Tørnæs klar med dansk bistand til Libyen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs er klar med penge til de tusindvis af migranter, der er strandet i Libyen. Foto: Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er parat til at yde humanitær bistand til de hundredtusinder af migranter og flygtninge, der befinder sig i det kaotiske og borgerkrigshærgede Libyen.

»Jeg er meget opmærksom på situationen i Libyen. Det er en tikkende humanitær katastrofe og dermed også en direkte trussel mod Europas sydlige grænse,« siger Ulla Tørnæs til Berlingske.

Hvor mange penge, Danmark vil bidrage med, er endnu ikke lagt fast, men de vil blive taget fra de 1,8 milliard kroner, som netop er blevet tilbageført til udviklingsministerens budget, fordi asyludgifterne er faldet.

»En del af de 1,8 milliarder kroner vil helt sikkert gå til en styrket indsats i Libyen, men det er for tidligt at sige hvordan og gennem hvilke organisationer. Indsatser i Libyen – også humanitære indsatser – er utroligt vanskelige på grund af de politiske og sikkerhedsmæssige forhold i landet,« siger Ulla Tørnæs.

Danmark støtter allerede på forskellig vis Libyen – først og fremmest gennem EU og FN. En del af det danske bidrag er øremærket til International Røde Kors’ arbejde med at forbedre forholdene for migranter, der tilbageholdes i libyske fængsler. En anden pulje bruges på at hjælpe migranter i Libyen med at rejse tilbage til deres hjemlande.

»Det officielle skøn over antallet af migranter i Libyen er omkring 350.000. Jeg tror, at det reelle antal er meget højere,« siger Ulla Tørnæs.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Rasmus Boserup mener, at situationen i Libyen nu er så alvorlig, at den kalder på en fredsbevarende operation fra NATO.

For ud over udfordringen med migranterne og flygtningene, der benytter Libyen som transitland, er der også »en øget terrortrussel« fra Libyen, fastslår seniorforskeren.

»NATO og ikke mindst danske kampfly spillede en afgørende rolle i den militære kampagne, der bragte Gaddafis regime til fald. Men vi har svigtet i arbejdet med at opbygge det Libyen, der skulle komme efter,« siger Rasmus Boserup.