU heller ikke. Men jeg har ikke lagt en slagplan, hvis aftalen bryder sammen, og husk på, at det ikke i sig selv er aftalen med Tyrkiet, der har stoppet migrantstrømmen. Det, der stoppede den i første omgang, var, at man fik lukket af på Balkan,« sagde Anders Samuelsen i forbindelse med, at han i sidste uge holdt udenrigsministerens årlige tale for medlemmerne af Det Udenrigspolitiske Selskab.

Det betyder dog ikke, understreger Anders Samuelsen, at han dermed undervurderer betydningen af aftalen med den tyrkiske præsident Erdogan.

»Jeg siger ikke, at aftalen med Tyrkiet er ligegyldig. Det er den bestemt ikke, men ét svar (hvis Tyrkiet-aftalen forsvinder, red.) bliver jo at lukke endnu tidligere nord for Tyrkiet,« fastslår Anders Samuelsen.

Østrig: EU vær beredt

I Østrig er regeringen imidlertid ikke så overbevist om, at flygtningeaftalen med Tyrkiet overlever.

Allerede tilbage i november opfordrede den østrigske forsvarsminister, Hans Peter Doskozil, EU til at udvikle beredskabsplaner.

»Efterhånden som aftalen mellem EU og Tyrkiet bliver mere og mere skrøbelig, og de første revner er blevet synlige, skal vi være sikre på, at vi er parate til at handle,« fastslog den østrigske forsvarsminister.