Strid i EU om censur af internet-sider

Flere EU-lande er imod censur af internet-sider og registrering af flypassagerers personlige data i terrorbekæmpelsens navn.

To omstridte forslag til bekæmpelse af den internationale terrorisme løb ind i modstand, da EUs justits- og indenrigsministre drøftede dem på et møde i går i Lissabon.

Flere af EU-landene sagde blankt nej til et forslag fra EUs justitskommissær, Franco Frattini, om at indføre fælles forbud mod internet-sider, som hylder eller menes at opfordre til terrorisme eller f.eks giver opskrifter på, hvordan man laver bomber.Den østrigske justitsminister, Maria Berger, satte sig skarpt imod, at EU skal begynde at censurere internettet.

»Det er en sag, som må afgøres på nationalt plan, fordi den risikerer at løbe ind i bestemmelser i de enkelte landes forfatninger,« sagde den østrigske justitsminister.

Hun tvivlede også stærkt på, at en sådan indskrænkning af ytringsfriheden vil være noget effektivt middel til at bekæmpe terrorismen.

»Det er langt vigtigere, at politi og efterretningsvæsen finder ud af, hvordan terrorgrupper kommunikerer over nettet, end at de skal sidde og censurere det,« mente Berger.

Overflødigt register
Næsten lige så omstridt er det andet forslag fra justitskommissær Frattini om, at EU skal oprette et eget register med oplysninger om flypassagerer mage til det, som USA har indført siden terrorangrebet i september 2001, og som også gælder for flyrejsende over Atlanten.

Flere af justits- og indenrigsministrene anser et sådant register som overflødigt på flyrejser inden for Europa og som et indgreb i borgernes privatsfære, hvis de skal afgive en række personlige oplysninger om f.eks. spisevaner og detaljer om deres kreditkort og brug heraf.

Den danske justitsminister, Lene Espersen (K), var blandt det flertal, som støttede forslaget, men hun antydede i går, at det europæiske register ikke behøver at have den samme detaljegrad som det amerikanske:

»Man kan sige, at ens navn (...) hvor mange stykker bagage man har, og hvilket sædenummer man sidder på, og hvor man skal flyve hen. Det er jo de færreste mennesker, der har problemer med, at politiet får adgang til det. Det er de mere følsomme oplysninger, bestemte madvaner, og om du har et handicap, som der har været diskussion om,« siger Lene Espersen til Ritzaus Bureau.

Begge forslag har lang udsigt til at blive vedtaget. Hvis det nogensinde sker. I Europa-Parlamentet og i flere medlemslande – dog ikke Danmark – har der været voldsom diskussion af, hvorvidt EU overhovedet burde acceptere USAs krav om oplysninger om flypassagerer over Atlanten.