Putin-kritiker på flugt myrdet i Kiev

Ukraine anklager Rusland for »statslig terror« efter mord på nøglevidne i retssag mod tidligere præsident.

Ukraine anklager Rusland for »statslig terror« efter mord på nøglevidne i retssag mod tidligere præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW KRAVCHENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denis Voronenkov havde netop rundet et gadehjørne i det indre Kiev, da skuddene bragede gennem den travle gade. To af dem ramte ham i hovedet, et i halsen. Den 45-årige russiske politiker var død på stedet.

Det lignede en nøje planlagt likvidering af det forhenværende parlamentsmedlem, der sidste år flygtede fra Rusland til den ukrainske hovedstad.

Gerningsmanden ventede nær Kievs Hotel Premier Palace i den indre by, siger ukrainsk politi. Voronenkov var på vej til et møde med en anden eksileret kollega fra den russiske opposition.

I stedet blev gaden foran hotellet scene for en voldsom skudveksling. Efter de første skud åbnede Voronenkovs livvagt ild mod gerningsmanden. Livvagten blev hårdt såret, og herningsmanden døde senere af sine kvæstelser.

Ukrainsk politi efterforsker forbrydelsen som et lejemord, sagde en talsmand for politiet i aftes til avisen Ukrainska Pravda.

Denis Voronenkov havde siden sin flugt til Ukraine markeret sig som en markant kritiker af Vladimir Putin og af den russiske regering fremfærd i Østukraine og på Krim-halvøen. Han var samtidig et centralt vidne i en igangværende retssag mod den tidligere ukrainske præsident Viktor Janukovytj.

Voronenkov selv havde i flere interview advaret om, at han frygtede for sit liv. Af samme grund havde de ukrainske myndigheder udstyret ham med livvagten.

Også i Ukraine havde han dog fået en kølig modtagelse af nogle ukrainske politikere, der anklagede ham for at være en politisk vendekåbe med en lang karriere i Ruslands kommunistparti.

Mordet udløste øjeblikkeligt politiske reaktioner på regeringsniveau mellem de to lande. Den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, kaldte mordet for »statslig terror udført af Rusland«.

»Voronenkov var en af hovedvidnerne til den russiske aggression mod Ukraine,« sagde Porosjenko.

Rusland afviste Porosjenkos beskyldning som »absurd«.

»Vi mener, at alle disse falskheder om russisk involvering, der allerede høres, er absurde,« sagde Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov.

Denis Voronenkov var samtidig eftersøgt i Rusland i forbindelse med en sag om svindel. I interview i denne uge advarede han om, at han og hans kone, en kendt operasangerinde, blev anset for forrædere i Rusland.

»Jeg tror ikke, de vil tilgive os,« sagde han.