Putins modstandere hører snigskyttens åndedrag

Den russiske præsident, Vladimir Putins, håndlanger i Kaukasus, Ramsan Kadyrov, retter dødstrusler mod den russiske opposition. Kreml har belønnet ham med en medalje.

Den tjetjenske præsident, Ramsan Kadyrov (på plakaten), som er er Ruslands forlængede arm i den uroplagede Kaukasus-region, bliver hyldet ved en statsstøttet demonstration. Fold sammen
Læs mere
Foto: ELENA FITKULINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Vi ser ud gennem et kikkertsigte. Det er mørkt, men man skimter to mænd. Den ene er Mikhail Kasjanov, leder af et russisk oppositionparti. Han taler og smiler, mens sigtekornet dvæler ved hans pande. Vi hører åndedrættet fra snigskytten, der gør klar til at udføre sin opgave.

Så slutter videoklippet.

Det hele varer bare 15 sekunder, men optagelsen har vakt frygt langt ind i Ruslands allerede hårdt prøvede opposition. Især fordi den demonstrative trussel ikke er anonym. Den har en klar afsender, og afsenderen er Vladimir Putins trofaste allierede i delrepublikken Tjetjenien, Ramsan Kadyrov.

»Den, som ikke har forstået, vil forstå,« skriver Kadyrovs pressefolk under videoklippet med Kasjanovs ansigt på kornet.

Begge dele blev mandag lagt op på den tjetjenske leders officielle Instagram-konto, der har 1,6 millioner følgere.

Det er ikke første gang, at Ramsan Kadyrov truer fremtrædende medlemmer af Ruslands Putin-kritiske opposition. Men truslerne er blevet stadigt voldsommere på det seneste. Kadyrov stemplede i sidste måned Putins modstandere som forrædere og »folkefjender«. Nu truer han tilsyneladende åbent med at likvidere Mikhail Kasjanov, forhenværende premierminister i Rusland og i dag leder af oppositionspartiet Parnas.

»Jeg opfatter det som en direkte trussel om mord med et politisk motiv,« skriver Mikhail Kasjanov i en kommentar.

Mange i den russiske opposition mistænker i forvejen Kadyrovs mænd for at have forbindelse til mordet på Putin-kritikeren Boris Nemtsov for 11 måneder siden. Nemtsov blev skudt og dræbt på åben gade i hjertet af Moskva i et tilsyneladende lejemord.

»Dette er resultatet af den lovløshed som blev etableret for næsten et år siden efter det demonstrative mord på vores ven, Boris Nemtsov,« siger Vladimir Kara-Mursa, den anden oppositionspolitiker på Kadyrovs seneste videotrussel.

Mordet på Nemtsov er fortsat uopklaret. Men flere af de mistænkte gjorde indtil kort før mordet tjeneste som politifolk i en af Ramsan Kadyrovs politibataljoner.

Søndag hævdede Boris Nemtsovs datter, Sjanna Nemtsova, i et interview med Berlingske, at de russiske magthavere målrettet saboterer efterforskningen for at holde hånden over Kadyrov.

Kadyrovs tidligere trusler mod oppositionen har ikke fremkaldt en offentligt reaktion fra Vladimir Putin. Kadyrov, der er udpeget af Putin, blev måske misforstået, da han talte om »folkefjender«, forklarede Putins talsmand i sidste måned. Den bemærkning var kun møntet på ekstremistiske grupper, mente han. Så sent som i sidste uge tildelte Kreml Kadyrov en medalje for hans arbejde med terrorbekæmpelse.

I praksis har de russiske magthavere længe brugt Kadyrov som statssanktioneret tæskehold, siger den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj.

»Der er ingen tvivl om, at de seneste ugers erklæringer er konkret sanktioneret af Putin og Kreml,« skriver Navalnyj.

Den seneste trussel har også en indirekte forbindelse til mordet på Nemtsov. Optagelserne, der ligger til grund for Kadyrovs videoklip, stammer fra den franske by Strasbourg, hvor Mikhail Kasjanov i sidste uge deltog i en høring i Europarådets parlamentariske forsamling. Temaet for høringen var det uopklarede mord og manglen på en fungerende retsstat i Rusland.