Amnesty: »Ekstremt uoprigtigt, når europæiske ledere kalder flygtningeaftalen med Tyrkiet en succes«

Flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet har været en katastrofe, der har efterladt tusindvis af flytninge og migranter i usle og farlige forhold, lyder kritikken fra Amnesty International.

Det er lejre som denne på den græske ø Lesbos, som Amnesty International siger har »usle og farlige forhold«. Her et billede fra januar 2017. EPA/STRATIS BALASKAS Fold sammen
Læs mere
Foto: STRATIS BALASKAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af flygtninge er strandet i usle og farlige forhold på de græske øer.

Flygtningeaftalen mellem EU og Tyrkiet har været en katastrofe, og skal ikke gentages i andre lande, lyder kritikken fra Amnesty International i en pressemeddelelse i dag.

Sigtet med aftalen var oprindeligt at sende asylansøgere retur til Tyrkiet under en præmis om, at landet er sikkert. I stedet er de mange tusinde flygtninge strandet på de græske øer.

»Det er uoprigtigt i ekstrem grad, når europæiske ledere kalder aftalen for en succes, mens de lukker øjnene for den ubærligt høje pris for dem der lider under konsekvenser af den,« siger Gauri van Gaulik, Amnesty Internationals vicedirektør for Europa, i pressemeddelelsen.

I juli 2016 skrev Berlingske, at EU-komissionen og EU-landene anser flygtningeaftalen for den hidtil største succes i hele flygtningekrisen. Men det passer altså ikke med virkeligheden, mener Amnesty International.

»Folk i lejrene er ude af stand til at forlade øerne. Derfor er nødt til at udholde usle leveforhold måned efter måned i overfyldte lejre med mangel på varmt vand, dårlig hygiejne, dårlig mad og mangelfuld lægebehandling,« lyder det i pressemeddelsen på baggrund af en længere rapport fra Amnesty International.

Det er ikke nyt, at der er problemer i de græske lejre. I august 2016 skrev Berlingske, at EU-aftalen med Tyrkiet krakelerer. En syrisk mand i slutningen af 20'erne var i april 2016 tilbageholdt i det såkaldte »Moria-hotspot« på øen Lesbos.

»Jeg flygtede fra Syrien for at undgå fængsel, men nu er jeg i et,« siger han i rapporten, der kan ses i dens fulde længde her.