Libysk kystvagt returnerer flere hundrede migranter i Middelhavet

Den libyske kystvagt har tvunget en fiskerbåd med over 300 migranter på vej mod Europa retur til Libyen.

En tysk humitær organisation, som var klar til at hjælpe migranterne på et træskib ud for den libyske kyst, stiller sig stærkt kritisk over for aktionen, hvor den libyske kystvagt tvang båden tilbage til Libyen. Foto: Mahmud Turkia /AFP Photo Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den libyske kystvagt, som EU i flere måneder har forsøgt at gøre operativ, er nu gået i aktion. En fiskerbåd med over 300 mennesker med kurs mod Europa er blevet returneret til det borgerkrigshærgede Libyen, der tjener som transitland for flygtninge og migranter – især fra Afrika, men også fra Mellemøsten og så langt væk som Bangladesh.

Det er den tyske, humanitære organisation Sea-Watch der beretter om hændelsen, som fandt sted 10. maj, og som Sea-Watch selv var vidne til og filmede.

»Vi spørger os selv, om EU var involveret i denne tvivlsomme operation,« lyder kommentaren fra direktøren i Sea-Watch, Axel Grafmanns.

Ifølge organisationens hjemmeside skulle Sea-Watchs’ redningsskib netop til at uddele redningsveste til de over 300 mennesker om bord på den overfyldte træbåd, da en bevæbnet patruljebåd fra den libyske kystvagt nærmede sig med høj fart.

Libyerne svarede ikke på opkald over radioen fra Sea-Watch, og da den libyske patruljebåd kom faretruende tæt på tyskernes redningsskib, valgte Sea-Watch at fortrække.

Episoden fandt sted nogle få sømil uden for libysk territorialfarvand – men i den del af havet, der grænser op til internationalt farvand, og hvor den libyske kystvagt har ret til at gå i aktion, hvis der er mistanke om, at et skib er i færd med en eller anden form for smuglervirksomhed.

Redningsskibet fra Sea-Watch var gået i gang med at undsætte passagerne på det overfyldte træskib efter at have fået grønt lys fra den overordnede koordineringsenhed, MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre) i Rom, der har det øverste ansvar for redningsaktionerne i havet ud for Libyen.

Men da den libyske patruljebåd nærmede sig stedet, blev Sea-Watch imidlertid af MRCC bedt om at trække sig og overlade operationen til den libyske kystvagt.

I strid med FN og EU

Træbåden med de flere hundrede migranter og flygtninge blev derefter af kystvagten tvunget til at vende om og sejle tilbage til Libyen, og det er i strid med både FNs og EUs regler, understreger den tyske organisation Sea-Watch: Migranter og flygtninge må ikke sendes tilbage til lande, hvor de risikerer forfølgelse, og det gør de i den grad i Libyen, påpeger Sea-Watch.

Den libyske kystvagt har stort set ikke været operationel i årevis på grund af borgerkrigen i landet. Men for nogle måneder siden begyndte Italien med opbakning fra de øvrige EU-lande at opruste kystvagten med træning og patruljebåde.

Ifølge Berlingskes kilder i de humanitære organisationer, der har redningsskibe i Middelhavet ud for Libyen, var det netop et af disse EU-finansierede skibe, der onsdag tvang den overfyldte træbåd tilbage til det nordafrikanske land.

Her lever de tusindvis af migranter og flygtninge, der bruger Libyen som transitland, en kummerlig tilværelse, mens de venter på en plads i en båd med kurs mod Italien – det tættest beliggende land i Europa.

Et lækket dokument forfattet i det tyske udenrigsministerium beskriver lejrene i Libyen som rene interneringslejre, hvor forholdene kan sammenlignes med nazisternes koncentrationslejre under Anden Verdenskrig.

Af samme grund er de humanitære organisationer stærkt kritiske over for EUs forsøg på lade den libyske kystvagt klare udfordringen med det store antal migranter og flygtninge, der sætter kursen mod Europa med Libyen som transitland. Alene sidste år kom hen ved 181.000 til Italien, og tallet ventes at blive mindst lige så højt i år.

Især kritiseres EU – også af FN – for planerne om at opgradere lejrene i Libyen til en standard, så EU-landenes regeringer mener, at det er forsvarligt at returnere migranterne.

EU kalder lejrene »Safe Spaces«, og det er ikke mere end godt et par måneder siden, at EU-Kommissionen afsatte 48 millioner euro til formålet.

Men måske er EUs regeringer heller ikke helt så enige om denne plan, som det ellers har kunnet se ud.

For nylig sagde den tyske udenrigsminister, Sigmar Gabriel, at det hverken er tysk politik eller EUs politik at oprette lejre i Libyen, som migranterne kan sendes tilbage til efter at være blevet opbragt i Middelhavet.

»Man er nødt til at tage forholdene, som de er i Nordafrika, til efterretning. Og heldigvis kan jeg sige, at det ikke er Tysklands politiske tilgang – heller ikke EUs,« sagde den tyske udenrigsminister ifølge det franske nyhedsbureau AFP under et møde med landene i Den Afrikanske Union.

Ole Damkjær er Berlingskes internationale reporter.