Theresa May spillede højt spil - og tabte

Den konservative regerings plan om at sikre sig et solidt mandat forud for Brexit-forhandlinger gav bagslag, da briterne ved torsdagens valg i stedet sammensatte et parlament uden klare flertal.

Foto: BEN STANSALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er livsfarligt at tage ret meget for givet i europæisk politik i disse år, hvilket torsdagens britiske parlamentsvalg igen gav et opsigtvækkende eksempel på.

Da den konservative premierminister Theresa May udskrev valget, var det i forvisning om at kunne stryge den klækkelige gevinst, som alle meningsmålinger spåede hende, for at sikre sig arbejdsro og et stærkt mandat forud for forhandlingerne om Brexit.

I stedet for havde May, da stort set alle valgkredse fredag morgen var talt op, ikke blot mistet det absolutte flertal, hun arvede fra forgængeren, David Cameron. Et tocifret mandattab havde desuden bragt hendes egen lederposition i det konservative parti i overhængende fare.

Med 14 mandater ud af i alt 650 tilbage at fordele havde de konservative sat sig på 308, hvilket er en tilbagegang på 13. Labour stormede til gengæld frem og erobrede 31 nye mandater.

Umiddelbart ser de konservative ganske vist ud til at kunne bevare regeringsmagten med støtte fra nordirske unionister. Men flertallet bliver i bedste fald skrøbeligt og Mays position alt andet end stabil.

Hvis hun altså fortsætter. Flere konservative ledere bad hende, da resultatet stod klart, åbenlyst om at »overveje sin situation«.

Selv var premierministeren da også yderst forsigtig, da hun i en første kommentar understregede behovet for »stabilitet«.

Labours Jeremy Corbyn havde tilsvarende svært ved at få armene ned efter sit overraskende gode resultat. Han opfordrede allerede tidligt på valgnatten May til at trække sig.

Men selv om han formentlig fortsætter som oppositionsleder, bliver det i en helt anden og styrket position. Corbyns mange kritikere internt i det britiske arbejderparti står nu i kø for at bakke ham op.

Et andet opsigtsvækkende resultat af valget er den syngende øretæve til Scottish National Party (SNP). Det skotske nationalistparti mistede ikke færre end 19 mandater, og end ikke den tidligere partileder, Alex Salmond, formåede at vinde sin valgkreds.

SNP-lederen Nicola Sturgeon, der også leder selvstyre-regeringen i Edinburgh, erkendte, at det dårlige resultat kan få betydning for planerne om at udskrive endnu en folkeafstemning om skotsk uafhængighed i kølvandet på Brexit.

Det betyder, at den kommende britiske regering i det mindste, og i første omgang, får et problem mindre til samlingen.

Men det er en ringe trøst for premierminister May og hendes konservative, der havde regnet med at tage et sikkert stik hjem.

I stedet besluttede vælgerne at blande kortene på ny med uforudsigelige konsekvenser.