EU-chefer angriber Tyrkiet i strid om aflyste vælgermøder

Tyrkiet skader sig selv med voldsomme udfald mod Holland, fastslår både EU-præsident og kommissionsformand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en eskalerende konflikt mellem Tyrkiet og flere EU-lande erklærer to EU-chefer onsdag entydig støtte til medlemslandene.

I den forgangne uge anklagede præsident Recep Tayyip Erdogan Holland og Tyskland for at bruge fascistiske og nazistiske metoder i bestræbelserne på at udelukke tyrkiske ministre fra at føre valgkamp i de to lande.

Men sådanne sammenligninger er fuldstændig utilstedelige, mener EU-præsident Donald Tusk.

- Holland er Europa. Og i dag vil jeg sige, at Europa er Holland - et sted for frihed og demokrati, siger EU-præsidenten i EU-Parlamentet i Strasbourg.

Natten til søndag valgte hollandsk politi at indsætte hundepatruljer, politiheste og vandkanoner mod tyrkiske demonstranter, der var mødt op i Rotterdam for at støtte præsident Erdogan.

Men at beskylde myndigheder i netop Rotterdam for fascisme kunne ikke være mere forkert, lyder kritikken.

- Hvis nogen ser fascisme i Rotterdam, er de fuldstændig hægtet af virkeligheden, siger EU-præsidenten og henviser til, at netop Rotterdam blev sønderbombet af nazisterne under Anden Verdenskrig.

Da EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, efterfølgende får ordet, understreger han, at den tyrkiske retorik blot gør et tyrkisk medlemskab af EU endnu mere fjernt.

- Den, der siger sådan, tager afstand fra EU og forsøger ikke at blive medlem af EU, siger Juncker.

/ritzau/