Tibets anstrengte forhold til Kina

Kina betragter Tibet som en kinesisk provins, men tibetanerne ser Kina som besættelsesmagt. Fredag kulminerede flere dages buddhistiske protester med gadekampe og ildpåsættelser.

Tibet ligger i Kinas sydvestlige del, grænsende op til Qinghai, Sechuan og Xinjiang-provinserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: WikiCommons

Har Tibet tidligere gjort oprør mod Kina?
Folkerepublikken Kinas Befrielseshær gik ind i Tibet i 1950. Den 10. marts 1959 forsøgte den 14. Dalai Lama, der er det buddhistiske Tibets åndelige leder, at gøre oprør mod kineserne. Det mislykkedes og han måtte flygte til Indien, hvor den tibetanske eksilregering har holdt til lige siden.
I 1989 var der igen alvorlige optøjer i Tibet. Flere hundreder blev dræbt og tusinder arresteret. Dengang var Kinas nuværende præsident og formand for Kinas Kommunistparti, Hu Jintao, guvernør for Tibet.

Hvorfor demonstrerer tibetanerne?
Overordnet set vil tibetanerne, anført af buddhistiske munke og nonner, have religiøs frihed og i det hele taget være uafhængige af Kina. Helt konkret kræver de, at kinesisk militær og politi trækker sig tilbage fra klostrene. De kræver fængslede munke løsladt. Munkene skal gennemgå en »patriotisk eksamen«, hvor de fordømmer Dalai Lama, og den eksamen kræver de afskaffet.

Hvorfor demonstrerer de lige nu?
De senere år har der jævnligt været demonstrationer men i langt mindre målestok. Demonstrationerne kommer nu, fordi der er OL i Beijing til august. Dermed er der stor opmærksomhed på Kina, og dermed vil der også være stor opmærksomhed på situationen i Tibet. Derfor vil det også være svært for Kina at slå hårdhændet ned på demonstranterne, som det skete under optøjerne i 1989.