Storbritannien befrier kvinder fra tvangsægteskaber i udlandet – og giver dem bøder, når de kommer hjem

Britiske kvinder, der bliver reddet ud af tvangsægteskaber i udlandet, skal betale op til 6.000 kr. tilbage til den britiske regering, når de vender hjem.

Theresa May har selv været med til at gøre tvangsægteskaber ulovlige i Storbritannien. Men hvis britiske kvinder skal reddes ud af dem, koster det penge. Fold sammen
Læs mere
Foto: DOWNING STREET / HANDOUT

I 2018 blev fire unge britiske kvinder sendt på genopdragelse i Somalia. De blev fængslet, pisket og lænket og fik at vide, at det ville fortsætte sådan, indtil de havde giftet sig. Heldigvis kom det britiske udenrigsministerium dem til undsætning.

På én betingelse: De britiske kvinder skulle underskrive et lån. Når de vendte hjem, skulle de betale regeringen det tilbage, som der var blevet brugt på at redde dem: omtrent 6.000 kr. hver.

Det er standardpraksis for den britiske regering, har The Times of London afsløret i en række artikler.

Når britiske kvinder reddes ud af tvangsægteskaber eller fangenskab i udlandet, skal de nemlig selv betale omkostningerne for flybilletter, kost og logi, hvis de er under 18 år gamle. Hvis de er ældre, kan de – ligesom de fire kvinder, der blev sendt til Somalia – optage et lån, som skal betales tilbage til regeringen inden for de første seks måneder efter deres hjemvenden. Hvis de ikke formår at få afbetalt lånet inden da, bliver der lagt yderligere ti procent oven i dét, de stadig skylder, skriver avisen.

Det har vakt debat i det britiske parlament, hvor politikere på begge fløje ifølge The Independent kalder sagen for »moralsk frastødende«. Fra udenrigsministeriet lyder forklaringen, at det er en lovlig forpligtelse til at indhente pengene – som er offentlige midler – fra ofrene. Den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, har personligt lovet at undersøge sagen nærmere.

I 2017 blev 27 kvinder reddet ud af tvangsægteskaber i udlandet, og i 2016 var det 55 kvinder, viser dokumenter, som The Times har fået adgang til. På de to år har udenrigsministeriet udlånt mindst 64.000 kr. til i alt otte kvinder, der ikke selv har kunnet betale for deres hjemrejse. Omtrent 37.000 kr. er endnu ikke blevet tilbagebetalt, skriver The Independent.

De Konservatives Tom Tugendhat, der er formand for udenrigskomiteen, har sendt et brev til Jeremy Hunt om sagen og udtrykt »dyb bekymring« for afsløringerne i The Times of London.

»Medlemmer af udenrigskomitéen er dybt bekymrede over, at ofre muligvis bliver tvunget til at betale for deres egen redning – eller værre endnu – måske endda opgiver håbet om at søge hjælp, hvis de ikke har råd til det,« skriver han ifølge The Independent.

Emily Thornberry, udenrigsordfører i det britiske skyggekabinet, er lige så forfærdet. Hun opfordrer regeringen til at eftergive den endnu udestående gæld.

»Nogle af de mest sårbare kvinder under de mest desperate omstændigheder er blevet straffet for at have bedt deres regering om hjælp, og mange flere har måske endda opgivet at søge hjælp, fordi det er så dyrt,« siger hun ifølge The Independent.

Yvette Cooper, der er formand for skyggekabinettets indenrigskomité, opfordrer også regeringen til straks at råde bod på hele affæren.

»Tvangsægteskab er slaveri. At regeringen beder ofrene om at betale for deres frihed, er amoralsk,« skriver hun i et tweet.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, har selv kaldt tvangsægteskaber for moderne slaveri og stod i 2014 i spidsen for at gøre dem ulovlige i Storbritannien, da hun var indenrigsminister.

Udenrigsminister Jeremy Hunt lover at »nå til bunds i sagen«.

»Det vigtige at sige her er, at vi er rigtig gode til at få disse piger og kvinder hjem efter den frygtelige prøvelse, et tvangsægteskab er,« siger han ifølge Sky News og tilføjer:

»Vi er kendte for at have et kæmpe diplomatisk netværk over hele verden, som er meget, meget dygtigt til at hjælpe briter i nød og situationer som disse.«

Ifølge The Times of London bor to af de fire somaliske kvinder nu på herberger. De to andre er blevet stofmisbrugere.