»Schluss!« Tysk spidskandidat kaster EU-rejsecirkus ind i valgkampen til Europa-Parlamentet

Den konservative spidskandidat Manfred Weber vil af med Europa-Parlamentets rejsecirkus mellem Strasbourg og Bruxelles. Det styrker næppe hans popularitet hos Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Manfred Weber, der er spidskandidat for Europas konservative op til valget til Europa-Parlamentet, kaster nu en gammel klassisker ind i valgkampen. Det skal være slut med rejsecirkusset. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN BRUNA

Det skal være slut med, at europaparlamentarikere pendler mellem Strasbourg og Bruxelles.

Står det til den konservative spidskandidat for Europas konservative, Manfred Weber, skal de nye europaparlamentarikere kun holde møde ét sted.

Forslaget er blevet rejst utallige gange, men er aldrig blevet til noget. Senest har 1,3 millioner europæere skrevet under på, at parlamentet kun skal ligge ét sted, nemlig i Bruxelles.

Det skal være slut med, at de 751 europaparlamentarikere både skal til Strasbourg og Bruxelles. Det siger den tyske spidskandidat til Europa-Parlamentet, Manfred Weber. 1,3 millioner euorpæere har tidligere skrevet under på en såkaldt »petition«. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERICK FLORIN / AFP / scanpixDe .

Parlamentet må selv bestemme

»Jeg går ind for, at Europa-Parlamentet får retten til selv at stemme, hvordan det vil organisere arbejde,« siger Manfred Weber til den tyske avis »Heilbronner Stimme«.

Ifølge spidskandidaten, som i henhold til flere tyske aviser har svært ved for alvor at få gang i sit kandidatur, er rejsecirkusset umuligt at forklare vælgerne.

Derfor skal det nye parlament beslutte, at det fremover kun vil mødes ét sted – helt ligesom den tyske Forbundsdag i 1991 besluttede at rykke det tyske parlament fra Bonn til Berlin.

Ekstraregning på 110 millioner euro

I 2014 regnede den europæiske revisionsret sig frem til, at de ekstra rejser hvert år koster mere end 110 millioner euro.

Dertil kommer et omfattende tidsspilde ved at have to kontorer. Den tyske parlamentariker Peter Liese har påvist, at rejserne fra Strasbourg til Bruxelles koster mellem 11.000 og 19.000 ton CO2 på klimakontoen.

Hver måned fragter fem lastbiler og 30 minibusser 1.500 metalcontainere med dokumenter og udstyr fra Bruxelles til Strasbourg.

Østrigs kansler, Sebastian Kurz, kalder rejsecirkusset for en fransk provokation. I valgkampen til Europa-Parlamentet er Kurz kommet med en række udtalelser, der er blevet set som et forsøg på at vinde stemmer fra hans regeringspartner, det EU-skeptiske Frihedsparti. Kurz støtter blandt andet en traktatændring. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL / Reuters / scanpix.

Kræver traktatændring

Mødestederne for Europa-Parlamentet står i EU-traktaten og kan derfor ikke gennemføres af Europa-Parlamentet. Det vil kræve, at alle medlemsstater er med på at ændre traktaten.

Allerede i april påpegede de tyske konservatives nye formand, Annegret Kramp-Karrenbauer, at Europa-Parlamentet kun bør have ét hjemsted. Forslaget fik en kold skulder fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. Strasbourg er »ikke til forhandling«, lød det fra Macron.

Weber og Kramp-Karrenbauer støttes også af den konservative østrigske kansler, Sebastian Kurz. For nylig betegnede han rejsecirkusset som »et symbol på EUs ineffektivitet« og en provokation fra Macrons side:

»Der er andre måder, hvorpå Frankrig kan spille en vigtig rolle i EU end én gang om måneden at fragte alle parlamentsmedlemmer til Frankrig,« sagde kansler Kurz.

Weber er i forvejen upopulær i Paris

Webers forslag vil uden tvivl svække hans popularitet i Paris. I forvejen er Emmanuel Macron alt andet end begejstret for tanken om, at sydtyskeren kan blive ny kommissionsformand. Flere af Macrons støtter har decideret betegnet Weber som en politiker, der står for status quo.

Manfred Weber og de øvrige spidskandidater til Europa-Parlamentet deltager onsdag i en valgduel. Margrethe Vestager vil her repræsentere Europas Liberale (ALDE). Vestager udtalte tirsdag på forsiden af den tyske avis »Bild«, at den nye kommissionsformand bør være en kvinde.