Theresa May vil udskrive valg: »Landet er ved at finde sammen, men Westminster er ikke«

Den britiske premierminister har overraskende meddelt, at hun vil søger Underhusets godkendelse til at udskrive valg et år efter seneste valg trods loven om fem-års valgperioder.

Foto: DANIEL SORABJI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske premierminister, Theresa May, har overraskende meddelt, at hun vil holde parlamentsvalg 8. juni.

Beslutningen kommer samtidig med, at meningsmålinger giver Det Konservative Parti omkring 20 procents forspring til Labour. Til gengæld kan Liberaldemokraterne true konservative i flere EU-positive valgkredse.

»Jeg har lige ledet et møde i kabinettet, hvor vi var enige om, at regeringen skal udskrive parlamentsvalg, der skal finde sted 8. juni,« sagde May i en kort erklæring foran den britiske premierministerbolig 10 Downing Street i London.

Hun gjorde det helt klart, at valget vil være fuldt fokuseret på Brexit og forhandlingerne med EU om Storbritanniens udmeldelse af EU. Det vil stå i skærende kontrast til valget i foråret 2015, hvor daværende premierminister David Cameron reelt kun dedikerede én dag i valgkampen til at diskutere briternes forhold til EU.

Det vil være første gang, at May søger et folkeligt mandat som premierminister. Efter EU-folkeafstemningen trådte Cameron tilbage, og May blev udpeget som ny premierminister af et flertal i den konservative gruppe i Underhuset.

May sagde i sin erklæring, at Storbritannien havde overrasket med en positiv økonomisk udvikling efter Brexit-beslutningen. Hun sagde også, at hun »modstræbende« var kommet frem til beslutningen om valg, men at hun anser det for nødvendig for at samle et arbejdsdygtig politisk flertal om Brexit-forhandlingerne.

»Landet er ved at finde sammen, men Westminster er ikke,« sagde May og kritiserede, hvad hun kaldte oppositionspartiers modstand og »politiske spil« omkring, hvordan Brexit skal foregå.

»Splittelse i Westminster kan risikere at skade vores evne til at gøre Brexit til en succes.«

For at udskrive parlamentsvalg skal May have flertal i Underhuset til at omgå den lov, som Cameron fik vedtaget med May som indenrigsminister, der forhindrer lov i utide i fastsatte fem års valgperioder.

May har tidligere, blandt andet i et interview med BBC, kategorisk afvist, at hun ville udskrive et lynvalg. Om det siger Theresa May selv i erklæringen:

»Siden jeg blev premierminister har jeg sagt, at der ikke bør være noget valg før 2020, men nu har jeg konkluderet, at den eneste vej til at garantere sikkerhed og stabilitet til årene, der kommer, er at afholde dette valg og efterspørge jeres støtte til de beslutninger, jeg må tage.«

Flere af de britiske oppositionspartiers ledere har reageret positivt på Theresa Mays beslutning.

Jeremy Corbyn, leder af det største oppositionsparti Labour, skriver på Facebook, at han byder beslutningen velkommen.

»Jeg byder premierministerens beslutning om, at give det britiske folk en chance for at stemme for en regering, der vil sætte majoritetens interesse først, velkommen.

Labour vil tilbyde landet et effektivt alternativ til en regering, der har fejlet i at genopbygge økonomien, leveret nedadgående levestandarder og skadelige nedskæringer på vores skoler og NHS.

I de sidste par uger har Labour fastsat politik, der tilbyder et klart og troværdigt alternativ for landet. Vi ser frem til at vise, hvordan Labour vil gå forrest for det britiske folk,« skriver han.

Lederen for oppositionspartiet Liberal Democrats, Tim Farron, skriver på Twitter, at det er »jeres chance for at ændre landets kurs«.

Det skotske national parti SNPs leder Nicola Sturgeon byder også premierministerens udmelding velkommen.

UKIP udtrykker sig mere forbeholdent, men lederen Paul Nuttall siger alligevel, at de byder muligheden for at sprede deres positive budskab til folket, velkommen.

Dermed tyder alt på, at forslaget vil få den to-tredjedels majoritet, der skal til for, at der kan blive afholdt lyn-valg.

Theresa May kommenterede selv på oppositionen, og det alternativ de tilbyder, i hendes erklæring.

»Det bliver et valg mellem stærkt og stabilt lederskab i nationens interesse med mig som jeres premierminister, eller svag og ustabil koalitionsregering ledet af Jeremy Corbyn (partileder af Labour, red.), og støttet af de liberale demokrater, der vil genåbne splittelsen fra folkeafstemningen, og Nicola Sturgeon og SNP (det skotske nationalparti, red),« sagde premierministeren.

OPDATERES