Theresa May: Alt kan blive bedre efter Brexit

Den britiske premierminister lover briterne, at hun kan gøre Storbritannien til et endnu bedre og mere velstående sted at være uden for EU.

Den britiske premierminister, Theresa May, prøvede torsdag at flytte valgkampens fokus over på Brexit ved at sige, at Storbritannien kan få en strålende fremtid uden for EU. Foto: Chris J. Ratcliffe/EPA  Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRIS J. RATCLIFFE / POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske premierminister lover briterne, at fremtiden uden for EU kan åbne »enorme muligheder« for fremtidig velstand. Det kræver, at Brexit bliver »gennemført rigtig«, sagde Theresa May i en tale onsdag eftermiddag.

Og det kræver, at vælgerne »bekræfter« sidste års resultat af EU-folkeafstemningen ved at stemme på hende og de konservative ved valget 8. juni.

»Hvis de gør det, er jeg overbevist om, at vi sammen kan opfylde løfterne i Brexit og opbygge et Storbritannien, der er stærkere, mere fair og endda mere velstående, end landet er i dag,« sagde May i det nordøstlige England i en tale, der var blevet døbt »Storbritannien på den anden side af Brexit«.

Den stærkt optimistiske tone i talen var anderledes end i begyndelsen af valgkampen, hvor May understregede, at alle må være klar over vanskelighederne ved at gennemføre Brexit i praksis. Dengang førte May klart i meningsmålingerne og havde råd til at skrue ned for forventningerne, så der ville være større råderum i de kommende EU-udmeldelsesforhandlinger.

Nu er fornemmelsen, at May er nødt til at kæmpe for hver stemme for at bevare det konservative flertal, og løfterne om de store, lovende perspektiver ved at komme ud af EU mindede om, hvad UKIP-politikere har talt om til deres vælgere i årevis.

»Løsnet fra EUs kontrollerende lænker, vil vi igen blive en storslået, global handelsnation og skabe nye arbejdspladser og nye muligheder for almindelige arbejderfamilier herhjemme,« sagde May.

Hun henviste til den liste af prioriteter for Brexit, som hun tidligere har opstillet. Det indebærer blandt andet på den ene side total uafhængighed fra EUs lovgivning og EU-domstolen samt fuld kontrol med immigration. På den anden side ønsker May et fortsat nært handelssamarbejde med EU og en aftale for grænsehandel, der ikke forhindrer britiske handelsaftaler med resten af verden. Det er også en prioritet at garantere EU-borgeres rettigheder i Storbritannien med samme garanti for briter i EU-lande, og dertil nævnte May som en hovedprioritet at bevare den åbne grænse mellem Irland og Nordirland.

Kort tid efter Mays tale gik Jeremy Corbyn på talerstolen i Basildon øst for London for at give sin vision af Brexit-udfordringen. Det er et tegn på de store politiske omvæltninger i Storbritannien, at Corbyn fra den yderste venstrefløj af Labour indledte sin tale med at sige, at hans parti i regering i modsætning til de konservative ville prioritere afgiftsfri handel og sætte erhvervslivets økonomiske hensyn forrest i EU- forhandlingerne.

»Ingen afale er faktisk en dårlig aftale. Det er den værste af alle aftaler« sagde Corbyn med henvisninger til Mays og de konservative Brexit-forhandleres forsikringer om, at de er parate til at forlade forhandlingsbordet i Bruxelles, hvis de bliver præsenteret for en »dårlig aftale«.

Corbyn understregede også, at Labour »accepterer resultatet« af EU-folkeafstemningen, og han lagde ikke skjul på, at han ønsker at bruge en EU-aftale som springbræt til at gennemføre en socialistisk agenda og styrke den britiske økonomi »gennem offentlige investeringer«:

»En aftale, der gør os i stand til at gøre Storbritannien til et land med de fleste rettigheder og den bedste beskyttelse, og som gør en ende på udnyttelsen og lønpresset på arbejdsmarkedet. En aftale, der gør os i stand til at blive et land, der værdsætter og beskytter dets offentlige sektor og investerer i lokalsamfundene.

Med talen om Brexit var det åbenlyst, at May som en sideeffekt håbede at overbevise vælgerne om, at valget er alt for vigtig og situationen alt for alvorlig til fortsat at fokusere på den megen debat om, at May valgte ikke at stille op til partilederdebatten onsdag aften. Hun undgik dog ikke et spørgsmål, om hun havde fulgt debatten på TV, hvor de konservative var repræsenteret af indenrigsministeren.

»Jeg synes, at Amber Rudd leverede en strålende indsats,« sagde May og gentog det svar, da spørsmålene fortsatte, om hun rent faktisk så debatten.

Fredag er der endnu en vælgerdebat på TV. Her deltager både May og Corbyn men hver for sig. Premierministeren har igen betinget sig, at hun ikke møder Labour-lederen ansigt til ansigt.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien