Skudt på åben gade: Russisk afhopper blev indhentet af fortiden

Myrdet parlamentariker var tæt på magten i Moskva, før han blev Putin-kritiker i eksil. Nu forsøger både Rusland og Ukraine at slå politisk mønt på mordet.

Tidligere medlem af Ruslands parlament, Denis Voronenkov, blev myrdet på åben gade i Kiev torsdag formiddag. Hans kone, Maria Maksakova, nåede frem til mordstedet kort efter. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI SUPINSKY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denis Voronenkov havde længe frygtet for sit liv. I sit sidste interview fortalte han om anonyme dødstrusler og følelsen af konstant at være på jaget vildt.

»I Rusland siger de, at vi er forrædere,« sagde den 45-årige russiske eks-politiker om sig selv og sin kone.

»Det er svært at forestille sig, at vi vil blive tilgivet,« sagde han til avisen Washington Post.

Mindre end 72 timer senere var Denis Voronenkov død. Torsdag formiddag blev han ramt af fire skud, to i hovedet, på åben gade midt i Ukraines hovedstad Kiev.

Dermed fik en af de seneste års mest højtprofilerede afhopninger fra Ruslands politiske elite en blodig udgang.

Voronenkov og hans kone, operasangerinden Maria Maksakova, var så sent som i december flygtet fra Rusland til Ukraine.

Her markede Voronenkov sig som en skarp kritiker af Ruslands præsident Vladimir Putin og af Ruslands intervention i det østlige Ukraine. Han blev også et centralt vidne i en retssag mod Putins tidligere politiske forbundsfælle, Ukraines eks-præsident Viktor Janukovytj.

Den nuværende præsident, Petro Porosjenko, pegede straks fingeren på Moskva. Han kaldte mordet »statslig terror udført af Rusland«.

»Voronenkov var en af hovedvidnerne til den russiske aggression mod Ukraine,« sagde Porosjenko få timer efter attentatet.

Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, afviste beskyldningerne som »absurde« og anklagede modsat Ukraine for at være ude af stand til at sørge for sikkerheden i sin egen hovedstad.

Partichef sang til bryllup

Denis Voronenkov var dog langt fra en typisk russisk Kreml-kritiker.

Indtil sidste år var han medlem af det russiske parlament, Dumaen, for det russiske kommunistparti. Han var et kendt ansigt i Ruslands magtelite.

Hans ægteskab med et andet tidligere Duma-medlem, Maria Maksakova fra Putins regerende parti, blev fejret af det regerende partis spidser. Den daværende parlamentsformand Sergej Narysjkin sang til deres bryllup.

Som politiker var Voronenkov mest kendt som ophavsmand til et lovforslag, der ramte Ruslands uafhængige medier hårdt ved at slå ned på udenlandsk ejerskab.

I 2015 anklagede den russiske oppositionsleder, Aleksej Navalnyj, hami en rapport for korruption. Hans officielle løn kunne umuligt have sikret ham ejerskab til hans fem lejligheder, en større flåde af biler og et sommerhus, mente Navalnyj.

I 2014 stemte Voronenkov for Ruslands annektering af den ukrainske Krim-halvø.

»Skønheden slog mig. Jeg støtter fuldstændig genforeningen med Krim,« skrev han på Twitter i august 2014.

Afhoppere lider krank skæbne

Voronenkovs politiske udmeldinger skiftede imidlertid kulør sidste år. Han mistede sin parlamentariske immunitet og blev mål for en række anklager om ejendomssvindel.

Ifølge Voronenkov var anklagerne en politisk straffeaktion. Han flygtede med sin kone til Ukraine, hvor Porosjenko kort efter gav ham ukrainsk statsborgerskab. Det skete tilsyneladende til gengæld for et løfte om at vidne i sagen mod den tidligere præsident.

Hans rolle i retssagen var potentielt vigtig på grund af hans kendskab til de interne drøftelser i Moskva forud for den russiske intervention i Østukraine i 2014.

I et interview med den ukrainske netavis Censor.net fremhævede Voronenkov samtidig sine nu pro-ukrainske holdninger. Han hævdede, at hans partikolleger havde stemt på hans vegne under Krim-afstemningen, og at meddelelsen på Twitter var et resultat af hacking.

Ikke alle i Ukraine var overbevist. Kritikere, herunder nationalistiske grupper, betegnede ham som en vendekåbe. Og på russisk stats-tv blev ukrainske nationalister straks udpeget som de skyldige i mordet.

Andre peger på, at netop Kreml-kritiske afhoppere ofte har lidt en krank skæbne i form af bortførelser, mord og forgiftninger de seneste år. Den russiske oppositionspolitiker Ilja Ponomarjov tvivler ikke på, at mordet på Voronenkov er et signal til andre potentielle afhoppere.

»De russiske sikkerhedstjenester har et klart motiv,« siger han til tv-kanalen Dosjd.

Også morderen døde af sine kvæstelser, efter Voronenkovs livvagt ramte ham med flere skud. Han er blevet identificeret som en eftersøgt 28-årig ukrainsk statsborger, der tidligere har gjort tjeneste i den ukrainske nationalgarde. Gerningsmanden var eftersøgt for blandt andet bedrageri. Efterforskerne forsøger nu at klarlægge, hvem der bestilte det tilsyneladende lejemord.

Denis Voronenkov efterlader sig kone og et barn.