Læs Theresa Mays erklæring ord for ord: »Vi har brug for et valg, fordi andre partier modsætter sig Brexit«

»Andre partier er modstandere af Brexit-planer, og derfor, har jeg brug for et valg.« Det sagde den britiske premierminister blandt andet, da hun meddelte, at hun udskriver valg.

Theresa May har annonceret, at hun vil have et britisk lyn-valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Theresa May har netop annonceret, at hun vil have et lyn-valg i Storbritannien, fordi andre partier modsætter sig planerne om Brexit. Læs hendes udtalelser ord for ord her:

»Jeg har netop ledet et kabinetsmøde, hvor vi blev enige om, at regeringen bør afholde valg den 8. juni.

Jeg vil forklare baggrunden for beslutningen - hvad der kommer til at ske nu, når I kommer for at stemme i dette valg.

Sidste sommer, efter at nationen stemte for at forlade Den Europæiske Union, havde Storbritannien brug for sikkerhed, stabilitet og stærkt lederskab, og siden jeg blev premierminister, har regeringen leveret præcis det.

På trods af forudsigelser om ummidelbar finansiel og økonomisk fare, har vi siden folkeafstemningen set forbrugertilliden forblive høj, et rekord antal job og økonomisk vækst, der har overgået alle forventninger. Vi har også leveret på det mandat, vi fik med resultatet af folkeafstemningen:

Storbritannien forlader Den Europæiske Union, og det kan der ikke laves om på. Når vi ser fremad, har regeringen den rette plan for at forhandle vores nye forhold til Europa. Vi vil have et stærkt og specielt partnerskab mellem en stærk og succesfuld europæisk union og et Storbritannien, der er frit til at planlægge sin egen vej i verden.

Det betyder, at vi vil generobre kontrollen over egne penge, egne love og egne grænser. Vi vil være frie til at lave handelsaftaler med gamle venner og nye partnere over hele verden. Dette er den rigtige fremgangsmåde, og det er i nationens interesse.

Men de øvrige politiske partier sætter sig imod det. På dette tidspunkt af stor national vigtighed, burde der være enig hed i Westminster, men i stedet er der splittelse.

Landet er blevet forenet, men Westminster er ikke. I de seneste uger har Labour (oppositionsparti, red.) truet med at stemme imod den endelige aftale, vi har opnået med Den Europæiske Union. Liberal Democrats (oppositionsparti, red.) har sagt, at de vil få regeringens arbejde til at gå i stå. Det skotske nationalparti siger, de vil stemme imod den lovgivning, der formelt vil ophæve det britiske medlemskab af Den Europæiske Union. Og ikke-valgte medlemmer af Overhuset har sagt, at de vil stemme for at bekæmpe os hvert eneste skridt på vejen.

Vores modstandere tror, at fordi regeringens flertal er så lille, at vores beslutsomhed vil blive svækket eller, at de kan tvinge os til at ændre kurs.

De tager fejl.

De undervurderer vores målrettethed for at få arbejdet gjort. Jeg er ikke til sinds at lade dem true sikkerheden for millioner af arbejdende briter. Det, de gør, truer det arbejde, vi skal igennem, for at forberede os på Brexit herhjemme, og det svækker regeringens forhandlingsposition i Europa.

Hvis vi ikke afholder et valg nu, vil deres politiske spil fortsætte, og forhandlingerne med EU vil nå det sværeste punkt i opløbet frem mod det næste planlagte valg.

Splittelsen i Westminster vil påvirke vores evne til at gøre Brexit til en succes, og den vil bevirke skadelig usikkerhed og ustabilitet til landet. Vi har brug for et valg, og vi har brug for det nu. For vi har, på dette tidspunkt, en unik chance for at få det her gjort, mens Den Europæiske Union bliver enige om sin forhandlingsposition, og inden de detaljerede forhandlinger begynder.

Jeg er først for nyligt og modvilligt nået frem til denne konklusion.

Siden jeg blev premierminister, har jeg sagt, at der ikke bør være afholdes valg før 2020, men nu har jeg konkluderet, at den eneste mulighed for at garantere sikkerhed og stabilitet i årene, der kommer, er, at afholde dette valg og bede om jeres støtte til de beslutninger, jeg må tage.

I morgen (onsdag, red.) vil jeg fremsætte et forslag i Underhuset, der opfordrer til, at der skal afholdes valg 8. juni. Det forslag vil, som bestemt af Fixed-term Parliaments Act (lov om under hvilke betingelser, der kan afholdes valg, red.) kræve to tredjedeles flertal i Underhuset. Så jeg har en simpel udfordring til oppositionspartierne: I har kritiseret regeringens vision for Brexit. I har udfordret vores mål. I har truet med at blokere de lovforslag, vi stiller i parlamentet. Det her er jeres mulighed for at vise, at I mener det. For at vise, at I ikke modsætter jer regeringen bare for at gøre det. For at vise, at I ikke anser politik som et spil.

Lad os i morgen stemme for et valg. Lad os fremsætte vores planer for Brexit og vores alternative regeringsprogrammer, og lad så folket bestemme. Den beslutning, som folket står foran, handler om lederskab. Det bliver et valg mellem stærkt og stabilt lederskab i nationens interesse med mig som jeres premierminister, eller en svag og ustabil koalitionsregering ledet af Jeremy Corbyn (Labours leder, red.), og støttet af de liberale demokrater, som vil genåbne splittelsen fra folkeafstemningen, samt af Nicola Sturgeon og SNP (det skotske nationalparti).

Hver eneste stemme på de Konservative vill gøre det svære for de oppositionspolitikere, der ønsker at forhindre med i at få arbejdet gjort. Hver eneste stemme på de Konservative vil gøre mig stærkere, når jeg forhandler for Storbritannien med premierministrene, præsidenterne og kanslerne i Den Europæiske Union. Hver eneste stemme på de Konservative vil betyde, at vi kan holde os til planen om et stærkere Storbritannien og tage den rette langsigtede beslutning, som vil betyde en mere sikker fremtid.

Det var kun modvilligt, at jeg tog beslutningen om, at landet har brug for dette valg. Men det er med stærk overbevisning, at jeg siger, at det er nødvendigt at sikre det stærke og stabile lederskab, landet har brug for for at komme igennem Brexit og videre.

Så lad Underhuset i morgen stemme for at udskrive valg. Lad alle fremsætte deres forslag til Brexit og deres regeringsprogrammer. Og lad os fjerne risikoen for usikkerhed og ustabilitet og fortsætte med at give landet det stærke og stabile lederskab, det kræver.«