Trump og Hillary vinder Supertirsdag

Det ligner de to, som til november skal kæmpe om at blive præsident for USA: Hillary Clinton og Donald Trump. De vandt i nat Supertirsdag i både stater, delegerede, procenter og narrativ.

Den korte udgave: Donald Trump og Hillary Clinton vandt den amerikanske Super Tuesday Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

Der er en kort og en lang udgave af nattens begivenheder i USA.

Den korte udgave er, at Donald Trump og Hillary Clinton vandt.

Den lange udgave er, at Donald Trump og Hillary Clinton vandt. Stort.

  • Hos Republikanerne stemte 11 stater, og Donald Trump vandt syv af dem, Ted Cruz vandt to, Rubio vandt én - og én er endnu ikke optalt.
  • Hos Demokraterne stemte 11 stater, og Hillary Clinton vandt syv af dem, og Bernie Sanders vandt fire, deriblandt sin hjemstat.

For både Trump og Clinton skal sejren imidlertid ikke kun opgøres i stater, procenter og delegerede, men også i den måde, som natten i øvrigt udspandt sig på.

Det republikanske establishment havde således sat alt ind på at gøre senator Marco Rubio til Trumps hovedrival og skabe et mand-mod-mand opgør mellem de to. I dagevis havde insider-medier som Fox News og Wall Street Journal trompeteret Rubios kandidatur, og Rubio forsøgte sågar at matche Donald Trump i fornærmelser, bl.a. hævdede han, at Trump havde små hænder og en lille penis.

Så stor var selvsikkerheden hos Team Rubio, at hans folk i timerne op til valgafslutning lod sive, at der var overraskelser i vente, og at alle andre kandidater - især senator Ted Cruz - efter i nat skulle forlade ringen. Nu var det en fight mellem deres mand og Trump, sagde de.

Men det gik lige præcis modsat. Ikke kun fordi Trump vandt, men også fordi Rubio tabte fælt. Han skulle have vundet højtuddannede og velhavende stater som Virginia og Massachusetts, men tabte til Trump; og i den folkerigeste af staterne, Texas, klarede han sig så dårligt, at han ser ud til at ryge under 20-procents spærregrænsen og dermed ikke vinder en eneste delegeret. Tilsyneladende vil han kun vinde én eneste af nattens stater, nemlig Minnesota.

Men det er ikke hele hans og establishmentets problem; deres problem er også, at Ted Cruz klarede sig lige præcis godt nok til at kunne sige, at han nu er mand-til-mand kandidaten mod Trump. Cruz vandt således sin hjemstat, Texas, og han vandt nabostaten Oklahoma, og Cruz opfordrede i sin godnat-tale Rubio til at sige farvel og tak. Det nægtede Rubio, og han hævdede, at nattens resultater var udtryk for, at hans strategi virkede, og »mine tal er for opadgående,« sagde han.

Dermed ser Trumps vildeste drøm ud til at gå i opfyldelse. Begge hans hoved-modstandere, Rubio og Cruz, fortsætter og slider og river i hinanden, og de to modstanderes respektive juniorafdeling - guvernør John Kasich og lægen Ben Carson - fortsætter tilsyneladende også, og dermed går et fem-mands felt ind i den kommende superuge med ni nye primærvalg.

Artiklen fortsætter under kortet: Her er vinderne i de enkelte stater

Kort: Louise Lyck Dreehsen/Henrik Færch-Jensen

Kasich og Rubio slås om de samme stemmer, det gør Cruz og Carson også, og det splittede felt gør valgkampen så meget nemmere at vinde for Trump.

Hos Demokraterne var det sigende, at Hillary Clinton i sin sejrstale stort set ignorerede Sanders og talte som om, valgkampen var begyndt. Hun positionerede sig helt bevidst som anti-Trump. Bernie Sanders hævdede omvendt, at han ville fortsætte, og han pegede på, at han ud over hjemstaten Vermont også vandt i Minnesota, Colorado og Oklahoma og dermed havde mandat til at fortsætte. Men han bliver formentlig ikke meget andet end en irriterende husflue i den fortsatte dyst, er de fleste talknusere enige om.

Antallet af vundne delegerede er endnu ikke opgjort, men i Texas og de øvrige sydstater vandt Clinton med op mod 40 point over Sanders, og han kan simpelt hen ikke hente hende i valgmatematikken. Hun vil formentlig efter i nat have sikret sig støtte fra over 1.000 delegerede, mens Sanders højest har en tredjedel.

Berlingske har samlet 10 af de mest bemærkelsesværdige Trump-citater fra det seneste år.  (Skift sidelæns for at se flere)