Terrorattentatet FN ikke vil høre om

Eksperter undrer sig over, at et FN-tribunal undlader at retsforfølge de formodede bagmænd for et terrorattentat, der udløste massakrer på op mod en million mennesker i Rwanda. Udenfor mandatet, hævder tribunalet. Sludder, siger tidligere sydafrikansk chefanklager og dansk retschef ved tribunalet.

Theogene Ruzinda, der overlevede massakrerne i Rwanda, og nu er vagt i mindeparken for folkemordet, står ved kranierne af de mange mennesker, der blev dræbt i en kirke i Kibeho, Rwanda, i 1994. Et FN-tribunal undlader at retsforfølge de formodede bagmænd for terrorattentatet på Rwandas tidligere præsident, der udløste massakren på op mod en million mennesker i landet.<br>Foto: Gianluigi Guercia/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PARIS: Hvem stod bag, da to missiler en aprilaften i 1994 sprængte et fly med Rwandas præsident Juvénal Habyarimana i luften? Det er et af forrige århundredes største mordgåder, som FN i øjeblikket forsøger at styre udenom.

Nyheden om attentatet udløste omgående massakrer. Og de følgende dage brugte ekstremister i regeringen mordet på deres præsident som undskyldning for at tage magten og iværksætte en systematisk Endlösung: op mod en million mennesker blev dræbt.

Men et FN-tribunal, nedsat for at dømme de ansvarlige for krigsforbrydelser i Rwanda, hævder i dag, at attentatet ligger udenfor dets mandat.

En konklusion der fremkalder hovedrysten hos eksperter.

»Det forstår jeg ikke. Det havde klart forbindelse til folkemordet,« siger tribunalets tidligere chefanklager, Richard Goldstone, til Berlingske Tidende.

Spørgsmålet er igen blevet yderst aktuelt, fordi en fransk undersøgelsesdommer på vegne af familierne til flyets besætning for nylig anklagede Habyarimanas efterfølger, nuværende præsident Paul Kagame, for at have stået bag nedskydningen.

»Det er Frankrig, der støttede folkemordernes styrker, der trænede dem, der bevæbnede dem,« sagde Kagame i denne uge til BBC under et statsbesøg i Storbritannien og kaldte anklagerne politisk motiverede.

»Forestil dem, hvis jeg var død i samme forløb. Ville den samme dommer have spurgt til min død, til hvem der dræbte mig?«

Den franske dommer har fundet vidner og udstedt Interpol-arrestordrer mod ni af Kagames medarbejdere, mens han har opfordret FN-tribunalet til at retsforfølge Kagame selv, der som statschef har immunitet under fransk lov.

Udenfor vores mandat, siger tribunalet, selvom det ifølge den officielle statut kan retsforfølge krigsforbrydelser såsom »terrorhandlinger«.

»Vi retsforfølger ikke terrorhandlinger som sådan. Det er nonsens,« siger tribunalets talsmand Everard O'Donnell.

Folkemordets udløser
Andre, såsom talsmanden for FNs generalsekretær Kofi Annan, har sagt, at »tribunalet ser på fjendtlighederne og fjendtlighederne startede efter flyet styrtede ned«.

Men ifølge en række kilder herskede der engang en anden opfattelse i tribunalet.

»Der var intet andet vi hellere ville end at have været i stand til at finde de ansvarlige,« siger sydafrikaneren Richard Goldstone, tribunalets første chefanklager fra 1994 til 1996. »Efter alt at dømme var det udløseren, der startede folkemordet, og det ville have været meget, meget vigtigt for retfærdighedens synspunkt og fra ofrenes synspunkt at finde ud af det.«

»Det står direkte i tribunalets mandat, at det har jurisdiktion til at kunne retsforfølge forbrydelser begået i Rwanda og af rwandiske statsborgere i udlandet fra 1.januar 1994 til 31. december 1994. Det er der ikke nogen tvivl om, at det falder indenfor,« siger den danske juraprofessor Frederik Harhoff, der fra 1996 til 1998 var retschef for tribunalet. »Da jeg var dernede, var det den klare antagelse, at nedskydningen af flyet lå klart indenfor tribunalets mandat.«

Vendte på tallerken
Men den officielle holdning vendte tilsyneladende i februar 1997, få måneder efter Goldstone blev skiftet ud med canadieren Louise Arbour. Den nye chefanklager fortsatte ifølge efterforskere ved tribunalet jagten på attentatmændene - lige indtil beviserne begyndte at pege på Kagame. Hans regering tog magten efter folkemordet og har - med støtte fra USA - lagt stort pres på tribunalet for ikke at retsforfølge ham og hans soldater for massakrer på titusindvis af civile under magtovertagelsen.

»Det var faktisk så indlysende, at vi ikke engang behøvede at diskutere det. Det ville være som at efterforske World Trade Center-angrebet uden at efterforske al-Qaeda,« siger australieren Michael Hourigan, der ledte efterforskningen.

»Det eneste tidspunkt chefanklageren sagde, det ikke var indenfor mandatet var, da jeg implicerede Kagame.«

»Det er et spørgsmål om politisk vilje,« siger en tidligere anklager ved tribunalet, som ikke vil have sit navn frem.

»Argumentet fra nogle er, at det er bedre at have fred i regionen end at forstyrre status quo. Det er politisk hensigtsmæssighed overfor den bydende nødvendighed for retfærdighed.«MAGASINSØNDAG /

Side 16-19 www.kortlink.dk/3e64

Se BBC Hardtalk-interview med Rwandas mordanklagede

præsident, Paul Kagame.